Mere trivsel og nærvær om fravær

Tirsdag 24. september 2019 kl. 08:46

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Mere trivsel og nærvær om fravær
Indlæg af:
Anne Camilla Meyer
Socialdemokratisk medlem af Økonomiudvalget og Faxe Byråd


Tallene taler deres klare sprog. Fraværet er de sidste år steget og steget. Sygefraværet er alt for højt i Faxe Kommune.

Mindre fravær betyder, at ressourcerne bedre kan slå til, så medarbejderne kan levere en bedre kvalitet. Mere nærvær betyder mere stabilitet og overblik. Der er brug for en målrettet helhedsorienteret indsats.

I det administrative budget er medtaget en besparelse, som følge af forventet effekt af nedsat fravær. I Socialdemokratiet synes vi, at det er utopi, og et dårligt signal til medarbejderne, at høste en besparelse inden indsatsen er iværksat og effekten er opnået.

Økonomiudvalget har drøftet de høje fraværstal. Der er bred enighed om mere nærvær om fraværet. Fraværet belaster medarbejderes arbejdsmiljø og trivsel. Et fravær af den nu sete dimension har alt for stor konsekvens for kerneopgaven og den borgernære velfærd. Vi skal investere og arbejde målrettet på at få fraværet ned. Et mål kan være, at nå blandt de 20 kommuner med lavest fravær - svarene til under 4 %.

De kommunale medarbejdere i Faxe har flere sygedage end kolleger i andre kommuner. De kommunale nøgletal „Kend din Kommune 2019” (tal fra 2017) viser, at Faxe ligger i bunden, med et fravær på 5,23 %. Esbjerg ligger bedst med 2,9 %. Siden rapporten er fraværet steget yderligere til 5,63 % (14,2 fraværsdage pr. medarbejder pr. år) i første halvår af 2019. I 2018 lå det på 5,14 % (13 fraværsdage).

At få vendt tendensen kræver en helhedsorienteret indsats, med tydelig ledelse mod en god kultur. Men også om et fælles ejerskab for indsatsen. Alle, både medarbejdere og ledelse, skal tage ansvar.

Fra Socialdemokratiet tror vi på, at fraværet er lavt der, hvor arbejdskulturen er præget af åbenhed, dialog og gennemsigtighed - også i håndtering af fx sygefravær.

God dialog og et godt samarbejdsklima mellem ledelse og medarbejdere, gør det lettere at tale om det svære. Medarbejderne er kerneressourcen til at kunne levere velfærd af høj kvalitet. Derfor skal vi værne om arbejdsmiljøet. Vi skal både kærre os om de syge, men også investere og interessere os for de raske. Når der er mange syge løber kollegerne stærkere.

Vi ønsker at investere i nærvær og få nedbragt fraværet. Det kan løses ved at styrke kommunens HR. Vi ønsker ikke forlods i budgettet, at kalkulere med en stor besparelse, som følge af et potentielt lavere fravær. Den fokuserede indsats skal have ro til implementering. Vi kan tale om at høste besparelse, når der er effekt.

© Copyright 2021 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Hylleholt kirkegård - en perle i Faxe Ladeplads
- Den gamle stub o lad den stå
- SF ønsker alle en god 1. maj
- Asocialdemokratisk fremmedfobi
- Strandparken skal ikke åbnes op
- Godt det lykkedes med Østbanen
- Nu rykker det for Østbanen
- To spørgsmål til borgmester Ole Vive
- Livet leves lokalt - nærheden skal tilbage
- Forfølgelse af naturven
- Strandparken skal forbedres - ifølge kommunen
- Lad fortsat naturen råde i Strandparken
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst