Så er det afgjort: ingen vindmøller ved Skovtårnet

Mandag 5. oktober 2020 kl. 09:12

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Så er det afgjort: ingen vindmøller ved Skovtårnet
Folketingsmedlem Tanja Larsson, Erhvervsminister Simon Kollerup og borgmester Ole Vive på toppen af Skovtårnet. Foto: Jørgen Chr Jørgensen

Rønnede: Erhvervsminister Simon Kollerup besluttede i sidste uge, at der ikke må rejses tre 150 meter høje vindmøller tæt på Skovtårnet.

Det var Sparresholms ejer Thomas Garth-Grüner, der ønskede at rejse de tre store møller omkring en kilometer fra Skovtårnet. Et forslag der blev støttet af Næstved Kommune, og sendt i høring i sommeren 2018, lige efter at første spadestik til Skovtårnet blev taget - og det var ikke noget der faldt i god jord i Faxe Kommune, der protesterede mod opførelsen af vindmøllerne.

Når to kommuner ikke kan blive enige om en afgørelse efter planlovens paragraf 29b, er det erhvervsministeren der skal træffe en afgørelse - og den sidste dag i august besøgte Simon Kollerup Skovtårnet, sammen med folketingsmedlem Tanja Larsson - og med på besøget var også Faxes borgmester Ole Vive.

Ved samme lejlighed besøgte ministeren Thomas Garth-Grüner på Sparresholm - og så var det bare at vente på ministerens afgørelse. Den kom mandag den 28. september, og lyder på at der ikke kan gives tilladelse til opførelse af vindmøller i området omkring Skovtårnet.

I sin vurdering skriver erhvervsminister Simon Kollerup:

- Skovtårnet må anses for en stor og vigtig attraktion i området, og man har mulighed for at se vidt omkring og få en oplevelse af landskabet oppefra. Opstilling af tre op til 150 meter høje vindmøller i omhandlede nærhed vil utvivlsomt kunne ses og påvirke oplevelsen.

- Der er i vurderingen af sagen lagt vægt på, at Camp Adventure med tårnet har opnået en stor bevågenhed både i indland og udland, og at det ikke kan udelukkes, at vindmøllerne vil kunne medføre en negativ udvikling for Skovtårnets tiltrækning af besøgende fremadrettet - og dermed have en negativ betydning for udviklingen af turismen i Faxe Kommune.

I kaffeklub med ministeren

- Jeg har stor respekt for tyngden af den beslutning, ministeren her har truffet. Men det er den rigtige beslutning. Vindmøllerne vil have en negativ betydning for vores udviklingspotentiale og alle de betydelige nye afledte vækstmuligheder, som kommunen forventer, at tårnet vil generere i turisme- og servicesektoren - ikke kun i Faxe Kommune men generelt på Sydsjælland, siger Ole Vive, borgmester i Faxe Kommune.

Afgørelsen fra ministeren, både den nuværende og tidligere, har været længe undervejs, og såvidt Haslev-Faxe Posten erfarer, var en afvisning af projektet ikke det der lå ligefor.

Men tingene ændrede sig, måske fordi Faxe-Stevns Kredsen nu har et lokalt folketingsmedlem.

- Der er da ikke tvivl om at det er meget vigtigt med et lokalt talerør på Christiansborg, siger Tanja Larsson, der iøvrigt er i kaffeklub med erhvervsminister Simon Kollerup. Og ved sådanne møder kan man jo tale helt frit om alt muligt.

Tanja Larsson indrømmer da også, at det var hende der opfordrede Simon Kollerup til at besøge Skovtårnet, så han ved selvsyn kunne fornemme det helt specielle ved kommunens nye vartegn - og få en snak med borgmester Ole Vive.
Besøget i Skovtårnet havde sin virkning. Vindmøllerne bliver ikke opført.

- Det er jeg rigtig godt tilfreds med. Det sender også et godt signal til andre iværksættere indenfor turisterhvervet - og netop her i vores område er vi meget afhængige af turistmen. Her er der mange gode arbejdspladser, siger Tanja Larsson.

Af Torkild Svane Kraft

© Copyright 2021 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Glæde over ny kunststofbane
- Redningsbåden rykkede ud på Faxe Bugt
- HeroldWolterHerold sørger igen for strandstole
- Emma blev den første HF-student i Faxe
- Formel 4 mesterskab: Noah på podiet i Spanien
- Kandidater er klar
- Tanja Larsson er båltaler i Freerslev
- Tak for invitationen
- Carsten Niss finder nye arter i Faxe Kalkbrud
- Billedkunstner og forfatter udgiver digtsamling
- Blåbæk Mølle fik nye vinger i fredags
- En million til oplevelser for udsatte og ældre
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst