Haslev Station genopføres - i miniformat (Video)

Onsdag 29. juli 2020 kl. 09:11

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Der anvendes udførlige tegninger når Haslev Station opføres i størrelsesforholdet 1:160

Jubilæum: I år fylder Haslev Stationsby 150 år, og det bliver fejret på mange måder - blandt andet ved en tro kopi af stationen og nærmeste omgivelser. Det store projekt bliver præsenteret senere på året.

I Haslev ligger der en modeljernbaneklub, og hvad er så mere nærliggende end at medlemmerne opfører en tro kopi af stationen - for det var jo jernbanen der gjorde Haslev til en rigtig by. Derfor er medlemmerne i fuld gang med det store projekt, der er 6-7 meter langt.

Artiklen fortsætter under videoenNår det hele er færdigt består det af indkørsel til stationen, den nye busterminal og selve stationsbygningen. Og alt bliver en tro kopi, lige bortset fra placering af signaler - dem har man måtte flyttet lidt nærmere stationen end de er placeret i virkeligheden.

- Det gør vi for ellers ville kopien blive alt for lang, siger kasserer i Syd- og Vestsjællands N Klub, Aksel Hein. Men bortset fra det så virker signalerne. De lyser som de skal når toget kommer kørende, og når de nærmer sig stationen, hører man naturligvis sætningen „gå ikke over sporet, der kommer tog”.

3D-printere

Selve stationsbygningen er lavet i pap, mens døre og vinduer er 3D-printet, for flere medlemmer har 3D-printere, som de bruger til mange opgaver i klubben. F.eks. viste Steen Larsen en lille perronvogn som han havde 3D-printet. Den er så lille at den kan stå på en fingerspids - men alle detaljer er alligevel som en rigtig perronvogn.

Da Haslev-Faxe posten kiggede indenfor i Syd- og Vestsjællands N Klub, var der fuld gang i projektet, og det handler ikke „kun” om at lægge skinner, skiftespor, lave veje og fortove osv. - det handler også om at programmere - for nu om dage kører alle tog, lys, skiftespor mv. digitalt, og en hel bane kan styres fra mobiltelefonen eller små håndholdte apparater.

Sparekassen Sjælland og Faxe Kommune har givet tilskud til modelbaneklubben - og uden disse tilskud, havde det ikke været muligt at bygge Haslev Station.

Om klubben

Syd- og Vestsjællands N Klub blev stiftet i foråret 2014, fordi nogle modeltogs-entusiaster syntes der manglede en klub på Syd- og Vestsjælland.

Dernæst gik man i gang med at finde de rette lokaler - og dem fandt man i nærheden af Haslev. Lokaler som stilles til rådighed af Faxe Kommune.
I disse lokaler finder man en stor modeljernbane. Kæmpestor må være det rette ord. Der er kilometervis af skinner - men banen er langt fra færdig. Og færdig bliver den nok aldrig, for det sjove er jo at opbygge det hele.

Men noget er dog færdigt og det ser meget imponerende ud. Alt er som det skal være. Landskabet, husene, vejene - ja selv en havn med en færge, er der tænkt på.

Da avisen fik lov at komme på besøg, var der ikke så mange tog og vogne på den store stationære bane - for klubben har ingen tog, fortalte formanden Frank Mortensen, der bor i Haslev. Og så tilføjer han, at tog og vogne er medlemmernes egne, og at man tager dem med hjem efter hvert møde.

I klubbens navn indgår bogstavet N - og det betyder at man kører i skala N som er i størrelsesforholdet 1:160. Mange husker sikkert skala H0 (nul) fra sin barndom, og det er i størrelsesforholdet 1:87.

Spor N er altså noget mindre, men til gengæld kan man få selve „jernbanen” til at se mere naturtro ud, fortæller Aksel Hein. Problemer ved H0, er at man er nødt til at lade sving ære alt for skarpe, hvis banen ikke skal fylde alt for meget. Med spor N kan man bygge banen som den ville være i virkeligheden - næsten...

Syd- og Vestsjællands N Klub har omkring 35 aktive medlemmer i alderen fra 14 til 76 år, og dertil kommer en del passive medlemmer. Man kan komme i klublokalet så ofte man vil, men onsdage er fast mødedag.

Og prisen for medlemskab er helt vild. 20 (tyve) kroner om måneden - for alle skal kunne være med. Det skal ikke være kontingentet der afholder folk fra at blive medlem, siger formanden.

Internationalt samarbejde

Modellen af Haslev Station er opbygget i moduler på én meters længde - og når banen skal præsenteres for publikum samler man alle modulerne, så man når op på de 6-7 meter som den i alt er.

Og hvorfor så moduler på en bestemt længde og bredde? Det er der to gode grunde til, fortæller formanden Frank Mortensen. Den ene er at så kan et modul nemt være i en bils bagagerum.

Og den anden grund er at Syd- og Vestsjællands N Klub er medlem af organisationen FREMO - Freundeskreises Europäischer Modellbahner. Og her har man vedtaget en ensartet standard for modulerne.

- Jeg har været med til et træf i Pragh, fortæller Frank Mortensen. Her fyldte vi et helt ishockeyhal med modeltog - og det kan jo kun lade sig gøre fordi vi kører med fælles standarder.

Hvis du vil se hvordan en hal ser ud fyldt med modeltog så kig her: www.fremo-net.eu

Du kan læse om Syd- og Vestsjællands N Klub på hjemmesiden www.sovnk.dk og på facebook skal du lede efter sovnklub.

Af Torkild Svane Kraft

© Copyright 2020 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Slåskamp på Vinkældertorvet
- Find en nisse og tag den med hjem i varmen
- Eventyr og musik gik hånd i hånd
- Flugtbilist varetægtsfængslet
- Spejdere sælger juletræer
- Spejderne sælger juletræer
- Så fik museet et navn: Kulturmuseum Øst
- Haslev: Allerede et kvarter før klokken slog 12, var der 15-20 mennesker i kø, med behørig corona-afstand, da Folkekirkens Nødhjælp åbnede sin ny
- Besøgstjenesten har akut brug for din hjælp...
- Noah fra Orup på vej til tops i motorsporten
- Tomas Zawadzki sætter gang i julestemningen
- Kunst hjælper i K/G-landet
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst