Verdens Gang: 12 strandstole senere...

Onsdag 26. august 2020 kl. 09:15

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Verdens Gang: 12 strandstole senere...
Der var én, der var to, der var 12 strandstole...

Verdens Gang: 12 strandstole senere...
Aksel Wolter
Fotogruppen Herold Wolter Herold har også denne sommer sat 3 hvide plastikstole ned på stranden ved flagstangen til fri afbenyttelse. Stolene er markeret med navn og med opfordring til brug af badegæsterne.


Stolene blev straks taget i brug, både af de faste morgenbadere, der kunne lægge deres håndklæde og morgenkåbe på en stol og af gæsterne, der dukkede op i løbet af dagen.

De første 3 stole blev sat ned i juni måned, og efter en uge fandt jeg 2 ødelagte stole og kunne konstatere, at én var forsvundet. Der skal mere end et almindeligt uheld til at brække et ben af, eller ødelægge et armlæn, der gør stolen ubrugelig.

Men jeg gav ikke op så let. Et nyt sæt på 3 stole blev indkøbt og sat ned. Jeg snakkede med de lokale beboere, som bor tæt på stranden og de fortalte mig, at de „ holdt øje med stolene “, og at de var glade for vores initiativ. Alligevel forsvandt også disse 3 stole. „Vi så dem i aftes ved 22-tiden og her til morgen var de væk. Det er meget mystisk!“.

Jeg undrede mig også. Stolene har ingen særlig økonomisk værdi, men måske er de blevet samleobjekter? Næppe!

Her var en sag for Sherlock Holmes og doctor Watson, men hvordan får man fat i dem?

Jeg købte igen et nyt sæt på 3 stole i starten af august. Senere fandt jeg igen 2 ødelagte stol og den sidste var væk. Jeg tog resterne med hjem, for ikke igen at belaste de kommunale renovationsarbejdere.

Nyt sæt på 3 stole blev indkøbt og mærket midt i august.

Forsvinder stolene i bølgerne ved højvande? Endnu har vi ikke fået meddelelse om stole skyllet i land på den svenske kyst. Mange tanker for gennem mit hovede, også tanker om ejendomsret og respekt for ejendom, der er stillet til fællesskabets rådighed.

Mange personer følger kun ansvar over for den gruppe, de tilhører og nogle gange med deres familie, men bestemt ikke over for samfundet eller andre i bredere forstand.

Men med stolenes forsvinden og ødelæggelse taler vi altså dybest set om hærværk og tyveri af andres ejendom!!


Ejendomsretsbegrebet blev først kendt i dansk ret i 1700 tallet. Forestillingen om en ret over fast ejendom eller løsøre…..

Der er nogen mennesker, der mener, at hvis en person er så „dum“, at efterlade sin cykel ulåst eller sætte stole ned på en strand, kan enhver gøre med disse, hvad man vil. Men det er en holdning, der er helt uacceptabel, både lovgivningsmæssig og moralsk og det er tyveri:

STRAFFELOVENS § 276 - TYVERI

For tyveri straffes den, som uden besidderens samtykke borttager en fremmed rørlig ting for at skaffe sig eller andre uberettiget vinding ved dens tilegnelse…..


Er umiddelbar kådhed eller ødelæggelsestrang acceptabel og forståelig? Selvfølgelig ikke. Ødelægger man noget i kådhed, er man moralsk forpligtiget til at gøre skaden god igen. Men hvem tænker på moral. Moral er et vigende begreb:

- En del moralske normer eller principper vedrører, hvad mennesker kan eller ikke kan tillade sig at gøre over for hinanden, hvilket fx udmøntes i normer for, hvordan man løser konflikter, og i normer for indgåelse og overholdelse af aftaler. En anden gruppe normer vedrører positive pligter til at hjælpe og/eller respektere andre mennesker.

I skrivende stund ved badesæsonens slutning er der én stol tilbage ud af tolv. Det har trods alt været besværet og udgiften værd i forhold til den glæde, stolene har skabt. Herold Wolter Herold glæder sig til en ny sommersæson i 2021. Stol på det!!!

Kilde: Den Store Danske

Verdens Gang leveres af Aksel Wolter
© Copyright 2020 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Haslevs jubilæumsfest 4. oktober gennemføres ikke
- Faxe Ladeplads Idrætsforening modtager 310.000 kr. fra Nordea
- 189 km/t på Vordingborgvej
- Kom direkte ind fra gaden og bliv døbt...
- Rundtur i Haslev med telefon og QR-koder
- Når bibelen er bedst
- Nej til skattenedsættelse
- Høstgudstjeneste i Teestrup - og fest på Troelstrupgård
- Tag med på vandretur i Kalkens Rige
- Nedlukning var ikke skidt for alle
- Bankoaften til fordel for Café Paraplyen
- Foredrag om fremtiden med covid-19
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst