Så er det sidste chance: Bor du i Årets Landsby?

Onsdag 5. august 2020 kl. 15:56

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Så er det sidste chance: Bor du i Årets Landsby?
Hvem skal efterfølge landsbyen Torup og blive Årets Landsby 2020?

Ansøgnignsfristen er om få dage: Fristen for indstilling af kandidater til Årets Landsby 2020 er forlænget til den 10. august 2020, så skynd dig at sende din indstilling af sted.

Dette år står i coronaens tegn under temaet: Hvordan kommer landsbyernes fællesskaber gennem en krise?
Da COVID-19 blæste ind over Danmark denne vinter, blev det startskuddet til ganske anderledes spilleregler på en række områder i det danske samfund. Nedlukningen berørte hele samfundet; børnepasning, skolegang, lokale virksomheder og arbejdspladser, butikker, kirke, idræt, forsamlingshuse, pensioner, plejehjem, trafik og meget andet blev fra den ene dag til den anden afkrævet helt nye samlingsformer.
Over hele landet rettede landsbyerne og deres fællesskaber ind efter de nye regler, som kom fra regeringen og Folketinget. Samtidig skød selvstændige initiativer op under krisens rasen; hårdt ramte grupper fik støtte, og nye forsamlingsformer tog form.
Håndteringen af coronakrisen har krævet mange kræfter af de danske landsbyer, ligesom de nye regler for samvær har besværliggjort de sædvanlige landsbyaktiviteter.
På trods af en forandret virkelighed er landsbyernes fællesskaber vigtigere end nogensinde. Idéer til at agere som landsby i en verden, hvor fællesskaber og samvær er underlagt begrænsende restriktioner, fortjener at blive set, hørt og delt. Derfor hædrer Årets Landsby 2020 landsbyernes fællesskabers evne til at komme igennem en krise.
Årets landsby 2020
Temaet for Årets Landsby 2020 er: Hvordan kommer landsbyernes fællesskaber gennem en krise?
For at komme i betragtning skal der være tale om en landsby med under 1.200 indbyggere. Ansøgningen må fylde maks. to sider og kan suppleres med en kopi af udviklingsplanen for landsbyen. Dette er ikke et krav og vil ikke indvirke på bedømmelsen.
Prisen uddeles af Landdistrikternes Fællesråd og Landsforeningen Landsbyerne i Danmark i samarbejde med Forenet Kredit, foreningen bag Nykredit og Totalkredit.
Ansøgning
Den skriftlige ansøgning må fylde maks. to sider, og ansøgere kan tage afsæt i følgende spørgsmål:
• Hvordan har landsbyens fællesskab ageret under coronakrisen?
• Hvilke initiativer har landsbyen igangsat for at håndtere de sociale, økonomiske og kulturelle udfordringer, som coronakrisen har medført?
• Hvilke evt. nye muligheder og perspektiver er dukket op, som kan være til inspiration for andre?
• Og sidst, men ikke mindst, hvilken gruppe af beboere mv. står bag de fremhævede initiativer.
Spørgeskema
Som tillæg til den kvalitative beskrivelse skal alle ansøgende landsbyer udfylde et spørgeskema, som dels giver komitéen de nødvendige grundoplysninger omkring den enkelte landsby, dels giver indblik i landsbyens afsæt for at prioritere de initiativer, som de har sat i værk.
Her finder du spørgeskemaet, der skal vedlægges ansøgningen:
https://www.landdistrikterne.dk/wp-content/uploads/sites/5/2020/06/Sp%C3%B8rgeskema-%C3%85rets-Landsby-2020.doc
Selvproduceret video
Som noget nyt i år vil partnerskabet bag Årets Landsby gerne modtage egenproducerede, håndholdte videoer på maks. 1-3 minutter fra alle ansøgende landsbyer, som kan give et indblik i landsbyernes aktiviteter og fællesskaber i forbindelse med coronakrisen. Det er vigtigt at understrege, at initiativet ikke handler om videoernes kvalitet. Håndholdte videoer skaber autenticitet, identifikation og nærhed, derfor er den tekniske kvalitet underordnet.
Videoerne er et frivilligt tilbud til alle ansøgende landsbyer, som gennem den kan fremvise deres landsby og dennes fællesskaber. Formålet er at promovere det gode landsbyliv og landsbyernes stærke fællesskaber.
Hensigten er at bruge videoerne efter aftale med komitéen og de ansøgende landsbyer til at fremme Årets Landsby som initiativ samt alle de ansøgende landsbyer. Derfor er det en præmis for indsendelse af videoer, at de kan deles offentligt, herunder at de tager højde for GDPR.
Videoerne indgår ikke i bedømmelsen af landsbyernes ansøgninger, men skal i stedet bruges til at vise spændvidden i de lokale fællesskaber.
Læs en guide til at lave video her:
https://www.landdistrikterne.dk/wp-content/uploads/sites/5/2020/06/Videoguide-til-Arets-Landsby-2020.docx
Ansøgningsfrist
Den samlede ansøgning skal sendes til landsby@landdistrikterne.dk senest den 10. august 2020 kl. 09.00.
Fakta om Årets Landsby
• Årets Landsby er en historisk pris, som blev oprettet i 1995 af Landsforeningen Landsbyerne i Danmark. I år uddeles den for 24. gang.
• Prisen uddeles af Landdistrikternes Fællesråd og Landsforeningen Landsbyerne i Danmark i samarbejde med Forenet Kredit, foreningen bag Nykredit og Totalkredit.
• Kriterierne for at ansøge er, at den indstillede landsby har under 1.200 indbyggere.
• Sidste års tema var „Den bæredygtige landsby”, og vinderen var landsbyen Torup i Halsnæs Kommune. Tidligere modtagere af Årets Landsby er: Vallekilde, Hvilsom, Skovlunde, Tise, Jordrup, Billum, Svindinge, Samsø, Bårse, Filskov, Klejtrup, Korinth, Ballum, Gjøl, Vejrup, Janderup, Horslunde, Bagenkop, Vrads, Vestervig, Trekroner og øen Fejø.

© Copyright 2020 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Verdens Gang: Diktatorer er på mode igen
- Store affaldsproblemer i sommerhusområde
- Sommerhusballade - hash i lommen - ræsede udenom politibil
- En aften om Haslevbilleder i Kirkehuset
- Tanja Larsson kan fejre første år i Folketinget
- Kirken og Emmaus henter inspiration fra Skotland
- Koncert og gudstjeneste
- Ægtepar udstiller i Troika
- The Dreams Hundesalon fejrer 10 års jubilæum
- Motorcyklist mistede livet
- To sigtet for hærværk mod politibil
- Haslevs historie kører på lysende skinner
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst