Løgn og bedrag...

Torsdag 4. juni 2020 kl. 12:59

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Løgn og bedrag...
Indlæg af:
Niels Østrup Olsen,
Søvej 2,
Faxe Ladeplads.


For snart 50 år siden indledte professoren sin forelæsningsrække om matematisk statistik ved at smide et koordinatsystem på overhead projektoren. Y aksen viste antal og X aksen årstal.

Der var to grafer, en rød og en grøn, som svingede i takt. Når den røde gik op fulgte den grønne efter og omvendt. Professoren bad nu os opvakte studerende om at fortolke forholdet mellem rød og grøn. Som forventet blev vi hurtigt enige om at rød antageligt var årsagen til grøn.

Professoren slog sig på maven af grin og tilstod nu, at den røde viste antallet af redebyggende storkepar og den grønne antallet af nyfødte børn i Skåne over den angivne årrække.

Quod erat demonstrandum, (hvilket skulle bevise/red.) at jeres mor havde ret, da hun fortalte jer, at I er kommet med storken. Ja fortsatte han: der er sandhed i ordet om tre slags løgn, nemlig løgn, forbandet løgn og statistik. I skal aldrig betragte en statistik i sig selv som bevis på et årsags-virkningsforhold. Der må og skal være en naturvidenskabelig holdbar hypotese om, at en sådan sammenhæng er mulig.

Forleden dag googlede jeg således dampmaskinen, der kom til verden i 1760 og dermed satte kul under den industrielle revolution. Jeg googlede også den lille istid, der tog sin stærkt afkølende begyndelse omkring år 1600.

Hungersnød og anden elendighed, svenskere over Storebælts is i 1660 er velkendte fakta fra historiens annaler. Fra midten af 1700 begyndte temperaturerne heldigvis at klatre opad, men det var jo samtidig med den industrielle revolution, som har givet anledning til 50 milliarder tons plantebyggestof, i.e. carbondioxid om året.

Nogle såkaldte forskere har haft held til at bruge disse to grafer til at udråbe kultveilte til en klimaforandrende gas, som her i kommunen gør det nødvendigt at adskille kloak og regnvand og hvis de grønne tosser på Christiansborg får deres vilje må jeg nok vinke farvel til mit storartede naturgasfyr inden for en kortere tidshorisont, så jeg kan få vindkraft og solcelle produceret energi til at varme mine gamle fødder.

Jeg har endnu aldrig set en naturvidenskabelig forklaring på CO2 som en menneskeskabt djævel. Vores professor gav os en god forklaring på samvariationen mellem den røde og den grønne kurve, i gode frugtbare år var der masser af mad til storke og samtidig høstede bønderne lader fulde og fejrede det med dans i loen og hyp i høet. Det sidste var årsagen til at mange børn kom til verden i juni året efter og tjah de mange flyvefærdige storke havde tilbragt vinteren ved Nilens vande og kom tilbage til det gode Skåneland allerede i april.

Lad dette være en advarsel til de godtroende, sluttede professoren og sendte os ud til en velfortjent rygepause, thi sådan var livet i Kongens København for 50 år siden, hvor den, der tager spøg for spøg og alvor kun alvorligt har forstået begge dele lige dårligt, Anmærk dog læser dette: hvis du har en god naturvidenskabelig forklaring på, hvordan 0,04% kultveilte kan være årsag til så stor en virkning, så ring mig op på 4491 9803 og ved den grønne Gud jeg vil kysse dig i ordets overførte betydning.

© Copyright 2020 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Lokale skal byde på opgaver på Femern
- Farlig følelse af Faxe
- Den gode hyrde
- E-sport i HTT??!!
- Trafikal infrastruktur - et spørgsmål om byudvikling
- Østbanen renoveres måske ikke
- Magtfuldkommenhed og rønnebær
- Vi vil indbyde til borgermøde om solceller
- Tunnelanlæg i Karise - tanker om magtfuldkommenhed
- Miljøstyrelsen går soleklart imod byrådsmedlemmernes beslutning
- Omfattende analyse af folkeskolen er nødvendig
- Åbent brev til borgmesteren: Hvad mon dronningen vil sige?
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst