Faxe Kommunes unikke natur truet af grøn energi

Onsdag 4. marts 2020 kl. 14:41

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Faxe Kommunes unikke natur truet af grøn energi
Indlæg af:
Jens Hansen
Snedkærgaard, Dalby Mark
Store Rodegaard, Rode


Tyskland er langt fremme med grøn energi, også solceller, men der bruges næsten ingen landbrugsjord til formålet. Det er f.eks. på bygninger, nedlagte militæranlæg, forurenede jorde og andre marginaljorde.

Der er jo ikke sund fornuft i at tage produktiv landbrugsjord ud til solcelleparker og samtidig ødelægge smuk natur, som det nu kan blive tilfældet i Faxe Kommune.

Jeg mødte en mand den anden dag, og vi kom til at snakke om den varme kartoffel her i området, solcelleparken på Margueritruten på Egedevej mellem Faxe og Rønnede og også mod Atterup, i alt 183 hektar, ejet af Lystrup og Jomfruens Egede godser.

Han havde boet i Køge i mange år og kørte ture hernede netop på grund af vores unikke natur.

Selv er jeg barnefødt på den fede, stevnske muld ved Lyderslev og flyttede hertil i 1996, fordi min far og jeg havde købt jord hernede.

Det første år erfarede jeg, at her ikke var fed muld, men sandblandet lerjord. Efter nogle år fandt jeg dog ud af, at jeg var landet i et rent naturparadis.

Vi har plantet læbælter, lidt skov­rejsning og beplantet rundt om remiser, og det har virkelig gavnet dyrelivet og også jagten endnu mere.

Desuden er jorden hernede lidt billigere, og pointen er, at det alt i alt ikke er så tosset en forretning.

For Lystrup og Jomfruens Egede godser, der har alle stordriftsfordelene, veluddannede folk inklusive greven selv og en meget moderne maskinpark, kan det ikke gøres mere rationelt og miljørigtigt på alle parametre i traditionelt landbrug.

Sidste år læste jeg, at man spår om mangel på hvede, og vi bliver jo ikke færre mennesker, så der er ikke megen logik i at inddrage veldrevet landbrugsjord til solcelleparker, hvis konsekvensen kan blive, at vores fødevarer skal dyrkes andre steder, hvor det belaster miljø og klima meget mere.

Derfor opfordrer jeg folk til at komme til borgermødet den 18. marts klokken 18.30-20.00 i aulaen på Bavneskolen, Bavnestræde 36, Dalby, 4690 Haslev.

© Copyright 2020 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Lokale skal byde op opgaver på Femern
- Farlig følelse af Faxe
- Den gode hyrde
- E-sport i HTT??!!
- Trafikal infrastruktur - et spørgsmål om byudvikling
- Østbanen renoveres måske ikke
- Magtfuldkommenhed og rønnebær
- Vi vil indbyde til borgermøde om solceller
- Tunnelanlæg i Karise - tanker om magtfuldkommenhed
- Miljøstyrelsen går soleklart imod byrådsmedlemmernes beslutning
- Omfattende analyse af folkeskolen er nødvendig
- Åbent brev til borgmesteren: Hvad mon dronningen vil sige?
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst