Væk med skinnerne, på med asfalt og så kører der busser på Østbanen

Onsdag 29. januar 2020 kl. 10:24

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Væk med skinnerne, på med asfalt og så kører der busser på Østbanen
Østbanen: Skal skinnerne væk og erstattes af asfalt og BRT-busser? Se en præsentationsvideo her: https://www.trm.dk/nyheder/2020/undersoegelse-af-tog-paa-gummihjul-paa-østbanen/

Østbanen: Skinnerne er nedslidte, farten er sat ned, færre tog og tog der kobles sammen i Hårlev. Jo, det er trængselstider for Østbanen.

Politikere fra Faxe, Stevns og Køge kommuner og nogle folketingspolitikere kæmper for at finde penge til nye skinner, da Østbanen er er vital betydning for rigtig mange mennesker, når de skal til og fra arbejde og uddannelsesinstitutioner.

Men nu har der været afholdt et pressemøde hvor Transportminister Benny Engelbrecht og formanden for Region Sjælland, Heino Knudsen, kunne fortælle, at de er enige om at igangsætte en undersøgelse, der har til formål at skitsere muligheden for etablere en grøn regional BRT-løsning (tog på gummihjul) på Østbanens tracé. Undersøgelsen skal supplere regionens igangværende projektforberedelse af en sporrenovering.

BRT - et tog på gummihjul - kan både køre i eget tracé, altså på lukket vej, der hvor skinnerne lå, og anvende det eksisterende vejnet, hvis man f.eks. ønsker at forlænge linjen fra Køge station til Køge Campus eller Køge Nord station.

Udover større fleksibilitet forventes driften at være billigere end normal jernbanedrift, selvom serviceniveauet (antal afgange, komfort og hastighed) bliver opretholdt. Perspektivet er derfor, at der på Østbanen kan blive frigjort et betydeligt økonomisk råderum med en grøn regional BRT-løsning, som kan dække anlægsudgifterne.

- Koblingen mellem ny teknologi inden for førerløs drift af busser og klimavenlige elbusser giver nye spændende perspektiver på den kollektive trafik i Danmark. Derfor er jeg glad for, at Region Sjælland og mit ministerium er gået sammen om at se på den her løsning, som tegner til at kunne give høj kvalitet, være billig og klimavenlig på én og samme tid, siger transportminister Benny Engelbrecht.

Transport- og Boligministeriet og Region Sjælland vil i fællesskab undersøge potentialer og muligheder for at anlægge en grøn BRT-løsning i Østbanens tracé.

Undersøgelsen af en grøn regional BRT-løsning supplerer den projektforberedelse af en sporrenovering, som allerede er igangsat af Region Sjælland. De to undersøgelser afsluttes begge i maj/juni i år, hvorefter Region Sjælland træffer beslutning om, hvilken løsning de ønsker at fortsætte med. Der er således ikke truffet beslutning herom på nuværende tidspunkt.

- Østbanen er en livsnerve for borgerne i den østlige del af Region Sjælland. Vi har brug for en stærk kollektiv trafik, og det arbejder vi i Region Sjælland intenst for at sikre. Sporrenovering på Østbanen er en investering på op til 660 mio. kr. og derfor vender vi selvfølgelig alle sten. For os handler det om at finde den løsning, der giver borgerne den hurtigste transport og flest mulige afgange, udtaler regionsrådsformand Heino Knudsen.

Der er enighed om, at det vil være en forudsætning for en eventuel beslutning om en grøn regional BRT-løsning med mindst samme serviceniveau til borgerne som det eksisterende, at løsningen samlet set (indtægter og udgifter) er økonomisk neutral for Region Sjælland.

© Copyright 2020 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Sejre og nederlag til Faxe
- Sommercafé i Haslev Kirke med højskolesang
- Få dit arrangement på hjemmesiden haslev150.dk
- Røveri i Haslev i går
- Novo Nordisk Fonden støtter Hylleholt-lærers udviklingsarbejde
- Helende sommermorgener i Terslev Kirke
- Ny chef for kommunens Center for Sundhed & Pleje
- Så kom juniorerne i gang i Rønnede Golfklub
- Fantastiske oplevelser til halv pris hele sommeren
- Sam’s Pizza - nyt spisested i Haslev
- Veras Verden fejrer 1 års fødselsdag i weekenden
- Hils på Linse Kessler i Boghuset i Faxe
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst