Ny leder af STU - og fælles klimatiltag på Lindersvold

Tirsdag 6. august 2019 kl. 13:34

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Ny leder af STU - og fælles klimatiltag på Lindersvold
Lindersvold har nu fælles klimatiltag. Fra venstre: Greta Lupieri, klimalærer, Karin Kambskard, socialrådgiver og Mary Viller, leder af STU

„Skolecenter” står der på et skilt, på landevejen mellem Faxe og Præstø. Det viser vej til den gamle herregård Lindersvold.

Og et center er vist meget rammende for her finder med bl.a. Den rejsende Højskole med elever fra hele verden, et botilbud til mennesker over 18 år, et opholdssted til unge under 18 år, og en STU - Særlig tilrettelagt Uddannelse - for unge der har svært ved at tage en uddannelse på samme vilkår som flertallet af unge.

Og netop STU’en, som har plads til 15 unge, har fået ny leder, nemlig Mary Viller. Hun bor i Strøby Egede og har de seneste 28 år, arbejdet med målgruppen, bl.a. på Horisonten på Stevns.

Mary lægger stor vægt på at hver enkelt tilknyttet STU på Lindersvold, skal opleve succes og små sejre, og derved opbygge selvtillid og føle selvværd.

Uddannelsen er 3-årig. De første 12 uger består af et afklaringsforløb, hvor der zoomes ind på interesser og evner. Herefter kan man dygtiggøre sig inden for bl.a. have, park og naturpleje og sundhed, velvære og kropspleje.

Dertil kommer mekanik, mad, it, entreprenør og håndværk, kreativitet, musik og drama.

Mary Viller fortæller at man satser på praktikophold i lokale virksomheder, for at give den unge et tilhørsforhold til lokalsamfundet - muligheden for at være en del af samfundet.

Nyt fælles klimaprogram
Lindersvold har altid gået meget op i at vi skal passe på vores jord, og ikke foretage os ting der går for meget ud over klimaet.

Men indtil nu har hver enkelt del af Lindersvold „kørt sit eget klimaløb”. Det laves der nu om på.

I fællesskab har man opstillet en række tiltag, så det hele kommer til at gå op i en højere enhed - og på tværs af de forskellige afdelinger på Lindersvold, arbejder man nu sammen på kryds og tværs, til gavn og glæde for klimaet.

Det overordnede formål er at finde ud af hvordan fællesskaber, produktioner og levemåder kan organiseres så bæredygtigt som overhovedet muligt.

Man ønsker også at Linders­vold bliver kendt som leverandør af undervisning og formidling om klima, natur og miljø på et højt fagligt niveau og til en bred del af befolkningen.

Helt lavpraktisk er man i fuld gang med at etablere en „Garden Farm” hvor der bliver produceret grøntsager, og der er også etableret et lille hønsehold. Planen er at begge dele skal vokse sig større, så der måske også bliver mulighed for salg af grøntsager og æg.

Lindersvold ønsker også at skabe et netværk sammen med sine naboer - eller måske endog også partnerskaber.

I oktober måned bliver der afholdt en stor Klimakonference på Lindersvold. Her kommer der bl.a. foredragsholdere fra Afrika.

Læs mere om Den Rejsende Højskole på lindersvold.dk og STU på stu-lindersvold.dk

Af Torkild Svane Kraft

© Copyright 2020 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Mæt af dage fældes det store træ ved stationen
- Redaktionen bliver større
- Kulturnatten i Haslev er AFLYST
- Bilvask og løb i Haslev hjælper heksebørn i Nigeria
- Nu kan du købe den flotte Haslev byplakat
- Outlet fejrer et år i Haslev
- Åbent brev til borgmester Ole Vive, Faxe
- Haslevs jubilæumsfest 4. oktober gennemføres ikke
- Faxe Ladeplads Idrætsforening modtager 310.000 kr. fra Nordea
- 189 km/t på Vordingborgvej
- Kom direkte ind fra gaden og bliv døbt...
- Rundtur i Haslev med telefon og QR-koder
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst