Enten eller...

Fredag 28. februar 2020 kl. 11:38

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Enten eller...
Indlæg af:
Niels Østrup Olsen,
Søvej,
Faxe Ladeplads


Et halvt sekel er svundet side dengang i Herlufsholm kirke, hvor jeg sagde klart ja til at elske og ære Lilly til døden os skilte.

Et valg for livet er noget helt andet end det daglige valg mellem medisterpølse og hakkebøf til middagsmaden, men når jeg læser statistikkerne over tidens skilsmisser virker det som om danskerne vælger partner som de vælger tøj: køb, brug og smid væk.

Dengang troede jeg slet ikke på Gud. Oplevelsen i kirken var derfor bare en æstetisk event til svigermors ære. Lilly havde foretrukket cowboybukser på rådhuset, men hun var dog uforglemmeligt smuk, da hun ved sin faders arm svævede op ad kirkegulvet i den hvide kjole, som udsendte falske signaler om den uberørte jomfru.

Efter Herren som gav mig Lilly tog hende igen har jeg overvejet sagen og forstår nu, at det i grunden var Gud, som jeg lovede at elske eller, som jeg nu ville sige i det mindste at ære den storslåede gave af svigerfaders hånd.

I den forbindelse husker jeg nogle ord, som skulle være sagt af ham Jesus, ja altså Guds enbårne søn for nogle og bare en litterær figur for andre, bare ord, men dog værd at tænke over:

„Du kan ikke tjene to herrer, thi da må du enten elske den ene og hade den anden eller ære den ene og foragte den anden.” Sagt på min ungdoms dansk: du kan ikke både blæse og have mel i munden.

Nu står tusindvis af fortravlede mænd og kvinder på arbejdspladsen i daglige valg mellem et par timer mere på karrierens alter eller køre hjem, hente børnene i vuggestuen, medisterpølsen i Supermarkedet og så at få mest mulig kvalitetstid på en mandag eftermiddag og aften, thi far og mor er børnenes trygge hjem, mens hus og bil bare er ly mod kulde blæst og regn.

Vend nu tilbage til Jesu ord og se, hvordan elske/hade betegner dybe ægte følelser, hvor elske er hvad børn, mand og hustru begærer, men mangler det dybe så kan dit EGO dog holde familien i ære, gøre din usle pligt og gerne putte lidt positive følelser som pynt på kagen.

Lilly og jeg satte hele tre døtre ind i verden og som de fleste andre i vores generation gik vort praktiske liv på bedste beskub, er ikke noget at prale af, når jeg kigger i livets bakspejl.

Vi, jeg, forstod ikke livets store enten eller, som reducerer jobbet fra et mål i sig selv til et middel til familiens forsørgelse. Jeg erindrer, at en vis Ritt Bjerregaard påstod, at hun i ungdoms vår stod i valget: enten mor eller toppolitiker. De, som husker hende ved, at hun valgte det sidste. Ja æret være enhver som kan træffe et valg for livet og sågar bære konsekvenserne uden jammer og beklagelse.

© Copyright 2020 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- 300 synsprøver klaret på tre dage - i Gambia
- Heidis kontakt til sine elever går nu via chatforum
- Bøgerne til den afgørende SRP blev fanget på Haslev Bibliotek
- Y’s Men aflyser cykelløb
- Jo, der er stadig fartkontroller
- To lokale valgt til Møns Banks repræsentantskab
- Genbrugspladser åbner igen - men...
- Det var ligegodt pokkers
- Aflysninger
- Politiet advarer mod Corona-svindel
- Hør de lokale præster i Radio Rollo
- Hanne vil gerne sige tak - men til hvem?
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst