Resultatet af Corona? Civilsamfund eller alles kamp mod alle?

Onsdag 9. september 2020 kl. 08:58

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Resultatet af Corona? Civilsamfund eller alles kamp mod alle?
Bo Scharff
Indlæg af:
Bo Scharff
Sognepræst i Terslev.


Ender det med, at „Fort Europa” bliver en realitet eller går vi reelt ind i at skabe sundhed også i Afrika, så der ikke kommer til at ligge lommer af Corona-sygdom, der muterer og hele tiden kan genangribe resten af verden?

Den nordamerikanske regering har trukket sig ud af samarbejdet med WHO og Bill Gates om at sikre vaccine til de fattige, og de store medicinalvirksomheder har nægtet at afgive ophavsretten til en kommende vaccine.

I øvrigt tyder det på, at de nye corona-vacciner stiller virkelig store krav til infrastruktur og civilsamfund, da vaccinerne skal være på køl fra fabrik til person og måske endda gives af flere omgange.

Enhver kunne have forudsagt den krise, som vi nu står i, bare ved at erindre sig tidligere pandemier og så samtænke de sidste 20 års forstærkede grad af globalisering - bl.a. forårsaget af mobiltelefoner samt udviklingen i flyrejse-industien og prisfaldet her. Det skal der ikke nogen Bill Gates til at udtænke.

Lidt mere skal der til, hvis man skal forestille sig den fuldkomne kollaps af verdens civilsamfund. Selvom der sagtens kan findes brænde til det selvdestruktive bål af konspiration, som vi mennesker er så gode til at blæse op. Med frygtløst samfundssind må vi dog se i øjnene, at der går ingen røg uden brand: Her er det måske vigtigst at nævne brændeknuder som østlig diktaturmagt, Brexit samt udenrigspolitisk og handelspolitisk leg med ilden hos den regering, der står i spidsen for verdens indtil nu mest magtfulde forkæmper for frihed og demokrati - USA, indtil Donald ejendomsmægler kom til.

EU vil gerne samarbejde med WHO, og man er her i gang med at forhandle vaccine-indkøbsaftaler med de største medicinalvirksomheder. Dette vil sammen med særlige tilskud til de fattigste lande måske kunne sikre deres sundhed og deres evne til at overleve krisen. Derved kan det være, at den helt store flugt af mennesker og smitte kan forhindres.

Men frygt og fremmedhad - mistro og paranoide konspirationstanker kan ødelægge ethvert system, om det så er store dele af et verdenssamfund eller den organisme af ca. 50 milliarder celler, som udgør et helt menneske. Derfor er den største fare for os lige nu sandsynligvis, at vi fastholder kombinationen af nationalistisk protektionisme og en meget rigid regulering af rejser, handel og arbejdskraft.

En sådan alles kamp mod alle vil først og fremmest føre til menneskelig deroute blandt de fattigste lande og dermed en overhængende fare for, at tusinder af mennesker i en tilstand af menneskelig afmagt og panik enten vil strømme ind over Fort Europas grænser, eller koldblodigt blive skudt ned ved grænserne af vores eget „civile” militær eller af selvbestaltede paramilitære grupper.

Vi kommer ikke uden om, at ovennævnte paranoia er blevet en national populistisk trend, der sælger regeringssæder. De sidste 15 års ekstreme ophobning af pengemagt, har desuden lagt en stor del af verdensmagten i hænderne på mennesker, der stadig tror, at det hele handler om fri prissætning og ejendomshandel.

Vi ved, at alles kamp mod alle er det mest ødelæggende for os mennesker, der findes. Borgerkrig lægger et land øde. Måske vil vi snart erkende, at enhver krig i et globaliseret samfund er som en borgerkrig.

Vi kan ligeledes håbe, at Corona-krisen har lært os, at pandemier kun reelt kan bekæmpes i samfund med et nogenlunde velordnet sundhedssystem, en velfungerende infrastruktur og en vilje til at udligne de største uligheder gennem skat og en velfungerende socialpolitik.

Verdens helt store milliardærer er begyndt at trække deres likvider ud af bankerne. Negativ rente og manglende kontrol med bankernes andre måder at tjene penge på kan meget vel føre til, at bankvæsenet, som vi kender det i dag forsvinder. Det, som allerede i firserne var et Wall-Street slogan: „There is something rotten in the current system of pricing!”, bliver til brændende skrift på væggen, når en af verdens mest kompetente aktieinvestorer, Warren Buffett, i dag nærmest råder os til at gå tilbage til bytte-økonomi.

Måske vil der ske et positivt skred i opfattelsen af, hvad der har sand menneskelig værdi. Måske kan vi snart sælge dansk hygge? Måske bliver spiritualitet og afstressning ved hjælp af mindfulness og meditation snart til hård valuta?

Den dybe indre visdom, der kommer af mange åndelige traditioners kerneviden er måske vejen til at forstå vores fælles ansvar. Måske kan kristen spiritualitet og levemåde bidrage - ikke gennem „vi-alene-vide-mission”, men ved hjælp af fredelig og respektfuld deling af den kristne fortælling om, at kærligheden kommer først, hvis noget skal ændres.

Hvis vi vil beskytte os mod, at vores civilsamfund bryder ned på grund af fremtidige pandemier, folkevandringer og klimakrise, så kræver det - ja, netop CIVILSAMFUND! Det kræver samfundssind i det hele taget. Og måske kommer den gode og optimistiske talemåde til at fungere i praksis: „Nød lærer nøgent menneske at spinde!”

© Copyright 2021 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Strandparken skal forbedres - ifølge kommunen
- Lad fortsat naturen råde i Strandparken
- Grøn omtanke
- Nogle gaver er ikke være at modtage
- Danske værdier på flugt
- Fællesnævner
- Er reglerne lige for alle?
- Kvindernes internationale kampdag
- Frustration over Corona-situationen
- Ungdomsklubber genetableres i tre byer
- Efterskoleelev med opfordring til statsministeren
- Jo, det var Bertel Haarder
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst