Verdens Gang: Diktatorer er på mode igen

Tirsdag 29. september 2020 kl. 13:32

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Verdens Gang: Diktatorer er på mode igen
Verdens gang leveres af Aksel Wolter

Der er en tæt sammenhæng mellem demokrati og menneskerettigheder. Begge dele er truet i Europa, men fra en uventet kant. INDEFRA.

Folkevalgte ledere og præsidenter er begyndt at underminere det demokratiske system og menneskerettighederne med lovgivning, hvor de benytter det flertal, som befolkningen (desværre) har givet dem. Det starter med de tager kontrol over medierne. Herefter fortsættes med domstolene, hvis uafhængighed udfordres med indsættelse af „partiske/loyale” dommere.

Befolkningen tæppebombes med „de rigtige værdier og meninger” gennem de kontrollerede massemedier, for at skabe opbakning til „nødvendige reformer og beskyttelse af samfundets sande værdier“. Kernefamilien, bestående af far og mor og børn. I Polen belønnes familier, der føder mange børn med særlige fordele, der især tiltaler vælgerne på landet og i mindre byer.

Den netop genvalgte polske præsident Andrzej Duda med opbakning fra landets regerende Lov - og Retfærdighedsparti (PiS) havde i høj grad fokuseret sin valgkamp på at forsvare de traditionelle og konservative værdier i Polen. Han kaldte i en tale under valgkampen rettigheder for LGBT-personer for en ideologi, der var mere ødelæggende end kommunismen.

Det samme gør sig gældende i Ungarn. En gryende antisemitisme og et forbud mod, at transkønnede kan registrere sig med deres rigtige køn.

Det er en klassisk strategi brugt af autoritære styrer. Styrk befolkningens følelse af samhørighed ved at lave fjendebilleder: De fremmede, jøderne, de perverse og kønsforræderne.

Ved midnat natten mellem 30. og 31. marts 2020 er Viktor Orbáns nye bemyndigelseslov trådt i kraft. Navnet er det samme som den lov, Hitler fik vedtaget i marts 1933; den lov, der satte parlamentet ud af kraft. Begge love krævede 2/3 flertal i parlamentet. Begge love fik det.

Ifølge den nye lov, der lanceres som regeringens nødvendige og ansvarlige svar på Corona udfordringen, skal Orbán kunne styre per dekret. Hans nye love skal kunne overtrumfe tidligere love. Parlamentet skal sendes hjem og blot informeres om hans nye tiltag. Valg og folkeafstemninger er aflyst.


Vejen til menneskerettigheder og demokrati er lang. Det har vist sig, at vejen til deres afskaffelse er skræmmende kort
Der er indført to nye forbrydelser, der kan give op til fem års fængsel:
Hvis man bryder en karantæne, eller hvis man spreder misinformation.

Lovteksten siger: „Enhver, der offentligt udtaler eller spreder erklæringer, der vides at være falske, eller udsagn, der fordrejer kendsgerninger, skal straffes med fængsel mellem et og fem år, hvis det gøres på en måde, der kan hindre eller afspore effektiviteten af indsatsen.”

Domstolene er sendt hjem på nær Forfatningsdomstolen. Orbán har ændret forfatningen syv gange siden 2012.

- En mand skal kunne slippe fra at blive dømt for voldtægt af en mindreårig, hvis han gifter sig med sit offer.

Det er essensen af en lov, som Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan og hans islamiske parti for Retfærdighed og Udvikling (AKP) vil genindføre. Loven blev afskaffet i 2005, men Erdogan har længe ønsket at få den genindført. Han måtte dog opgive at gøre det i 2016 efter internationale protester. Også denne gang er der voldsomme protester både fra landets opposition, kvindesags-grupper og internationalt. Men AKP er fast besluttet på at vedtage loven.

På verdensplan er FN sat under pres, da autoritære styrer bakker hinanden op, FN fejrer 75 års jubilæum i år, men blandt andet konflikterne mellem USA og Kina lammer dets handlekraft og truer med at underminere institutionen, som det skete med Folkeforbundet, oprettet i 1919, efter første verdenskrig.

FN’s Generalforsamling anklagede Nordkorea for at overtræde menneskerettighederne. Generalforsamlingen vedtog en resolution, der fordømmer Nordkoreas „systematiske, omfattende og utilladelige brud på menneskerettighederne”.

Resolutionen er støttet af Japan og EU. Flere lande har dog afvist at være en del af resolutionen. Heriblandt er Rusland, Kina, Cuba og Venezuela.

Nordkoreas FN-ambassadør, Kim Song, siger, at landet „kategorisk afviser” resolutionen. Han kalder den „et produkt af et politisk plot ”.


Charlie Chaplins ‘Diktatoren’ fra1940 er en parodi på den samtidige Adolf Hitler, som Chaplin havde en slående lighed med. Ikke bare har de begge det karakteristiske smalle sorte overskæg og den samme kropsbygning, men de er sågar født det samme år. Jeg har moret mig meget over Chaplin, der jonglerer rundt med jorden. Desværre er filmen aktuel som aldrig før.

Vejen til menneskerettigheder og demokrati er lang. Det har vist sig, at vejen til deres afskaffelse er skræmmende kort!!

© Copyright 2020 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Hyggelig halloween i regnvejr
- Jeg kan næsten ikke fatte det
- Elever blev sangskrivere
- Slangerupgård - nu med restaurant
- Medaljer til Haslev-drenge
- Aftenskoleaktiviteterne i FOF fortsætter
- To gange allehelgen
- Strandvaskeren ved Faxe Ladeplads
- Tør du tage til Haslev på fredag?
- Bliver Haslev Danmarks smukkeste stationsby?
- OptikGalleriet åbner den nye butik næste torsdag
- Nyt spillertøj til Faxes U13
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst