Faxe Kommune tager fat på FN’s Verdensmål

Tirsdag 25. februar 2020 kl. 11:34

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Faxe Kommune tager fat på FN’s Verdensmål
De 17 verdensmål

Faxe Kommune tager fat på FN’s Verdensmål
René Tuekær, Borgerlisten, er formand for Verdensmålsudvalget
Faxe Kommune: I 2009 underskrev Faxe en borgmestererklæring om at nedbringe klimagasudledninger med Danmarks Naturfredsningsforening og samme år underskrev 14 borgmestre klimapagten/borgmesterpagten.

Det var den gang borgmesteren hed René Tuekær - nu er han formand for Plan- og kulturudvalget, og netop udpeget som formand for et Verdensmålsudvalg.

Nærmere bestemt er René Tuekær fra Borgerlisten, blevet formand for et såkaldt §17,4 udvalg hvis opgave er følgende:

* Forelæggelse af en politik på udvalgte verdensmål til politisk beslutning i byrådet.

* Udvalget skal formulere en konkret, eller flere konkrete, planer for, hvordan verdensmål kan omsættes til konkrete indsatser.

* Udvalgets arbejde har udgangspunkt i helhedstænkning, inddragelse og samarbejde, da det er grundlæggende for arbejdet med bæredygtighed og for verdensmålene.

- Og der er nok at tage fat på, siger René Tuekær. Der er 17 verdensmål og ikke mindre end 169 delmål, som verden har forpligtet sig til at nå inden 2030.

- Og dertil kommer at Folketinget har vedtaget en ambitiøs plan, der skal reducere CO2 udslippet med 70% - også inden 2030, siger René Tuekær.

Indtil videre er målet altså ganske klart, mens midlerne til at nå målet er noget uklart. Hvordan man når målene, her i Faxe Kommune, er altså det udvalget skal komme med forslag til.

Ikke alle verdensmål

Det er ikke alle 17 Verdensmål det nye udvalg skal behandle, for nogle af disse mål er ikke relevant for Danmark eller for Faxe Kommune, som f.eks. fattigdom og sult.

- Udvalget har ikke afholdt det første møde endnu, så hvilke Verdensmål vi skal behandle ved jeg ikke endnu, men de to mål der betyder mest for danskerne, viser en undersøgelse, er klimaindsatser og bæredygtig energi, så jeg vil da tro at det er noget af det vi kommer til at behandle, siger René Tuekær.

Han glæder sig til at komme i gang med arbejdet i Verdensmålsudvalget, hvor der er tale om en helt anden arbejdsform end han er vant til i det politiske arbejde. Dette udvalg vil nemlig arbejde projektorienteret.

Udpeget til udvalget

Verdensmålsudvalget består af de tre byrådsmedlemmer René Tuekær, Borgerlisten, Inger Andersen, Socialdemokratiet og Michael Rosendahl, Venstre.
Derudover består udvalget af Frøgårdens beboerformand Bent Kunding - Kjeld Nielsen fra Folkeoplysninguddvalget og Arne Vinten Nielsen fra Danmarks Naturfredningsforening.

Erhvervslivet skal også med i udvalget, og her har Business Faxe udpeget Gregers Münter fra Mindeværdig, der består af Rønnede Kro, Frederksminde i Præstø og Baltic på Sydals, som alle ejes af Hans Michael Jebsen.

Desuden kommer der to unge med i udvalget. Den ene fra Haslev Gymnasium, som ikke er udpeget endnu, og den anden fra VUC i Faxe, hvilket er Mads Nielsen.

Udvalgets første møde er den 19. marts.

Udvalget skal, indenfor et år, have udarbejdet prioriterede arbejdsmål, som kommunens stående udvalg herefter skal arbejde videre med - og bringe til udførelse...


Paragraf 17, stk. 4
Et §17, stk. 4-udvalg er et midlertidigt politisk udvalg, som en kommunalbestyrelse i henhold til Styrelsesloven kan nedsætte til at varetage særlige opgaver, eller til at fungere som rådgivende eller forberedende udvalg for kommunalbestyrelsen, økonomiudvalget eller et af de stående udvalg.

Sammensætningen af udvalget besluttes af kommunalbestyrelsen, som også fastlægger de nærmere regler for §17, stk. 4-udvalgets arbejde.

Af Torkild Svane Kraft


© Copyright 2020 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Genbrugspladser åbner igen - men...
- Det var ligegodt pokkers
- Aflysninger
- Politiet advarer mod Corona-svindel
- Hør de lokale præster i Radio Rollo
- Hanne vil gerne sige tak - men til hvem?
- Flere smittefrie konsultationer på vej i Region Sjælland
- Ny køreplan for Østbanen
- Faxe Kommune og Business Faxe i tæt dialog
- Ny hjemmeside fra FaxeHandel
- Præstens Klumme: Ekstraordinære tider kræver ekstraordinære løsninger
- Per er ny vinmand hos Meny i Haslev
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst