Præstens Klumme: Ekstraordinære tider kræver ekstraordinære løsninger

Onsdag 25. marts 2020 kl. 09:33

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Præstens Klumme: Ekstraordinære tider kræver ekstraordinære løsninger
"Præstens Klumme" bringes normalt kun i Haslev-Faxe Posten, men denne gang, kan den også læses her....

Præstens Klumme: Ekstraordinære tider kræver ekstraordinære løsninger. Hilsen fra Faxe kommunes præster

Vi mennesker er blevet meget begrænset i vores mulighed for at mødes og bede sammen, men selv om kirken er lukket fysisk i disse dage og gudstjenester aflyst og konfirmationer udsat, så betyder det ikke, at vi ikke er derude.

Vi præster gør godt brug af de sociale medier, men vi er også opmærksom på, at vi ikke når alle af denne vej. Derfor har nogle af os præster i Faxe kommune samlet os i ugens klumme, så I kan få en hilsen fra netop jeres præst og for at minde jer om, at vi præster altid kan kontaktes, hvis I har brug for at tale med et andet levende menneske. Måske kommer vi præster ikke fysisk på besøg, men ring alligevel, for vi er klar ved telefonen.

Nærhed trods afstand

Vi lever i underlige tider med afstand. Derfor må vi holde fast i nærværet - på trods! Holde fast i at være hér for hinanden. Kirkens tradition og overleveringen af den kristne fortælling er netop historien om gennem ord, tanke og nærvær at være tilstede - på trods af fysisk fravær. Gud er ikke synligt tilstede hos os, og kærligheden kan vi ikke se. Men begge dele tror vi er tilstede. Gennem ord.

Gennem fortælling. Gennem ånd og tanke.

Sådan skal vi også være tilstede hos hinanden og dem, der i disse stille og isolerede tider har allermest brug for et andet menneske. Ring op til en anden. Del tanker. Send en SMS eller en anden lille besked. Vi har alle brug for at mærke, at vi trods afstand og stilhed ikke er alene. Kirkernes præster står også til rådighed for samtale, for den, der har brug for det og vil dele en tanke. Tøv ikke!

Ole Bjerglund Thomsen, Haslev og Freerslev


Gud er med os
Det er en mærkeligt surrealistisk tid at leve i, hvor det man troede var sikkert, pludselig vakler. Det er vores tro og vores håb, at Gud er med os i frygt og svære tider. At Herren holder sin hånd under os, når vi tror at vi falder. Det er i tider som disse, at vores kristne fællesskab skal vise sin levedygtighed. At vi skal finde den styrke, der gør, at vi kan være til stede for vores medmenneske i ord og handling, uanset hvem den anden er.

Ingen skal mangle en hånd, der rækkes. Mere end nogensinde har vi brug for kærlighedsbuddet, så vi husker, at være mennesker sammen og række hinanden hjælp og trøst. Det er vidunderligt, hvor kreative mennesker viser sig at være. Der er mange gode måder, at stå sammen på, selvom vi er nødt til at være adskilte.

Vi kender næppe omfanget af det, vi står overfor, men vi ved, at vi har brug for hinanden. Tag fat i os præster, og lad os det også vide, hvis I har kendskab til nogen, der sidder og har brug for vores hjælp, men ikke selv kan eller tør bede om den.

Solveig Ståhl-Nielsen – Førslev, Teestrup og Bråby


Vi skal dele byrder
Og sammen skal vi finde troen og håbet på, at vi kan klare dette sammen. Gud skabte verden, og så at den var såre god, sådan står der i skabelsesberetningen - lad os begynde der med, at se verden og ethvert menneske med Guds kærlige blik. Vi er skabt til at leve i en kærlighedsrelation - til at leve i det livgivende samspil mellem andre mennesker, og Gud.

Det er der vi hører hjemme, det er her vi kan hente livsmod og håb i en tid, der så forandret og forvirrende at befinde sig i lige nu. Række ud på afstand og være salt og lys i hinandens liv ved at tage vare på hinanden og blive hjemme.

Lisbeth Mannerup, Karise og Alslev kirker


Kirken lever
I disse coronatider kan det godt føles som om livet pludseligt går i stå. Men det spirituelle og religiøse liv går videre. Til trods for fysisk afstand mærkes nærhed og næstekærlighed. Vi oplever, at vigtigt indhold finder nye former. Nogle gange former, der indtil nu ikke er blevet brugt af særlig mange, og nogle gange former, der er helt nye. Gennem samtidighed på trods af fysisk afstand kan nærhed opleves gennem digitale former eller andre tiltag i den enkelte menighed.

Som kristne lever vi ikke af angst med af håb.

Kirken lever. Også - og især - i kriser. Du er meget velkommen til at ringe eller skrive til din præst.

Erhard Schulte Westenberg, Terslev


Vi er i samme båd
Vi er i samme båd, idet vi sejler på have fyldt med mikroplastic. CO2, klimaændringer, folkevandringer, masseudryddelse af plante- og dyrearter, skattely og korruption, hacking og identitetstyveri, pandemier som COVID-19.

Alt sammen katastrofer der kræver samarbejde på tværs af grænser og skel. GUD taler til os med store bogstaver: nationer er nødt til at samarbejde. Individer er nødt til at se sig selv i en meget større sammenhæng.

Alt sammen breaking news og live online, på tv eller på smartphonen i din hånd. Vi er en del af det hele på nært hold. Vi har i dag mulighed for at føle os tættere knyttet til hinanden end nogensinde. Vi har jo vidst det længe: jorden er rund. Nu indser vi for alvor, hvad det vil sige at leve i den sammen runde, endelige verden.

Erik Kempfner, Hylleholt


Bøn kan give os sprog
For tiden er vi ramt af ikke at kunne tage del i hinandens liv, som vi gerne vil - både de svære stunder og store højdepunkter. Det er en tid, hvor vi må nøjes være hos nogen i tankerne. Bøn kan give os sprog for ønsket om nærvær for og med hinanden. F.eks. denne salmebøn for børn af Iben Krogsdal:

„Kære Gud i himlen, vær hos alle dem jeg elsker.

Læg din glæde rundt om dem. Fyld dit lys i deres øjne og din sol i deres hjem”

Anders Damkjer, Haslev og Freerslev


You just call out my name
„Den fortvivlede har brug for støtte fra en ven, ellers mister han tilliden til Gud, Den livgivende Gud.”

Sådan står der i Jobs bog - et tankevækkende vers. For i alt det der har ramt ikke alene os i Faxe men også i resten af verden, kan man let komme til at føle sig forladt. Ikke bare alene, for det er vi jo mange der helt konkret er, lukket inde i hver vores bolig, men forladt - det vil sige ensomme og overset endda også af Gud.

Og har man den fornemmelse, ja, så er det ikke til selv at arbejde sig ud af den, med åndelige krumspring. End ikke med bøn er det altid muligt at kaste det fra sig. Så har man brug for en ven. En der kan vise solidaritet og som man kan dele tanker og endda fortvivlelse med.

Så ring til hinanden - ring til dem du ved sidder alene - ring og fortæl din præst, hvem du ved sidder alene eller ring selv. Som Carol King sang i begyndelsen af 70´erne - You just call out my name, and you know wherever I am, I´ll come running to see you again.

Anne Rydahl Nielsen, Ulse, Vester Egede og Øster Egede


Åhh manana, håber vi får i morgen med
For mange synes håbet i disse dage at være flygtigt. Vi er naturligvis blevet mere frygtsomme. Derfor vil jeg minde jer om, at det kristne symbol for håbet er et anker.

Et anker, fordi håbet er det, der holder os fast, når frygten tager over og kaster os ud på oprørt hav.

Et anker, fordi håbet er det, der holder os fast, når frygten får os til at tro, at vi er ved at gå ned, når søen er høj.”Og det håb, vi har for jer, er fast, fordi vi ved, at ligesom I har del i lidelserne, således har I det også i trøsten.”(2. Kor. 1,7)
Jeanette Capion, Kongsted

© Copyright 2020 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Guldgravning for børn på Haslevs nye ”strand”
- Politiet efterlyser fortsat Frederik Dal Hansen
- Hvem skal have årets handicappris?
- Haslev: God snak om trafikkultur
- Har ikke tabt en hjemmekamp i næsten to år
- Nu er man gået i gang med Viften 2 i Haslev
- Per Nøddebo er blevet guvernør i Rotary Sjælland
- Den allerførste translokation på FGU i Faxe
- Sommertennis og landsholdsspillere i Haslev
- De blå Haslevspejdere har været på Sommerspejd
- Massage og wellness på den skønne naturlejrplads
- Y’s Men endelig i gang igen efter Corona-pause
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst