Usmageligt eller god historiefortælling?

Torsdag 16. juli 2020 kl. 10:35

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Usmageligt eller god historiefortælling?
Usmageligt eller god historiefortælling?
Faxe: Det er simpelthen usmageligt at have det hængende i det offentlige rum. Om det er lovligt ved jeg ikke, om de har fået tilladelse af politiet ved jeg heller ikke.

Sådan skriver Eric van Leenen fra Faxe i en mail til faxenyt.dk - og det der falder ham for brystet, er at der sidder et hagekors på Østsjællands Museums facade ud mod Ny Strandvej i Faxe.

Der er tale om et kæmpestort banner der går langs facaden ud mod både Rådhusvej og Ny Strandvej. På banneret kan man læse at indenfor kan man se to udstillinger, nemlig „Fossiljægernes skatkammer” og „Krigen og klimakrisen”.

På en meget lille del af banneret er der et hagekors, der dog halvvejs er dækket af Dannebrog. Men selv om hagekorset fylder meget lidt i det store banner, og er halvvejs dækket af Dannebrog, så burde det ikke være der, mener Eric van Leenen.

- I disse tider med Black Lives Matter og undertrykkelse af minoriteter synes man åbenbart alligevel at det er fint at flage med noget som repræsenterer noget af den værste undertrykkelse i historien på en offentlig bygning, skriver Eric van Leenen - der opfordrer museet til omgående at fjerne hagekorset.

Vicedirektør på Østsjællands Museum, Ilse Sørensen, fortæller til faxenyt.dk at det er fuldt lovligt at hagekorset er på banneret. Det har museet undersøgt hos politiet, inden det blev lavet.

- Det sender naturligvis et skarpt signal, så det er også derfor vi har dækket det lidt til, siger hun.

- Det er vigtigt, at vi ikke glemmer den del af vores historie, og derfor har vi valgt at have hagekorset på vores banner, og det signalerer meget tydeligt, hvad vores udstilling handler om. Vi mener, at nazisymbolet tjener et formål, men vi forstår godt, hvis nogle borgere enten selv eller i deres familier har nogle meget smertelige oplevelser forbundet til nazibanneret. Det understreger en endnu større nødvendighed af at fortælle den del af historien, siger museets direktør Peter Graulund til TV2 Øst, og tilføjer:

- Hvis vi nogensinde skal lære noget af historien, skal vi ikke ignorere, glemme det eller pakke det væk. Det gør vi ved at tage det frem, se tingene i øjnene og genopleve nogle af de smerter, der er forbundet med det, tilføjer han.

© Copyright 2020 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Spøgelsesbilist på motorvejen var fuld
- Mød Børns voksenvenner i Haslev Bio
- Tag på udflugt og se gamle høstmaskiner
- Længe undervejs, men nu indvies fredsrelieffet
- Forsvarsbrødrene inviterer på tur Møn og Masnedø
- "Spar på skinnerne, og giv os skilte"
- Viktor Haugshøj Jensen udstiller på Haslev Bibliotek
- Mænds Mødesteder genåbner efter lang corona-pause
- Politiet beslaglagde 24-årigs bil
- Stor donation fra Carglass til Faxe Røde Kors
- Verdens Gang: Jeg er krænket, altså lever jeg...
- Haslev Station genopføres - i miniformat (Video)
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst