Haslevforfatter har oversat tysk krimi

Onsdag 1. april 2020 kl. 11:44

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Haslevforfatter har  oversat tysk krimi
Det er haslevitten Hans-Willy Bautz, der har oversat en tysk krimi til dansk. (Privatfoto)

Haslevforfatter har  oversat tysk krimi
Krimien „Sommerhusmordet“ er udkommet på dansk på Forlaget mellemgaard
Samtidig med at Hans-Willy Bautz krimi „Midsommermordene“ udkom, kom der endnu en krimi på markedet.

Det var den tyske krimi „Fördelüge“, som har fået den danske titel „Sommerhusmordet“. Den er skrevet af den tyske forfatter med det danskklingende navn Harald Jacobsen, og så oversat til dansk af Hans-Willy Bautz.
Det er en spændende krimi, fortæller haslevforfatteren, som har brugt adskillige uger på oversættelsen.

- Det er ikke noget man gør, bare ved at knipse med fingrene, siger Hans-Willy Bautz.

Allerførst læste han romanen igennem, så han kunne danne sig et indtryk af sproget. Ud fra det vurderede han, om det ville være muligt for ham at oversætte den.

-Efter mine 30 år som redaktør i Tyskland syntes jeg, at jeg var tilstrækkeligt fortrolig med det tyske sprog, så jeg sagde ja til at oversætte bogen. Men det er nu ikke så lige til, som man kunne tro. Jeg forstod jo meningen med det skrevne, men af og til manglede jeg ordene på dansk.

- Altså måtte jeg gribe til ordbogen eller gå på nettet. Man oversætter heller ikke ordret, men genfortæller sætningerne på et let forståeligt dansk. Af og til må man virkelig være sprogligt kreativ. Og der må selvfølgelig ikke ændres på handlingen, siger oversætteren.

At den tyske titel „Fördelüge“, som betyder „Fjordløgn“, ikke er blevet overført til den danske udgave, skyldes, at Hans-Willy Bautz ikke syntes, den relaterede til indholdet, hvorimod „Sommerhusmordet“ relaterer til, at en tysk forretningsmand bliver myrdet i et sommerhus i Hejlsminde ved Kolding.

Handlingen foregår dels i Sydslesvig, hvor forfatteren Harald Jacobsen bor, dels i Sønderjylland, hvor der i romanen er et glimrende grænseoverskridende samarbejde mellem politiet i Flensborg og de danske kolleger i Sønderborg.

Handlingen

Den tyske forretningsmand Klaus Paulsen bliver fundet myrdet i et dansk sommerhus. Dermed slutter Hauptkommissar Frank Reuters indarbejdningsperiode i hans nye ansvarsområde. Sammen med politikommissær May-Britt Oldsen fra Sønderborg overtager han efterforskningen.

Mens Reuters mistanke rettes mod den dødes egenvillige hustru, koncentrerer de danske efterforskere sig om en ubekendt kvinde, som er blevet set ved sommerhuset. Imidlertid dukker der henvisninger til såkaldte legal highs op i forbindelse med en hotelejers tvivlsomme parties.

Tilmed gør indehaversken af et rengøringsfirma sig selv mistænkt. Da den tyske privatdetektiv Henrik Bargen også blander sig i efterforskningen, opstår der forvirring. Men så tager de forskellige efterforskere sig sammen og får samlet trådene.

- Ved oversættelsen har jeg generelt benyttet de tyske politifolks originale tjenestegrader, eftersom en kommissær ikke blot er en kommissær i Tyskland. Man starter med at være „Kommissar“, så bliver man „Oberkommissar“ og sluttelig „Hauptkommissar“, og driver man det meget vidt i hierakiet, kan man blive „leitender Hauptkommissar“. Så ved man, hvem der har noget at skulle have sagt over hvem! forklarer Hans-Willy Bautz årsagen til, at han bruger de tyske betegnelser uden at oversætte dem.

Haslevforfatteren er i øvrigt lige blevet færdig med at oversætte endnu en krimi, der er skrevet af forfatteren Harald Jacobsen. Den får titlen „Mordbrand ved fjorden“. Der foreligger endnu ikke nogen udgivelsesdato for denne roman. Desuden går Hans-Willy Bautz nu i gang med at skrive sin femte krimi, som får handling på Sydsjælland.

Foruden at have Hans-Willy Bautz’ egne fire krimier på hylderne, har boghandler Steen Eistrup Wisler, Haslev Boghandel, også hjemkøbt eksemplarer af „Sommerhusmordet“.

Ved behov i disse coronatider har boghandlen også leveringsservice inden for Faxe Kommune. Ring på 56 31 21 20 og bestil bøger leveret hjemme.

© Copyright 2020 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Faxe Kommunes Arkiver genåbner
- Ydelseskontoret (sygedagpenge) holder lukket
- Mesterbageren sætter gang i Haslev på fredag
- Biografen Kanten åbner lørdag
- Gitte Olsen har jubilæum: 25 rigtige gode frisørår
- Har du hestene til det omrejsende cirkus?
- Hurtigere internet i Dalby og udsat generalforsamling
- To varetægtsfængslet efter biltyveri
- Udvalg i arbejdstøjet: Verdensmålene helt lokalt
- Jeg cykler der op, og så skal min mor på cykeltur
- Nye trænere i Haslev Tennisklub - en mand og en maskine
- Energipsykologi Danmark er flyttet til Haslev
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst