Møde for pårørende til kræftramte

Tirsdag 5. november 2019 kl. 09:34

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Møde for pårørende til kræftramte
Svend Erik Bodi. Fotograf haslefoto.dk

Møde for pårørende til kræftramte
Lotte Rostoft
Tusinde tanker går gennem hovedet når en man holder af får kræft. Derfor inviterer Prostatakræft foreningen PROPA og Kræftens Bekæmpelse Faxe til møde for kræftramte og deres pårørende med focus på det at være pårørende til en kræftramt.

Lotte Rostoft, der er pårørendevejleder i Faxe Kommune, vil fortælle om det at være pårørende til en kræftramt, de tanker og bekymringer man gør sig, når ens nærmeste bliver ramt af kræft.

- Jeg har spurgt min kone, hvordan hun havde det, da hun fik at vide, at jeg havde Prostatakræft, fortæller Svend Erik Bodi fra Propa Midtsjælland.

Hendes tanker drejede sig om mange ting.

1. Dør han nu?
2. Hvor lang tid har vi?
3. Hvor slemt bliver det?
4. Ligger han som en grøntsag i månedsvis?
5. Hvordan skal jeg klare mig bagefter?
6. Hvad med økonomien?
7. Skal jeg blive boende i huset?
8. Hvornår kommer det igen?

Alt sammen spørgsmål der suser gennem hovedet på en, når man får at vide, at ens ægtefælle/partner er ramt af en svær sygdom.

Morfar du må ikke dø

- Jeg, som er sygdomsramt, tog det faktisk bedre og følte, at jeg måtte trøste resten af min familie. Mit barnebarn på 8 år sagde: „morfar du må ikke dø”. Det har jeg så lovet ham, og det har jeg i øvrigt ikke tænkt mig at gøre lige foreløbig, siger Svend Erik Bodi.

Efterhånden som han kom ovenpå igen efter behandling og operation og fik nogenlunde styr på senfølgerne, er der faldet ro på familien, og troen på at det nok skal gå, og at jeg ikke dør foreløbig, har givet familien livet og hverdagen igen.

- Der ligger dog stadig noget og lurer i baghovedet på familien. Hvornår dukker der noget op igen? Støder der andre kræftsygdomme til? Der kommer søvnløse stunder, hvor man tænker over tingene, fortæller Svend Erik Bodi.

Man er mere opmærksom på evt. symptomer hos den kræftramte. Svend Eriks kone har sendt ham til læge, fordi han har nogle pletter på ryggen, som måske var modermærkekræft. Det var det heldigvis ikke.

Det er en stor psykisk belastning at være pårørende til en kræftsyg.

Mænd der er ramt af Prostatakræft lukker sig ofte inde i sig selv, så partneren har svært ved at nå ind til ham. Det er emner som inkontinens og især impotens, som mændene ikke vil tale om overhovedet. Det er meget svært at få snakket sammen om de problemer, og begge parter er nervøse for at såre den anden.

- Dette er blot nogen af de tanker, der er kørt rundt i vores hoveder. Der kan sikkert tilføjes meget mere, slutter Svend Erik Bodi fra Propa Midtsjælland.

Mødet afholdes i Faxe Sundhedscenter, Præstøvej 78, 4640 Faxe mandag den 11. november kl. 17.00 til ca. kl. 18.30. Alle er velkomne. Mødet er gratis.

Tilmelding til Svend Erik Bodi. Mail: sbodi@outlook.dk eller tlf. 2464 1139.

© Copyright 2020 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Ingen discountløsninger på Østbanen
- Glad jazzaften i Ældresagen i Haslev
- Babettes gæstebud i Familie og Samfund
- Generalforsamling og indlæg af ung hjertesyg
- Lokalt Folketingsmedlem glad for flere penge til børn
- Ministeren: BRT bliver dyrere end nye skinner
- Bier i undervisningen på Lindersvold
- Koncert i valsetakt
- Madsynergi åbner café i Faxe Ladeplads
- Gå i skole hjemme via Skolen Online
- Samtalegudstjeneste og fællesspisning i Freerslev
- Brian fra OptikGalleriet på brilletur til Gambia
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst