Masser af nye beboere er flyttet ind...

Mandag 11. maj 2020 kl. 14:24

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Masser af nye beboere er flyttet ind...
Masser af nye beboere er flyttet ind...
Tårnfalk
Haslev: Det parkagtige område mellem Moltkesvej og Køgevej, hvor Haslev slutter mod øst, glæder dagligt mange tobenede og firbenede. Og takket være opsætning af en snes fuglekasser er mange nye beboere dette forår kommet til.

Et af Haslev bynære naturområder er siden efteråret blevet beriget med en større antal fuglekasser, som mange småfuglepar i de seneste uger har bygget rede og lagt æg i.

Først og fremmest en række mejsearter. Men også større fugle som natugler og tårnfalke er der opsat redekasser til i nogle af de mange store træer i det 3,3 hektar grønne område, der tilhører Bregnevang/Pilevang Grundejerforening.

Gamle og nye brugere

- Vi synes selv det er blevet så flot med falkekasserne og alle de andre fuglekasser. Og man kan jo høre alle de fugle, der er flyttet ind. Her er en leben uden lige, lyder det fra bestyrelsesformand Lisbeth Butzbacker, der understreger, at grundejerforeningen er glade for både de nytilkomne fugle og alle de mange haslevitter, der benytter området på forskellig vis.

- Der er rigtig mange, som går tur her. Og der er kondiløbere. Plus dem, der går stavgang. Til dem er vores område rigtig godt, for det går nedad den ene vej og opad den anden vej.

Faktisk ganske meget opad, når man går sydpå, eller måske rettere, når man cykler, med risiko for at man må af og trække et stykke af vejen.

- Også mange dagplejemødre bruger området. Og det er dejligt for dem, at de her kan slippe børnene løs, ud af barnevognene, så de frit kan løbe ned og lege på legepladsen, og nyde den dejlige natur. Tit og ofte spiser de deres madmadpakker her.

Og gift skal hverken dagplejemødre, børn eller fugle og andre dyr være bange for.
- Fællesarealet er grundejerforeningens. Og vi holder det selv uden at brug gift. Det er et helt igennem sundt område. En fantastisk lille perle, fastslår Lisbeth Butzbacker.

Rekordhurtige falke

Selvom de sidste ugle/falkekasser først kom op 14. marts, flyttede et tårnfalkepar rekordhurtigt ind i en af dem, anbragt i toppen af en høj vortebirk i skellet mellem fællesarealet og Bregnevang nr. 14’s have, hvor Michael og Kirsten Teisen bor. De var med til den til tider spændende fuglekasseopsætning højt til vejrs.

Det var egentlig meningen, at denne artikel skulle være illustreret med et foto af den flotte udsigt ind over Haslev fra tårnfalkekassen 15 meter oppe i toppen af Teisens birk, men grundet den rekordhurtige bosætning må det vente til senere på året. Eventuelt når falkeungerne efter planen bliver ringmærket i sidste halvdel af juni måned.

Tiden vil så vise om nogle af falkeungerne ad åre bliver genmeldt. Og hvor lang omkring i verden de kommer.

De, der vandrer eller cykler ad grusstien igennem området, skal ikke være nervøse for at forstyrre tårnfalkene. Kassen sidder nemlig så høj oppe, at fuglene ikke bliver stressede af færdsel under træet.

Småfuglene i de andre lavt­hængende kasser er generelt tolerante overfor mennesker tæt på. Når de har unger, som fodres ofte, skal man blot undlade at opholde sig alt for tæt på. Ikke truende eller larmende mennesker vil almindeligvis ikke forstyrre fuglene, så længe man ikke står eller sidder tættere på end fem meter.

Har man hund med kan det være nødvendigt at holde lidt større afstand.

40 års jubilæum

Husene på Bregne- og Pilevang blev bygget i 1979/80 og kan således fejre 40 års jubilæum i år. Bregentved frasolgte i sin tid de ca. otte hektar, hvoraf godt og vel tre af dem blev til et permanent grønt fællesareal.

Ad åre er hundredevis af træer vokset op, bl.a. mange egetræer, der er begyndt at få en anseelig størrelse.

- Ja, det grønne område hørte med til udstykningen, som Bregentved, der ejede jorden, stod for. Muligvis, for at skærme lidt ud til sine egne marker, så de ikke fik husgavle lige op i næsen, siger Lisbeth Butzbacker.

Overgang fra villahaver til park-arealet og godsmarker går fint i ét, næsten som et maleri. Det ekstra skovbryn som Bregentved fik ud af udstykningen glæder også et anseeligt antal flagermus, der i sommermånederne fanger fritflyvende insekter.

Skovfoged Poul fra Bregentved boede nogle år på Pilevang og han stod for finpudsningen af områdets beplantningsplan.

Lisbeth Butzbacker bemærker, at man nok ikke har været hård nok i udtyndingen af de opvoksende ege, omend en del dog er blevet fældet for få år siden.
Set fra fugleperspektiv er her dog intet at klage over.

- Vi har en plan om at plante nogle solitærtræer. Ikke så mange, der får deres eget græsstykke rundt om. Vi skal have dem i en ordentlig størrelse når de plantes og skal så vokse sig endnu større og pryde de åbne græspartier, lyder det fra Lisbeth Butzbacker.

Smutveje til østlige Haslev

Stierne øst og vest for Bregnevang og Pilevang forbinder sig nord for Køgevej med endnu et perfekt stisystem, der på skønneste vis fører CO2-neutrale fodgængere, løbere og cyklister helt til Sofiendalsskolen, midtbyen, Haslev Hallen, svømmehal og Haslev Fodbold Club.

© Copyright 2020 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Slåskamp på Vinkældertorvet
- Find en nisse og tag den med hjem i varmen
- Eventyr og musik gik hånd i hånd
- Flugtbilist varetægtsfængslet
- Spejdere sælger juletræer
- Spejderne sælger juletræer
- Så fik museet et navn: Kulturmuseum Øst
- Haslev: Allerede et kvarter før klokken slog 12, var der 15-20 mennesker i kø, med behørig corona-afstand, da Folkekirkens Nødhjælp åbnede sin ny
- Besøgstjenesten har akut brug for din hjælp...
- Noah fra Orup på vej til tops i motorsporten
- Tomas Zawadzki sætter gang i julestemningen
- Kunst hjælper i K/G-landet
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst