På flugt gennem krigshærget Polen og Tyskland

Mandag 27. januar 2020 kl. 10:33

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

På flugt gennem krigshærget Polen og Tyskland
Hør om Hans-Peter Tams flugt gennem et krigshærget Polen og Tyskland i 1944
Karise: „Jeg tror, børn, at vi skal til at komme herfra”. Sådan sagde Hans-Peter Tams mor, da en bombe var fløjet gennem familiens soveværelse i Polen under anden verdenskrig.

Karise Menighedsråd inviterer til et spændende foredrag i Alslev-Karise Sognegård torsdag den 6. februar kl.19.00. Her vil Hans-Peter Tams fortælle om sin bog „Mindernes Dæmoner”.

Hans-Peter Tams voksede op med en dansksindet familie i marsken lige syd for den tyske grænse, men under Anden Verdenskrig blev familien sendt til Polen hvor hans far gjorde krigstjeneste.

Livet igennem har Hans-Peter Tams været forfulgt af dæmoner - dæmoner, der plagede ham i natlige mareridt, hvor barske barndomsminder trængte sig på.
Det er barndomsminder om en hovedløs krig - om børn på flugt gennem en kold, rå og brutal verden, hvor det var alles kamp mod alle.

Fortalte intet hverken til sin kone eller børn

Siden forsøgte han at flygte fra mindernes dæmoner, ved at fortie og fortrænge dem. Han nåede hverken at fortælle sin første kone, sin anden kone eller to af sine døtre sine hemmeligheder fra dengang, indtil han omsider fandt ud af, at tavlen først kan viskes ren, når den er skrevet fuld.

Ansporet af sin mangeårige ven, Poul Erik Nielsen Rud, begyndte han da at skrive sine minder i form af breve. Det blev en sej kamp, som varede i mere end to år, men for hvert brev, kunne en tavle viskes ren.

Rammen er rå, for den handler om krig, død og ødelæggelse - men indholdet er kærlighed og sammenhold og et af de smukkeste portrætter, der er skrevet om en mor. En mor, der indgød sine børn en ubrydelig tro på, at hvis man bare holder sammen og stoler på Guds omsorg, så ordner det hele sig til sidst.

Det gjorde det også og til sidst lykkedes det Hans-Peter Tams, der nu bor i Kundby, at få bugt med mindernes dæmoner, i form af denne bog og foredrag. Det skal først og fremmest ses som et budskab om, hvad prisen er for frihed og demokrati.

Menighedsrådet serverer en kop kaffe. Det koster ikke noget at deltage, men man er velkommen til at bidrage til julehjælpen, hvis man har lyst. Kirke bilen kører og alle er meget velkomne.

© Copyright 2020 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Mæt af dage fældes det store træ ved stationen
- Redaktionen bliver større
- Kulturnatten i Haslev er AFLYST
- Bilvask og løb i Haslev hjælper heksebørn i Nigeria
- Nu kan du købe den flotte Haslev byplakat
- Outlet fejrer et år i Haslev
- Åbent brev til borgmester Ole Vive, Faxe
- Haslevs jubilæumsfest 4. oktober gennemføres ikke
- Faxe Ladeplads Idrætsforening modtager 310.000 kr. fra Nordea
- 189 km/t på Vordingborgvej
- Kom direkte ind fra gaden og bliv døbt...
- Rundtur i Haslev med telefon og QR-koder
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst