2020 bliver et godt vinår på Tuemosegård

Onsdag 21. oktober 2020 kl. 09:34

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Vinplukkerne i aktion på Tuemosegård

Skuderløse: Vindruehøsten på Tuemosegård begyndte fredag den 9. oktober. Druerne ser fine og sunde ud. De første sukker- og syremålinger er rigtig fine, fortæller Ingrid og Simon Simonsen fra vingården.

Sukkerniveauet er vigtigt, da det er den, der bestemmer kvaliteten og hvor meget alkohol vinen kan opnå, og syreniveauet er vigtigt for at sikre friskhed i især hvidvinen og rosévinen.

Vejret har også stor betydning under druehøsten - man kan ikke høste vindruerne, hvis det regner, og kolde nætter gør, at druesaften er svær at få i gang med at gære.

- På Tuemosegård Vin høstes alle druer med hånd, og vores drueplukkere er særligt udvalgte af os. Drueplukkerne er opmærksomme på, at der ikke må komme druer med råd og svamp hjem til vineriet, siger Ingrid og Simon Simonsen.

Drueplukkernes sakse er udformet, så de nemt kan fjerne evt råd og svamp på drueklaserne ude i vinmarken. Ligeledes holder de øje med, at der ikke kommer ørentvister, mariehøns etc. med druerne - disse insekter elsker at gemme sig i drueklaserne. Hvis der kommer insekter og biller med, kan de være med til at give vinen en bitter smag.

I vineriet, hvor vinbønderne Ingrid og Simon har deres plads og tager imod druerne, er der også heftig aktivitet. Alle druer analyseres først for sukkerindhold, syreindhold og PH værdi.

Dernæst tages der bestik af næste arbejdstrin. De fleste druer afstilkes, herefter bliver de nænsomt presset, så den gode drue­saft kan komme i gærtanke, hvor den bliver til hvidvin og rosévin.

De bedste druer bruges til rødvin og orangevin. Det vil sige, at når druerne er afstilket og knust, så kommer hele mosten, drueskaller, kerner og bærmen i store gærfade.

Her gærer vinen så fra 3 til 20 døgn alt afhængig af, hvad vinen skal blive til. Efter denne proces presses vinen nænsomt og bliver pumpet over i gærtanke, hvor vinen færdiggærer.

Her slut oktober og tidlig november er der en liflig duft af vingæring på Tuemosegården - ligesom i Alsace og andre vinområder.

Den bedste del af hvidvinen og den bedste del af rosévinen bliver senere til mousserende vin, og den del har sin egen særlige arbejdsgang.

Næste sommer vil hvidvinen og rosévinen være færdig til at komme på flaske. Rødvinen og orangevinen er tidligst klar til at komme på flasker til efteråret 2021.

© Copyright 2020 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Spejdere sælger juletræer
- Spejderne sælger juletræer
- Så fik museet et navn: Kulturmuseum Øst
- Haslev: Allerede et kvarter før klokken slog 12, var der 15-20 mennesker i kø, med behørig corona-afstand, da Folkekirkens Nødhjælp åbnede sin ny
- Besøgstjenesten har akut brug for din hjælp...
- Noah fra Orup på vej til tops i motorsporten
- Tomas Zawadzki sætter gang i julestemningen
- Kunst hjælper i K/G-landet
- Så blev alle hundene fotograferet i dyreklinikken
- kaffe, hygge og lagkag
- To nye med sort bælte
- Julekoncert med operasanger
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst