Karise Efterskole vil gøre en forskel for unge med handicap i Uganda

Fredag 11. oktober 2019 kl. 14:33

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Karise Efterskole vil gøre en forskel for unge med handicap i Uganda
Eleverne fra Karise Efterskole rækker hænderne op, når de bliver spurgt om hvem der vil arbejde på Dagsværksdagen (Foto: Signe Hartvig Daugaard)

Karise: Operation Dagsværk turnerer lige nu rundt på landets ungdomsskoler for at oplyse om unge med handicap i Uganda.

Kampagnen skal motivere eleverne til at trække i arbejdstøjet den 6. november, hvor de får mulighed for at give en dag af deres uddannelse, så en elev et andet sted i verden kan få en.
I denne uge gik turen blandt andet til Karise Efterskole.
Stolene skranter mod gulvet i kantinen på Karise Efterskole. Operation Dagsværk er ved at gøre klar til at skolens ca. 80 elever skal høre årets kampagneoplæg. Selen Karaplan er sekretariatsfrivillig i Operation Dagsværk og turnerer sammen med frivillige fra Sammenslutningen af Unge Med Handicap rundt på landets ungdomsskoler. Det er også Selen Karakaplan der starter oplægget, som blandt andet handler om, hvilke udfordringer unge med handicap i Uganda møder i deres hverdag.

- Shakira lever med epilepsi, som er en sygdom der kan være svær at sætte sig ind i. Derfor møder hun mange misforståelser. Bland andet tror hendes omgivelser, at hendes sygdom smitter gennem sved eller at hun er forhekset, forklarer Selen Karakaplan.

Operation Dagsværks samlede indtjening går til et udviklingsprojekt i Uganda, som udføres i samarbejde med Sammenslutningen af Unge Med Handicap og Danske Handicaporganisationer. Projektet skal blandt andet skabe rollemodeller, korte erhvervsuddannelser og oplysning om handicap i Uganda.

En elev rækker hånden op undervejs i oplægget.
- Hvorfor kan vi ikke bare tage dem alle sammen med hjem til Danmark?, spørger han.

Selen Karakaplan forklarer, at der bor ca. to millioner unge med handicap i Uganda. Rent praktisk er det umuligt, men først og fremmest handler projektet om at skabe forandringer på samfundsniveau, så det kommer mange flere unge med handicap til gode, end dem, projektet når. 90 procent af Ugandas unge med handicap gennemfører nemlig ikke en uddannelse.
At blive misforstået eller føle sig ensom kan nogle af eleverne på Karise Efterskole godt nikke genkendende til. Her har alle eleverne særlige læringsforudsætninger. Nogle har vanskeligheder ved at lære, andre har udviklingshæmning eller autisme. Emily Ronde Olsen var en af de særligt engagerede lyttere under oplægget.
- Mange andre ude i verdenen har jo de samme handicap som én selv og kan føle sig udenfor. Og det jo bare fedt at hjælpe andre med det problem, siger Emily Ronde Olsen.

Eleverne på Karise Efterskole vil på den anden side af efterårsferien holde temauge, hvor de vil undersøge, hvordan de kan lave en fælles indsamling til projektet.

- Lad os bare komme i gang med det her i november, så vi kan skaffe nogle penge, siger Emily Ronde Olsen engageret, imens hun rækker begge arme ud til siderne.

Privatpersoner, virksomheder og offentlige institutioner får den 6. november muligheden for at hyre en eller flere elever til at udføre et stykke arbejde, og dermed støtte op om projektet. Arbejdet kan f.eks. være rengøring, lagerarbejde, kreative indspark på arbejdspladsen eller noget helt fjerde.


Fakta om Dagsværkdagen
Dagsværkdagen falder altid på den første onsdag i november – i år den 6. november.
Ca. 15.000 elever arbejder på dagen.
Alle kan hyre elever til at udføre et arbejde – både privatpersoner, offentlige institutioner og virksomheder.
Det koster minimum 350 kr. for 5 timers arbejde.
Aftaler sættes i stand gennem en jobbank, hvor arbejdsgivere kan oprette jobs og elever kan søge jobs.
Jobbanken findes på www.od.dk/jobbankenMads Edelvang, næstformand fra Sammenslutningen af Unge Med Handicap og Sara Bar Rasmussen (tv) Selen Karakaplan (th) sekretariatsfrivillige fra

© Copyright 2020 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Udstilling, bogudgivelse og farlige drømme i Haslev
- Sommervejr giver travlhed på strandene
- Musikken var for høj, så politiet tog anlægget og ringede til forældrene
- Så er det sidste chance: Bor du i Årets Landsby?
- Spøgelsesbilist blev varetægtsfængslet
- Spøgelsesbilist på motorvejen var fuld
- Mød Børns voksenvenner i Haslev Bio
- Tag på udflugt og se gamle høstmaskiner
- Længe undervejs, men nu indvies fredsrelieffet
- Forsvarsbrødrene inviterer på tur Møn og Masnedø
- "Spar på skinnerne, og giv os skilte"
- Viktor Haugshøj Jensen udstiller på Haslev Bibliotek
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst