Verdens Gang - der er caries i tidens tand

Tirsdag 30. juni 2020 kl. 10:02

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Verdens Gang - der er caries i tidens tand
Aksel Wolter
Verdens gang leveres af Aksel Wolter.

Black lifes matters. Ja, så sandelig, alle liv er vedkommende og vigtige!!

Også i Danmark har vi på det seneste oplevet demonstrationer og en debat om statuer og racisme er startet. Er vi danskere racister??

Der findes sikkert nogen, men generelt er vi bare en mistænksom sammenspist lille stamme, der er skeptisk over for alle fremmede, der vil dele livet i vores smørhul med gulvvarme!!

Alle fremmede, hvad enten de er fra Rumænien, Letland, Litauen eller fra Afrika mødes med skepsis. Selv svenskere er vi ikke meget for!! En mærkelig undtagelse er englændere, som vi, efter at de har boet tredive år i Danmark, synes er charmerende, når de taler med tung accent.

Måske fordi det giver os mulighed for at slå over i engelsk, som vi bilder os ind, at vi er temmelig gode til. Hvilket også er nødvendigt, fordi du i mange danske storbyer ikke kan gå på restaurant og bestille noget på dansk. Besynderligt.

Danmark var i datidens Europa en kolonimagt. Ikke et imperium som Great Britain, hvor solen aldrig gik ned. Vi måtte nøjes med Island, Grønland, Færøerne, Norge og selvfølgelig De Vestindiske Øer med flere, hvor slavehandel og sukkerproduktion gav sig udslag i rigdom, som blandt andet kan ses på palæerne i København. Slaveriet blev der på initiativ af Peter Von Scholten gjort op med.

Peter von Scholten 1784-1854 var dansk koloniembedsmand. I 1827 blev han udnævnt til fungerende generalguvernør og i 1835 til generalguvernør, som var koloniens øverste embedsmand.

Negerslavernes og de frie farvedes forhold lå von Scholten og hans farvede samleverske, Anna Heegaard (1790-1859), stærkt på sinde. Trods modstand fra plantageejerne fik han gennemført forbedringer for slaverne, og under indtryk af de sortes oprør på Sankt Croix i 1848 ophævede han uden videre slaveriet. Dette affødte voldsom kritik, og han forlod nedbrudt øerne.

Peter von Scholten ligger begravet i et mausoleum på Assistens Kirkegård i København.

De negative sider af Danmark som koloniherre, er dokumenteret, og skal selvfølgelig ikke glemmes. Men det gøres ikke ved at ændre vejnavne og rive statuer ned. Det er de mentale statuer, der skal rives ned. Ikke de fysiske!!

Imens kan vi vænne os til; at Den Danske Sang er en ung sort kvinde, der går og nynner på CBS...

© Copyright 2020 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Vigtigt med en mandegruppe
- Østskolen får ny skoleder
- Superhelte og skurke indtager kirken
- Klinik Hindborg nu i større og flotte lokaler
- Benny fra Olsen Banden styrer jubilæumskøen
- Donationer muliggør en Gapahuk på Svalebækgård
- Gratis vaccination mod influenza og lungebetændelse til alle over 65 år
- Haslev Torvedag aflyst
- Mogens Lykketoft holder foredrag i Haslev
- Hr. Skæg, Onkel Reje, Motor Mille og Valdemar fra Terslev
- Fællesskab, venner og gode oplevelser i 60 år
- Foredrag og musikudgivelse
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst