Verdens Gang: Jeg er krænket, altså lever jeg...

Onsdag 29. juli 2020 kl. 09:22

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Verdens Gang: Jeg er krænket, altså lever jeg...
Aksel Wolter
Verdens Gang leveres af
Aksel Wolter


Er der en hårfin grænse mellem at krænke nogen og selvcensur. Jeg har netop set udstillingen „Latterfronten “ på Storm P / Alhambra Museet i København. En udstilling om politisk satire under 2. verdenskrig og idag.

Under krigen satte satirikerne i bogstavelig forstand livet på spil, og blandt andet Ragnvald Blix og Poul Henningsen måtte flygte til Sverige. Skuespilleren Ludvig Johannes Brandstrup optrådte i en revy, der var fyldt med tyske officerer på de første rækker. Da tæppet gik op kom han ind med armen hævet til Hitler hilsen. Der blev helt stille i salen, og efter noget forvirring rejste tyskerne sig op og heilede tilbage. Herefter kom replikken: „Så højt lå sneen i fjor !!“ .

På den moderne del på Alhambra Museet finder du ingen religiøs satire. Museet havde fået at vide, at hvis de ønskede at vise den form for satire, krævede det sikkerhedsvagter. Det havde museet ikke økonomi til, og derfor var denne type satire på forhånd udelukket. Dog kunne man se Roald Als fine tegning af Flemming Rose med turban og antydning af en bombe. Både Flemming Rose og Kurt Vestergaard lever i dag under konstant beskyttelse af PET.

Ligesom Muhammed tegningerne har Krænkelseskulturen affødt selvcensur.


Heldigvis har museet besluttet at lade banneret hænge

Faxe Museum skulle lave et banner om to nye udstillinger, „Fossiljægernes skatkammer” og „Krigen og klimakrisen”.

Museet undersøgte grundigt, om de kunne vise et hagekors delvist dækket af et Dannebrog på deres store banner mod vejen. Hagekorset fylder meget lidt i det store banner.

Det var der intet juridisk til hinder for, men det stopper ikke en krænkesyg: „Det er simpelthen usmageligt at have det hængende i det offentlige rum…..”
„- og opfordrer museet til omgående at fjerne hagekorset.“

Heldigvis har museet besluttet at lade banneret hænge, men før det overhovedet blev hængt op, har der nok været grundige undersøgelser / overvejelser. Bliver man mere forsigtig i fremtiden, og indfører ubevidst en selvcensur af bagdøren?

Isproducenten Hansen Is har taget initiativ til at deres Kæmpe Eskimo skal skifte navn. Måske for at undgå nedgang i salget, men trods alt selvcensur. Hvad skal den så hedde: Inuit Stang?

En unavngivet krænket fra Næstved har nu få blod på tanden og kræver navneændring af Københavner Stangen.

„Dette er stærkt krænkende for Danmarks mange provinsbyer og udtryk for en københavner arrogance, som vi ikke længere behøver at finde os i! Enhver by har ret til eget isnavn. En afstemning på Facebook viser, at der er flertal for at forlange at få produceret en Næver Stang. Også Karise, Rønnede og Haslev skal have samme mulighed for ikke at føle sig krænkede.“

Andy Warhol (Sagt i 1967)
„I fremtiden vil alle være berømte i femten minutter.”
Og den fremtid står vi midt i nu!!

© Copyright 2020 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Slåskamp på Vinkældertorvet
- Find en nisse og tag den med hjem i varmen
- Eventyr og musik gik hånd i hånd
- Flugtbilist varetægtsfængslet
- Spejdere sælger juletræer
- Spejderne sælger juletræer
- Så fik museet et navn: Kulturmuseum Øst
- Haslev: Allerede et kvarter før klokken slog 12, var der 15-20 mennesker i kø, med behørig corona-afstand, da Folkekirkens Nødhjælp åbnede sin ny
- Besøgstjenesten har akut brug for din hjælp...
- Noah fra Orup på vej til tops i motorsporten
- Tomas Zawadzki sætter gang i julestemningen
- Kunst hjælper i K/G-landet
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst