BRT-driftbudget snyder på vægten

Fredag 12. juni 2020 kl. 14:00

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

BRT-driftbudget snyder på vægten
Indlæg af:
Enhedslisten Køge,
Faxe og Stevns


Den rapport som Region Sjælland og Transportministeriet bestilte for et par måneder siden er nu offentliggjort. Allerede inden rapporten blev bestilt var det klart, at en BRT-løsning på Østbanen var dyrere i anlæg og at rejsetiden blev forlænget, set i forhold til en togløsning.

Nu griber ministeriets eksperter imidlertid efter det sidste halmstrå: BRT er billigere i drift, men BRT-driftsbudgettet i rapporten snyder på vægten.
Driftsbudgettet for BRT bygger på 25% færre afgange end togløsningen. Hvis BRT skal tilbyde samme antal afgange som Østbanen havde i 2019 - og samme antal pladser i myldretiden - vil driften koste 39 mio. kr/årligt, ikke de kun 29 mio. som er afsat i driftsbudgettet!

Så sent som den 2. april 2020 oplyste ministeren da også i et svar til Folketinget, at driftsbudgettet lød på 40 mio., men nu kan det åbenbart gøres 25% billligere!
En række følgeudgifter ved BRT-løsningen er slet ikke medregnet. F.eks. renholdelse og vedligeholdelse af standsningstederne. Den udgift vil man måske tørre af på kommunerne?

De samlede følgeudgifter ved BRT-løsningen må skønnes til 21 mio. kr. årligt, og inkl. dem bliver den samlede driftsomkostning for BRT med ca. 60 mio. kr. næsten den samme som for togdriften.

Mindre sikkerhed - længere rejsetid

Rapporten forudsætter at busserne må køre med en hastighed på op til 80 km/t. Men ifølge gældende lovgivning må busser på enkeltsporet vej maksimalt køre 60 km/t, så kun hvis der gennemføres en række lovændringer - som alt andet lige vil forringe passagerernes sikkerhed - kan BRT-busserne kommer til at køre over 60 km/t.

Selv hvis BRT-busserne får lov at køre op til 80 km/t får alle længere rejsetid. Værst er det på strækningen Køge-Hårlev, hvor rejsetiden med BRT selv ved max. 80 km/t bliver 30 % længere.

30% færre afgange og pladsmangel

Antallet af afgange bliver ifølge rapportens driftsbudget reduceret med 30%. Desuden skal én bus med 60 pladser erstatte et tog med 120 pladser, på nær et par afgange i morgenmyldretiden, hvor der indsætte én ekstra bus.

Først klar om 6 år

Ifølge rapporten kan BRT-løsningen først tages i brug 6 år efter at beslutningen er taget. Østbanens skinner holder måske kun 3 år endnu, så i de 3 efterfølgende år kan Stevns/Faxeområdet kun betjenes af almindelige busser på de eksisterende veje. Det vil i nogle forbindelser betyde at rejsetiderne fordobles, og mange brugere vil derfor permanent overgå til privatbil.

Heldigvis anbefaler regionsrådsformand Heino Knudsen i sin nylige pressemeddelelse, at der nu bør satses på en sporrenovering. Nu mangler vi bare at regionsrådet på sit møde den 24. juni tager en beslutning om det samme. Som Heino Knudsen også siger, så skal der arbejdes videre med at skaffe den nødvendige finansiering fra Christiansborg, som jo er en forudsætning for at nå i mål.

Heri har han Enhedslistens fulde støtte, både lokalt og i Folketinget.

© Copyright 2021 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Plads til forbedringer i Region Sjællands personalepolitik
- Det frie valg er i fokus
- Ny skolestruktur i kommunen - eller hvad mener du?
- Et bæredygtigt politisk fællesskab
- Toiletvogn ved stranden
- Svar til aktive borgere ved Jomfruens Egede
- Konservative vil fremrykke ny svømmehal i Haslev
- Spørgsmål til Tuekær om støjgener ved Jomfruens Egede
- Kulturelt rejsebrev nr. 2
- Tak til Hylleholt Kirke
- Prioritering af ældreplejen
- Kommunikation er noget svært noget...
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst