Nu kan alle stille forslag som byrådet skal behandle

Onsdag 4. marts 2020 kl. 08:56

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Nu kan alle stille forslag som byrådet skal behandle
Nu kan du stille et Borgerforslag

Som tidligere omtalt har byrådet, efter forslag fra Borgerlisten, vedtaget at enhver borger i kommunen kan stille et forslag som byrådet skal behandle - og nu er det tekniske kommet på plads.


Hvis du har et forslag, du synes, byrådet skal behandle, så kan du nu stille et borgerforslag. Med støtte fra 791 andre borgere i kommunen, ryger dit forslag direkte på dagsordenen.

- Nu indfører vi endnu mere nærdemokrati og på en helt ny måde i Faxe Kommune. Der kan være borgere i kommunen, som har fået en drøngod idé, som de gerne vil have byrådet til at træffe beslutning om. Ved at stille et borgerforslag, kan det nu lade sig gøre at få direkte indflydelse. Jeg glæder mig til at følge med i, hvad der dukker op af gode forslag, siger borgmester Ole Vive.

Hvis man ønsker at stille et borgerforslag til byrådet, skal man først og fremmest bo i Faxe Kommune. Til gengæld kan alle borgere i kommunen, fra de er fyldt 15 år, stille et borgerforslag.

Et borgerforslag skal være relevant for andre end forslagsstilleren. Det betyder, at man skal samle 791 andre borgere fra Faxe Kommune, som støtter forslaget, før det ryger til byrådet. Man har seks måneder til at samle støtte-stemmer nok til sit forslag, som bliver slettet, hvis der ikke er støtter nok.

Et borgerforslag må ikke handle om noget, der allerede tidligere er truffet beslutning om, og det skal være noget der er lovligt for en kommunes byråd at træffe beslutning om.

Byrådet forbeholder sig ret til at sende forslaget til yderligere administrativ eller politisk behandling. Og man skal huske, at det jo ikke er sikkert, at borgerforslaget får byrådets opbakning, selvom det kommer på dagsordenen.

Hvordan gør man?

Man skal bruge sit Nem-ID for at oprette sig som forslagsstiller. Man skal også have en e-mail.

Selvom man opgiver sit navn, adresse og e-mail ved oprettelsen, så er det kun ens navn, andre kan se.

Hvis man vil støtte et forslag, skal man også oprettes for at kunne deltage.
Det sker alt sammen her: www.faxekommune.dk/borgerforslag

Første forslag er stillet

Det første Borgerforslag er allerede blevet stillet, og det handler om oprettelse af et udendørs træningsområde i Haslev.

Når man læser forslaget, kan man få den fornemmelse at det er firmaet UNO-UNIQA, der bl.a. har til huse i Faxe, der har stillet forslaget, men det er det ikke. Forslaget er stillet af en borger, nemlig Jesper Skaalum.

Det var derfor en noget overrasket ejer og bestyrelsesformand i Uno-Uniqa, Kim Knudsen, avisen fik i røret, for at høre nærmere om Borgerforslaget.

- Det har vi absolut intet med at gøre. Det er ikke os der stiller borgerforslaget, siger han til Haslev-Faxe Posten, men tilføjer at han da er glad for at forslagsstilleren henviser til, at netop et lokalt firma, Uno-Uniqua, kan levere de redskaber forslagsstilleren anbefaler i Borgerforslaget.

Også borgmester Ole Vive har kigget på dette det første borgerforslag, og i første omgang undrede han sig også, men fandt så ud af at det var en borger i kommunen der stillede forslaget, og ikke en virksomhed - og at denne borger henviste til hvor redskaberne kunne købes.

Du kan læse forslaget på www.faxekommune.dk/borgerforslag - og der kræves ikke Nem-ID for at læse det - det er kun hvis man vil støtte forslaget, eller måske selv stille et forslag, at der skal anvendes Nem-ID.

Af Torkild Svane Kraft

© Copyright 2020 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Falske e-mails fra "Faxe Kommune" i omløb
- William og Mathias løb fra de
- Usmageligt eller god historiefortælling?
- Undskyld, men kunne I skrue lidt ned for musikken...
- Borgmester- og regionsrådskandidat klar
- Ingen sommerferie til folkene bag B&W Live
- Faxe Rotary - ny præsident og 50 års jubilar
- Glade børn i vandet...
- Så blev der alligevel ridelejr
- Simon og Kasper tager på en lille rotur - over Atlanterhavet...
- Sejlklubben indgår sponsoraftale med OK
- Colas forlader småvejene - Faxe Kommune overtager vedligeholdelsen
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst