Gratis vaccination mod influenza og lungebetændelse til alle over 65 år

Onsdag 30. september 2020 kl. 09:51

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Gratis vaccination mod influenza og lungebetændelse til alle over 65 år
Med en Corona-pandemi over os og en influenzasæson på vej, anbefaler Sundhedsstyrelsen, at alle, som er fyldt 65 år samt førtidspensionister og visse kronisk syge vaccineres mod pneumokoksygdom (lungebetændelse) og sæsoninfluenza. Vaccinationerne er endda gratis for disse risikogrupper, og det er hurtigt og nemt at booke tid til at blive vaccineret.

Covid-19 har vist os, hvor nemt virus spredes i samfundet.
Influenzavirussen er ikke anderledes, og nu nærmer vi os årstiden, hvor sæsoninfluenza florerer, fremgår det af en pressemeddelelse.

I 2017/2018, hvor Danmark var hårdt ramt af influenzavirus, døde 2.700 danskere, og langt flere blev indlagte på landets hospitaler.

Er man først smittet med influenzavirus er ens immunforsvar svækket og mindre modstandsdygtigt over for andre vira, eksempelvis Covid-19.

Heldigvis kan vi vaccinere mod influenza, så man er helt eller delvist beskyttet, og det er gratis for personer over 65 år, for førtidspensionister og visse kronisk syge.

- Langt de fleste influenzadødsfald skyldes faktisk ikke selve influenzaen, men tilstødende sygdomme, som eksempelvis lungebetændelse. Derfor kan man både minimere dobbeltinfektion og tilstødende sygdomme ved at lade sig influenzavaccinere, fortæller Carsten Schade Larsen, overlæge og medicinsk direktør hos Danske Lægers Vaccinations Service.

Det er dog vigtigt at understrege, at en influenzavaccine ikke beskytter mod Covid-19, og at den heller ikke giver 100 procent beskyttelse mod influenza.

Vaccinen dækker mellem 50-70 procent, og skulle man få influenza, selvom man er vaccineret, vil man ofte få et mildere og kortere sygdomsforløb sammenlignet med, hvis man ikke var vaccineret.

Pneumokokker er en gruppe bakterier, der kan være årsag til alvorlig sygdom blandt andet lungebetændelse. En sygdom, som ældre borgere generelt er mere udsatte for.

For at beskytte ældre og sårbare borger, der også har øget risiko for Covid-19, anbefaler Sundhedsstyrelsen derfor, at alle over 65 år, førtidspensionister samt kronisk syge bliver vaccineret mod pneumokokker.

Denne vaccination er også gratis for risikogrupperne og kan med fordel gives samtidig med, at man får vaccination mod sæsoninfluenza.

- Pneumokokvaccinen beskytter ikke mod Covid-19. Men den øger chancerne for, at immunforsvaret er bedre rustet til at bekæmpe en eventuel Covid-19 infektion, da man ikke risikerer at blive ramt af lungebetændelse og Covid-19 samtidigt, hvilket desværre ellers er en reel risiko. Samtidigt reducerer pneumokokvaccinen risikoen for at pådrage sig en lungebetændelse som følge af en influenzavirus, udtaler overlæge Carsten Schade Larsen.

Sæsoninfluenza viser sig typisk hen mod december, og oktober eller november er derfor et godt tidspunkt at blive vaccineret.

Fra 1. oktober kan man således blive vaccineret mod influenza og pneumokoksygdom.

Danske Lægers Vaccinations Service har klinikker i hele landet, hvor man kan booke tid, så man undgår kø i smittetider.

Derudover holdes der over 1.000 vaccinationsarrangementer over hele landet, hvor man blive vaccineret.

Sammen med kommuner og foreninger har Danske Lægers Vaccinations Service vaccineret flere end fire millioner danskere de sieneste 20 år på denne måde.

Danske Lægers Vaccinations Service kører også ud og vaccinerer cirka 10.000 immobile borgere hvert år.

© Copyright 2021 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Lucia-gudstjeneste
- Havde tyvekoster på værelset
- Ikke nemt at være gangbesværet
- Udstilling: Tre kunstneres bud på engle
- Pigekorets jul på lærredet
- Lucia-gudstjeneste
- Der skal vises coronapas i Faxe Kirke
- Julevin på Tuemosegård
- Julekoncert med Faxe Blæserne
- Vemmetofte Kloster må aflyse koncert
- Ensemble Storstrøm på fire plejecentre
- Visekælderen synger igen
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst