Opium for folket...

Fredag 17. januar 2020 kl. 13:35

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Opium for folket...
Niels Østrup Olsen

Indlæg af:
Niels Søvej Olsen,
Hylleholt


For to hundreder år siden drømte en mand ved navn Karl Marx om et fremtidigt samfund, hvor ingen har for meget og slet ingen for lidt af de materielle goder, der forsøder vort daglige liv, holder sult og kulde fra døren, ja sikrer os, at alle har en bolig med en dør, der kan lukkes.

Dengang var folk meget kristne. De gik i kirke hver søndag og lyttede til Guds ord, der lovede os frelsen, når bare vi bar og tålte problemer og uretfærdigheder i denne verden, thi, sagde præsten, den, der ydmyger sig selv her på jorden vil blive ophøjet i Guds Himmel, når Jesus, siddende ved Gud fader den almægtiges højre hånd fælder sin dom over arbejdsmanden, greven eller den prostitueredes liv og levned.

Det stod Karl ganske klart, at den fattige, kristne arbejder beredvilligt vendte højre kind til, når arbejdsgiveren slog ham på den venstre. Logik var det, ikke blot for perlehøns, men især for en filosof som Karl, at fordummede kristne aldrig ville lave den absolut nødvendige revolution.

Derfor betegnede Karl kristendommen som opium for folket. I det fremtidige drømmesamfund ville ethvert menneske helt efter egen lyst fremstille de gode materielle og måske åndelige ting efter maximal evne og nyde efter minimale og yderst beskedne behov.

Det åndelige må ikke glemmes, thi udover adskillige børn producerede den gode Karl nemlig ikke andet end et digert værk ved navn Das Kapital, mens han og familien levede nøjsomt som flygtninge i London af penge, som hans beundrer Engels, skænkede ham. Engels var nemlig søn af en tysk rigmand og havde derfor råd til at give af sin faders overflod.

Fortidens kristne opium er trods alt bedre end nutidens opium

Ser jeg nu på det nuværende danske samfund, er Karls drøm sandelig realiseret. Mange danskere går på arbejde hver dag, knokler glade og meget og måske ud over deres evne. De gør også en dyd af nødvendighed og afleverer med glæde en del af den velfortjente løn til skattefar, mens socialmor, deler ud til os stakler, som af den, ene anden eller syvende grund savner evnen til at producere så meget som en hakkebøf og derfor går på grillen efter fastfood.

Som folkepensionist er jeg som så mange andre stået af ræset og nyder mit otium i fulde drag af både øl og snapseflasker og hvis det ikke rækker, strækker jeg hånden ud efter en kanyle med heroin eller andre opiums afledte flugtstoffer, thi fjernsynet er kedsommeligt og det er anstrengende at læse en bog. Noget må jeg jo gøre for at fylde tiden ud og flygte fra det meningsløse tomrum, hvor jeg har mit liv.

Nu rolig, kære læser! Det står ikke så slemt til med mig som med titusinder af andre mennesker i dette land, men det smerter mig, når jeg læser om de hårdtarbejdende, som pumper energien op med kokain og den slags af hensyn til kapitalens krav om produktivitet og så de andre, der flygter ud i narko, ludomani og andet skidt, mens deres børn vokser op i et hæsligt kaos, så anderledes end min barndoms hjem, som min min mor skabte under taget, som min fader betalte i en tid, hvor arbejdet var midlet til familiens underhold og ikke et mål i sig selv.

Når jeg læser om nutidens mange former for elendighed og ser det udpenslet på TV slår det mig, at fortidens kristne opium trods alt var bedre, sundere, mere livsbekræftende end nutidens, men det viser nok bare, at tiden er løbet fra en dinosaur som mig, som end ikke har en smartphone med på stranden.

© Copyright 2020 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Mæt af dage fældes det store træ ved stationen
- Redaktionen bliver større
- Kulturnatten i Haslev er AFLYST
- Bilvask og løb i Haslev hjælper heksebørn i Nigeria
- Nu kan du købe den flotte Haslev byplakat
- Outlet fejrer et år i Haslev
- Åbent brev til borgmester Ole Vive, Faxe
- Haslevs jubilæumsfest 4. oktober gennemføres ikke
- Faxe Ladeplads Idrætsforening modtager 310.000 kr. fra Nordea
- 189 km/t på Vordingborgvej
- Kom direkte ind fra gaden og bliv døbt...
- Rundtur i Haslev med telefon og QR-koder
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst