Husprisen falder på landet i faxe Kommune

Onsdag 23. oktober 2019 kl. 13:14

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Husprisen falder på  landet i faxe Kommune
Indlæg af:
Heidi Zethof,
Frenderup


Jeg var til byrådsmøde torsdag d. 10.10, hvor jeg benyttede mig af spørgetiden.
Det drejer sig om, at Plan & Kulturudvalget har lavet nogle retningslinjer for opførelse af solcelleparker i kommunen, som er ukonkrete. Disse retningslinjer har byrådet vedtaget.

Der ligger i øjeblikket mange ansøgninger fra bl.a. godserne i kommunen, som nogle steder, vil plastre den skønne natur til med solcelleparker. Med Bregentved, Tyggevælde Gods og Lystrup Gods alene, bliver Faxe kommune dækket med ca. 560 hektar solcelleanlæg, hvis tilladelserne gives.

Med de ukonkrete retningslinjer, risikerer vi alle der bor på landet, at blive nabo til et solcelleanlæg. Det vil for borgerne betyde en væsentlig forringelse af huspriserne, der i et eksempel vil falde med en halv million kroner, hvis der gives tilladelse til solcelleanlæg på marken ved siden af det pågældende hus.
Når anlæggene placeres langs motorveje og i eller nær industrielle områder, mener jeg, at det er fint.

Lystrup Gods har søgt om tilladelse til at anlægge solcelleparker i flot kuperet terræn, på markerne langs Margueritruten, ved Jomfruens Egede. I kommuneplanen står der om de områder; Overordnet er stort set samtlige arealer tilhørende Lystrup og Jomfruens Egede godser omfattet af kommuneplanens udpegning for særligt bevaringsværdige landskaber, hvor større tekniske anlæg generelt set bør undgås.

Ser kommunen bort fra bevaringsværdigt landskab, og giver tilladelse til solcelleparker, trods der står, at større anlæg på disse områder skal undgås?

Må solcelleanlæg placeres i naturområder? Eller skal de kun placeres ved industri eller langs motorveje?

Hvad skal minimumsafstanden fra et solcelleanlæg til nærmeste nabo være?

Hvor store må arealerne højst være?

Hvor meget af kommunen skal højst være dækket af solceller?

Borgmester Ole Vives reaktion på mine spørgsmål var, at der ikke behøver at være konkrete retningslinjer på området, da han mener, man kan vurdere fra sag til sag. Ligger marken f.eks. i en fordybning eller ved høj beplantning, kan man måske godt give tilladelse til et solcelleanlæg uden en minimums grænse til nærmeste nabo.

Jeg undrer mig. For hvis jeg vil bygge et hus, et skur eller bare en carport på min egen grund, så skal der overholdes div. krav med afstand til skel og andre strikse regler. Regler der gælder for alle, så der ikke gøres forskel på ansøgerne og så alle behandles lige.

Til borgermødet om solceller i Karise d. 21.10 sagde Michael Christensen (C) medlem af Plan & Kulturudvalget, at han ikke mener, man kan sammenligne en carport og et solcelleanlæg. Det mener jeg nu heller ikke, men da det har vist sig vigtigt med regler for afstand på tilbygningsområdet, så mener jeg også, at regler for afstand af solcelleanlæg er vigtig.

En minimumsgrænse på mindst 100 meter fra en solcellepark til naboerne, ligesom de har i Næstved, er efter min mening rimelig. Uden konkrete regler på solcelleområdet risikerer vi, at godsejerne bliver forfordelt, så de kan investere og tjene penge, og borgerne skal betale prisen i faldende huspriser, samt at vores skønne natur og dyreliv bliver ødelagt.

Når tilladelserne er givet og anlæggene opført, er det for sent at indse, at det var for meget eller forkert placeret.

https://www.faxekommune.dk/sites/default/files/bilag/karakteromraade_5_-_lystrup_moraene-_og_herregaardslandskab.pdf.

Landskabskarakteranalyser for Faxe Kommune karakterområde 5, hvori analysen direkte fraråder at ændre på områdets karakter.

© Copyright 2020 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Mesterbageren vil bare høre andres mening...
- Borgerforslag - bør antallet ikke være mindre?
- Super butik, men...
- Kvalitet i sagsbehandlingen
- Hold nu toget på skinner
- Vi skal have skinner og tog på Østbanen
- Faxe Kommune bør ikke være reguleret af boligloven
- Konservative: Østbanen skal være traditionelt tog
- Så kom bussen på banen igen - Østbanebussen...
- Enhedslisten siger nej til busser i stedet for tog
- Er Østbanen på vej i den politiske syltekrukke?
- Svaletræet blev fældet
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst