Selskabstømning - med kommunens medvirken, eller hva’?

Tirsdag 10. december 2019 kl. 14:44

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Selskabstømning - med kommunens medvirken, eller hva’?
Indlæg af:
Bent Ole Bærenholdt
Tidl.forstander
Haslev høj-og idrætsefterskole
Allegade 3A, HaslevHaslev by og omegns borgere stod sammen, skabte i fællesskab kapital til oprettelse af endnu en højskole i 1920erne; Håndværkerhøjskolen.

Højt på bakken stod den i flere generationer og var, sammen med de andre skoler medvirkende til byens udvikling som skole-, kultur- og handelsby. En del af byens „DNA” og kendt for det samme over hele landet med stor betydning for en lang række af virksomheder også ud over byens og regionens grænser!

Efter godt 20 års fravær er min kone og jeg vendt tilbage til byen, og vi ser, at Haslev Seminarium for en „slik” er overtaget af kommunen, HUH er lukket, men overlever endnu med Emmaus i bygningerne og gode frivillige kræfter. Gymnasiet overlever med klogt samarbejde med Ringsted. Men lige nu oplever vi, hvad der kunne ligne endnu en snedig selskabstømning. For år tilbage indgik Håndværkerhøjskolen i en slags fusion med EUC, en treenighed mellem erhvervsskolerne i Køge, Næstved og Haslev.

Og hvad sker der så? Skolerne i Køge og Næstved tømmer Haslev for uddannelser, belåner Håndværkerskolen og da stort set alle uddannelser er flyttet fra Haslev, beder EUC kommunen om at give det sidste dødstød, nemlig at ændre områdets arealer til boligområde - så kan EUC sælge, hvad de aldrig har samlet penge ind til og købt, og for alvor forlade Haslev. En slags selskabstømning.
Er det byrådsmedlemmers historieløshed, der kommer til udtryk - eller er det andre i forvaltningen, der ikke har kendskab til byens DNA, der uden videre, tilsyneladende, lader EUC beordre ændringer af kommuneplanen.

Hvis nu byrådet, som politisk myndighed og ansvarshaver, havde afvist EUC med en besked om, at eksisterende kommuneplan skulle fastholdes, kunne det jo tænkes, at det alligevel var muligt at fastholde en slags håndværker / erhvervsuddannelse på håndværkerhøjskolen. Det er jo disse uddannelser, der kaldes på i uddannelsessystemet.

Håndværkerhøjskolen som høj- eller efterskole kunne blive til et hjemsted for en ny begyndelse for utallige unge, der kunne få øjnene op for „håndværket” som livs- og levevej. Tænk, hvis Haslev kunne skabe en ny almendannende skole, hvor håndens dannelse kunne udfolde sig lystigt, innovativt, nyskabende og bæredygtigt i skolens gode værksteder og undervisningslokaler.

Se, det ville leve op til byens DNA. Kære byråd, det er muligt, at I synes ejendomshandler er det letteste, men mon ikke mange borgere i Haslev hellere så, I bakkede op om Haslevs kulturbærende institutioner ved ikke at ændrede den eksisterende kommuneplan for området ved Håndværkerhøjskolen.

© Copyright 2020 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Lokale skal byde op opgaver på Femern
- Farlig følelse af Faxe
- Den gode hyrde
- E-sport i HTT??!!
- Trafikal infrastruktur - et spørgsmål om byudvikling
- Østbanen renoveres måske ikke
- Magtfuldkommenhed og rønnebær
- Vi vil indbyde til borgermøde om solceller
- Tunnelanlæg i Karise - tanker om magtfuldkommenhed
- Miljøstyrelsen går soleklart imod byrådsmedlemmernes beslutning
- Omfattende analyse af folkeskolen er nødvendig
- Åbent brev til borgmesteren: Hvad mon dronningen vil sige?
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst