Behovet for kernekraft

Onsdag 13. november 2019 kl. 11:10

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Behovet for kernekraft
Indlæg af:
Eli Jacobi Nielsen
Byrådsmedlem, Dansk Folkeparti, Faxe
Prins Buris Vej 19, Karise


Under valgkampen blev klima, miljø og energi af nogle gjort til et kardinalspørgsmål, hvor ikke mindst et bemærkelsesværdigt kapløb om at overbyde hinanden omkring målsætning for reduktion af CO2 udledning udviklede sig.

Det fortsatte efter valget, hvor regeringspartiet gik fra sit tidligere mål på 60% reduktion, og lod sig overtale til et mål på 70% som ingen reelt ved om kan opfyldes, men som med sikkerhed vil kræve drastiske ændringer og indgreb i samfundet som vi kender det. På forunderlig vis er næsten alle øvrige partier faldet ind, og accepterer de 70%. Det giver uden tvivl en „feel-good” effekt, men det virker næsten grotesk at vi her diskuterer størrelse på reduktion i et land der blot har 0,1% af klodens samlede CO2 udledning, samtidig med at asiatiske storbyer lukkes ned pga enorm forurening. Naturligvis skal vi også her yde vores bidrag, men det sker allerede, i takt med at ny teknologi udvikles. Det er nemt at sidde trygt og godt i Danmark, og uselvisk give afkald på flyveturen til Thailand for at redde klimaet, men mange steder i Afrika og Asien er man langt mere optaget af at opnå en levestandard der i blot nogenlunde grad ligner det europæiske niveau, og dette kan kun ske med en massiv stigning i energiforbruget, hvor der ikke er plads til at prioritere miljøhensyn.

Et væsentligt element i CO2 reduktion er energiproduktion, hvor der ønskes udfasning af fossile brændstoffer, og overgang til vedvarende energi, hvilket grundlæggende er en både fornuftig og sympatisk strategi. Desværre vælger man af rent emotionelle eller ideologiske grunde at give afkald på en oplagt mulighed, i form af den driftsmæssigt CO2 neutrale kernekraft der kunne løse en stor del af energiforsyningsproblemerne. Desværre bliver debat om emnet oftest hurtigt bremset med det magiske ord Tjernobyl, og hvis ikke det er nok kommer et „Fukushima” oveni. Naturligvis er der risikomomenter forbundet med a-kraft, specielt når sikkerhedsprocedurer ikke overholdes, men teknologien og sikkerheden udvikles til stadighed, og vil blive yderlig forbedret med de kommende thorium reaktorer. Det første skridt mod en rationel tilgang til energiforsyning må være omgørelse af den emotionelt begrundede folketingsbeslutning om A-kraft af 29-3-1985, der pålagde regeringen ikke at arbejde videre med kernekraft i Danmark.

Herfra er meldingen klar: de solcelleparker vi også her i kommunen udlægger med en ofte rigelig bred hånd, forslår forsyningsmæssigt som den berømte skrædder i helvede, der er behov for langt større, effektive tiltag for på een gang at sikre energiforsyningen i et stadig mere komplekst samfund, og reducere CO2 udslippet - og her er det oplagt at satse på kernekraft.

© Copyright 2020 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Overløb eller overløbere?
- Mindre forbrug på daginstitutionerne bliver til bedre normeringer
- Hvem skal føle sig til grin, Henrik Friis
- Så er freden forbi
- Lægens bord
- Mere trafikpolemik
- Magtens tredeling stinker i det åbne land
- Mere støtte til lokalaviser er nødvendig
- DF-virkelighedsforvanskning? Døm selv…
- Udligningsreform med mangler
- Socialdemokratisk trafikpolemik eller DF-virkelighedsforvanskning?
- Den økonomiske situation i Faxe Kommune
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst