De vidste alt om os - russerne, polakkerne og østtyskerne

Fredag 14. februar 2020 kl. 11:16

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Niels Jensen gjorde tilhørerne klogere på russernes planer med Danmark

Den kolde krig: Østsjællands Museum har gang i mange aktiviteter efter flytningen til Faxe. Et af de nye tiltag er torsdagsforedrag, og det har folk taget godt imod. Fuldt hus hver gang.

I torsdags var det Niels Jensen der holdt foredrag. Han er tidligere taktisk efterretningsofficer og desuden uddannet ingeniør og journalist. Med sig bragte han mange af de kort som russerne, polakkerne og østtyskerne havde lavet over Danmark under den kolde krig.

Og de kort var særdeles detaljerede - ja nærmest så selv det mindste hønsehus kunne ses på kortene. Dertil kom nøjagtige beskrivelser af veje, jernbaner og havne - af el-installationer, naturgasledninger og meget, meget mere.

Altsammen vigtig information at have når de skulle invadere Danmark. Og det var det, det hele drejede sig om. Der var meget detaljerede planer om hvordan invasionen skulle foregå - og hvor.

Som det sikkert er de fleste bekendt, så var en invasion ved Faxe Ladeplads og i Køge Bugt forberedt i mindste detalje. Ifølge planerne var det primært polske og østtyske styrker der skulle indtage Danmark - og i mindre grad russiske.

Når „bare” sådan noget som kortmateriale var så detaljerede som de var - og måske stadig er - må Warszawapagten have brugt enorme summer på dette arbejde - og have haft rigtig mange spioner til fare land og rige rundt...

At den kolde krig aldrig blev til en varm krig, skal vi være glade ved - for så havde der vist ikke været meget tilbage af lille Danmark, og nok slet intet af vores del af kongeriget.

På nogle af de kort Niels Jensen viste, kunne man se hvor der, hvis det blev nødvendigt, ville blive smidt en atombombe - og det var blandt andet ved Faxe Ladeplads.

Og efter bomben var smidt ville polske styrker invadere stranden. Det var så bare ærgerligt at de soldater ville omkomme efterfølgende - men nogle måtte jo ofre sig for sagen...

Niels Jensen kunne fortælle at mange anser det for givet at én enkelt mand forhindrede at den kolde krig blev varm - nemlig den polske oberst Ryszard Jerzy Kuklinski . „Manden der reddede verden” er han blevet kaldt.

Han blev nemlig spion for CIA og udleverede mere end 35000 dokumenter. Dokumenter der var medvirkende til at holde russerne i skak - for når NATO vidste hvad russerne ville, kunne de jo nemmere forhindre det, og så ville omkostningerne ved f.eks. en invasion af Danmark blive alt for høj.

Kullinski nåede at flygte fra Polen til USA, hvor han bosatte sig i Florida. Også hans kone og børn kom ud, men børnene døde begge under mystiske omstændigheder.

- Ingen kan gemme sig for Ivan, sagde Niels Jensen.

På www.kalklandet.dk kan man se hvilke foredrag der kommer, og interesserer man sig for spioner, så skal man måske overveje foredraget den 12. marts med Iben Bjørnsson der er leder af Koldkrigsmuseum Stevns.

Foredragets titel er: Spionerne iblandt os. Hvad gør en person til en spion og er der stadig spioner i Danmark? Spionerne iblandt os. Hvad gør en person til en spion og er der stadig spioner i Danmark?

Af Torkild Svane Kraft

© Copyright 2020 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Tænd lys eller få tændt lys påskenat
- Børn & Dyr på Bregentved er aflyst
- Børnene savner helt vildt deres venner
- Musikalsk underholdning på plejehjemmene - se video
- Det bliver en mærkelig sommer
- Truede med kniv
- Kæmpe cykelløb omkring Faxe aflyses
- Haslev Festdage udskydes
- Farvel til en rigtig brandmand
- 22 knuste vinduer
- Stjal skrabelodder i Rønnede
- Naya fra Dalby er udtaget til Europamesterskabet