Plads til historie

Torsdag 15. oktober 2020 kl. 14:02

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Plads til historie
Grafik: Michael Milo Jørgensen

Indlæg af:
Michael Milo Jørgensen,
Faxe Ladeplads.

Efter en samtale med Faxe Kommune, Teknik og Miljø har jeg erfaret, at matrikelnr. 4e, Hovedgaden 35, 4654 Faxe Ladeplads, ikke har et navn.

Det var her at Hotel Gefion, bygget i 1920, lå. At stedet ikke har et navn, åbner nu for, at der endelig bliver en „Plads til historie”. Og at der allerede nu står tre skonnerter, bygget i jern, afslører reference til en af Faxe Ladeplads tre stærke historier: Udskibning af kalk, Faxe Ladeplads som mondæn badeby og ’Jens Julius Koefoeds Skibsbyggeri og savskæreri. Hvilken? Gæt selv.

Kopiering af gudenavne blev moderne. Op igennem 1800-tallets massive industrialisering får københavnerne brug for mange nye gade-, vej- og pladsnavne, da Vesterbro, Nørrebro og Østerbro bliver til. I 1870’erne navngives disse gader bl.a. efter den nordiske mytologi; Thorsgade, Baldersgade, Odinsgade, Frejasvej, Ydunsgade, Mimersgade, Mjølnerparken m.fl. - og den slags tematiker spreder sig som inspiration til provinsbyer i resten af Danmark.

Men navngivninger, med eksempelvis indenfor nordisk mytologi, afspejler de problemer der opstår, når man i løbet af kort tid skal finde navne til et antal veje. Så griber man til fantasiløse navnegrupper, som ikke har den ringeste lokale tilknytning og som er historieløse.

Således er der veje og pladser med navne fra den nordiske mytologi i Silkeborg, København, Sorø, Faxe Ladeplads, Ebeltoft, Århus, Ålborg, Randers ... og listen fortsætter. I samme periode går Faxe Ladeplads med på moden; Ægirsvej, Gefionsvej og Thorsvej. Husene på vejene er opført i perioden ca. 1890-1915.

Fra tidlig tid har veje og pladser fået navne som opstår i folkemunde, efter lokalitet, ejer, funktion - eller efter hvor vejene fører hen. ’Hovedgaden’, ’Faksevej’, ’Postvej’ og ’Svinget’ er gode eksempler på vejnavne i Faxe Ladeplads, som i dag fortæller en god, lokal historie.

En speciel by som fortjener speciel opmærksomhed

Faxe Ladeplads opstår i perioden fra ca. 1870 - med to havne, jernbane, kirke, hoteller, skole m.m. Og da Faxe Ladeplads er ny, bliver der ikke givet navne på veje og pladser, som refererer til stedets kulturhistorie eller personer som har haft en særlig tilknytning til området. Det findes simpelt hen ikke - og det er helt normalt at den slags navngivning først opstår over tid.

Over tid: det er jo nu! I dag navngiver mange byer veje og pladser, som refererer til stedets kulturhistorie eller personer som har haft en særlig tilknytning til området. Unika er in - kopi er yt. Og i forhold til navne på veje og pladser er der ikke meget unika over Faxe Ladeplads, desværre. Og det på trods af, at Faxe Ladeplads, efter ca. 150 år, har tre stærke historier: Udskibning af kalk, Faxe Ladeplads som mondæn badeby og Jens Julius Koefoeds Skibsbyggeri og savskæreri. Disse tre historier indeholder rigeligt til, at man kan navngive veje og pladser i en mindre købstad.

Kulturel arv og historie er en ressource der medvirker positivt til at fremme bosætning, erhvervsudvikling og turisme. Det spiller en rolle, når vi tager på udflugt og på ferie - og når vi beslutter, hvor vi vil bo. Kulturel arv og historie bidrager til en øget tilhørsfølelse og skaber lokalt engagement. Også i Faxe Ladeplads.

Ikke et ondt ord om Morelvej, Skovbærvej, Brombærvej - og andre dejlige bærnavneveje i Faxe Ladeplads. Jeg kender herlige mennesker på disse veje - og bærrene smager pragtfuldt.

Og intentionerne med navnene har sikkert været velbegrundet og velment. Men disse vejnavne findes i over 50 % af danske byer - og er altså ikke unika.
Faxe Ladeplads er en helt speciel by som fortjener helt speciel opmærksomhed.
Det kan i fremtiden vise sig ved, at der navngives med henblik på at bevare oprindelige geografiske navne eller fortælle byens kulturhistorie. At der anvendes personnavne, når en person har en særlig tilknytning til Faxe Ladeplads. At der anvendes temaer fra de tre stærke historier: Udskibning af kalk, Faxe Ladeplads som mondæn badeby og ’Jens Julius Koefoeds Skibsbyggeri og savskæreri.

Nej tak, til kopier af nordiske guder og bær - ja, tak til unika fra de tre stærke historier: Udskibning af kalk, Faxe Ladeplads som mondæn badeby og Jens Julius Koefoeds Skibsbyggeri og savskæreri.

Nu er chancen for borgere og politikere til at give ’Plads til historie’ - og pladser er der i øvrigt flere af i Faxe Ladeplads. Min egen favorit til matrikelnr. 4e?: J. Koefoeds Plads.

© Copyright 2021 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Strandparken skal forbedres - ifølge kommunen
- Lad fortsat naturen råde i Strandparken
- Grøn omtanke
- Nogle gaver er ikke være at modtage
- Danske værdier på flugt
- Fællesnævner
- Er reglerne lige for alle?
- Kvindernes internationale kampdag
- Frustration over Corona-situationen
- Ungdomsklubber genetableres i tre byer
- Efterskoleelev med opfordring til statsministeren
- Jo, det var Bertel Haarder
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst