Rosenkilde Mejeri - fra grim ælling til smuk svane

Onsdag 22. april 2020 kl. 09:34

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Marko Krogsgaard ved den ene af de to terrasser der hører til hver lejlighed

Faxe: Der var en gang et mejeri. Rosenkilde Mejeri. Her blev der lavet mælk og ost, men det er mange år siden mejeriet lukkede, og lige siden har det levet en omskiftelig tilværelse.

Gennem årene har der været utallige forsøg på at få liv i det gamle mejeri. Der har været arbejdende værksteder for kunstnere, en it-virksomhed, blomstersalg og forsøg på salg af vand fra den hellige Rosenkilde - for blot at nævne nogle af tingene.

Nå ja, så har mejeriet jo også været klubhus for X-team og Bandidos i en kortere periode.

Men i foråret 2019 købte Marko Krogsgaard Rosenkilde Mejeri - eller rettere hans tømrervirksomhed Krogsgaard & Co. købte mejeriet, og så begyndte der at ske noget. Han ville lave lejligheder i mejeriet.

I første omgang var der sikkert mange der satte spørgsmålstegn ved om det kunne lykkedes. Men det kunne det, og nu er de første 8 lejemål færdige, og på nær en enkelt bolig, er alle udlejet. Og herefter går Krogsgaard & Co. i gang med anden etape, som kommer til at omfatte 10 lejligheder.

- Interessen har været enorm. Der kommer rigtig mange og kigger ind. Folk der gerne vil leje en lejlighed, og folk der har arbejdet på mejeriet eller har handlet her, og som har fortalt sjove historier om mejeriet, fortæller Marko Krogsgaard.

De lejligheder der nu er færdige er i de lave bygninger - dem der vender ud mod Rosenkildevej. Her er taget blevet forhøjet, så hver lejlighed består af to etager, med smarte og flotte arkitektoniske løsninger.

Til hver lejlighed hører der to terrasser - en på hver side af lejligheden, så man kan sidde i sol hele dagen. Desuden vil lejerne kunne bruge den store have som ligger ud mod Faxe Å.

Også i den høje bygning, og den bygning der var privatbolig, bliver der tale om flotte arkitektoniske løsninger. Man vil blandt andet bevare de kæmpestore runde vinduer, der er så karakteristiske for bygningen.

Lejlighederne er på tre eller fire værelser og fra 95 til 111 kvadratmeter. Lejepriserne er mellem 6.000 og godt 9.000 kr. om måneden.

Opvarmningen er gas selvom Marko Krogsgaard havde håbet på fjernvarme, som Faxe Fjernvarme da også gerne havde villet levere, men da området ligger i „vedtaget gasforsyningsområde” måtte man droppe den ellers billige fjernvarme.

Det er første gang Krogsgaard & Co selv har købt en ejendom, men firmaet har forestået mange renoveringsopgaver. Det er f.eks. dem der har lavet restauranterne Noma og Alchemist på Refshaleøen - samt en del ejendomme primært i Københavnsområdet.

Marko Krogsgaard fortæller iøvrigt at der er stor forskel på sagsbehandlingstiden, når man skal i gang med byggeprojekter.

Han har oplevet at vente et år på en byggesag på Østerbro, mens sagsbehandlingstiden i Faxe Kommune var ekstrem kort. Kommunen er da også den kommune på Sjælland der har kortest sagsbehandlingstid når det gælder byggesager.

- I det hele taget har samarbejdet med Faxe Kommune været fantastisk godt. Det er folk der kender området, og som ved hvad de har med at gøre, siger Marko Krogsgaard.

Af Torkild Svane Kraft

© Copyright 2020 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Hvem skal have årets handicappris?
- Almost Irish - jyder med den irske lyd
- Bog om Veteranbussen præsenteres
- Racercyklerne sættes væk - mtb’erne støves af
- Bliv indsamler for Røde Kors i hele kommunen
- Kulturnatten aflyst - men et par ting gennemføres i kirken
- International musikudgivelse fejres i Faxe Ladeplads
- Hovmod i Freerslev Kirke
- Pop-up Opera i Faxe, Haslev og på Stevns
- Kunsten at leve med demens
- Svømning for gravide og forældre med babyer
- Permatopias store sal Loen åbner med top-jazz
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst