Verdens Gang - Feriens Gang

Tirsdag 30. juli 2019 kl. 08:46

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Verdens Gang - Feriens Gang
Montsegur - man forstår hvorfor belejringen tog fire måneder når man ser beliggenheden

Verdens Gang - Feriens Gang
Aksel Wolter
Verdens Gang: Leveres af Aksel Wolter.


Rigtige mange danskere har været i Paris og adskillige har også været i Normandiet. Men der findes også et andet og mere ukendt Frankrig, hvor der ikke kommer så mange turister.

Efter 4 timer på motorvejen nåede vi frem til middelalderbyen Mirepoix, ( supposedly from mire peis, meaning see the fish) ligger i Ariege Departement i det sydvestlige Frankrig, i det såkaldte Occitanien.

Bymidten, med en stor markedsplads, har ikke ændret sig siden det 13. århundrede.

Den store Mirepoix Cathedral (Cathédrale Saint-Maurice de Mirepoix), er en tidlig romersk katolsk kirke, og et nationalt fransk monument, der var bispesæde indtil 1801.

Med lidt besvær fandt vi vores Chambre D`Hôtes. ( Private, der lejer værelser ud med morgenmad, og ofte tilbyder et aftenmåltid, der spises i fællesskab med de øvrige gæster )

Det gamle hus lå i udkanten af byen, ved siden af en stor stenbro, som vi havde passeret da vi ankom. Huset var opført og oprindeligt beboet af den ingeniør, der stod for bygningen af den flotte stenbro fra 1780, så han nemt kunne komme til sin arbejdsplads og sikre sig, at alt foregik som det skulle. Vi blev budt indenfor af den nye ejer i en lang mørk gang, der var fyldt op med mange gamle møbler, der udsendte en hengemt, lidt fugtig muggen lugt af længsel efter at blive brugt igen.

Vi har ofte oplevet at franskmændene har fyldt deres huse op med gamle møbler, bøger stables hulter til bulter på borde og stole, nips kæmper om pladsen med ting og sager, så stemningen er som at træde ind i fortiden. Der er mørkt, fordi skodderne er lukkede. Måske lyser 2 svage pærer udad 4 fra en støvet lysekrone.
Måske skal man begynde at rydde op i morgen. Men solen, skinner , man skal på markedet og købe ind, barnebarnet leder efter en, og man skal forberede et måltid, som kommer til at vare resten af eftermiddagen.

Vi fik anvist vores værelse. Vores første indtryk er altid: Hvor er her hyggeligt. Alting bærer præg af husets ejere, og er ikke som et anonymt hotelværelse. Efter et stykke tid. Andet indtryk. Der mangler færdiggørelse. Den sidste liste er ikke sat på. Den fuge blev aldrig lavet færdigt. Flisen er knækket. Masser af små detaljer som danskere ser, men franskmænd ikke ser, eller ikke tillægger betydning, fordi det vil give dem bekymringer om arbejde og udgifter og forhindre dem i at nyde hverdagen.

Vi beslutter at prøve at være som dem - livsnydere...

Vi beslutter at prøve at være som dem, livsnydere. Om aftenen går vi ned for at se den store have. Familien sidder sammen ved et stort bord på terrassen og nyder endnu et langt måltid. Ved et bord i haven får vi serveret et glas vin og et stykke hjemmebagt kage, selvfølgelig på husets regning.

Værten kommer forbi for at snakke lidt og for at sikre sig, at vi har det godt. Vi skal kun være her en nat, og alligevel får vi fuld opmærksomhed. Det er rørende, og noget vi kunne tage ved lære af. Og selvfølgelig må vi benytte svømmepølen, hvilket min kone gjorde næste morgen. Bastilledagen med fyrværkeri var afholdt i byen dagen før, d. 13, juni!!!!

Efter et godt morgenmåltid og en snak med værtinden om områdets seværdigheder, beslutter vi os for først at gå til byens store tirsdagsmarked. Og derefter køre til Montsegur, katharernes højborg. Vi er jo i det område, hvor katharerne havde deres storhedstid i den tidlige middelalder.

Direkte i Paradis
Katharerne var kristne, ikke katolikker. De troede, at helvede var her på jorden, og at det derfor var vigtigt at leve et simpelt og enkelt liv med Jesus som forbillede. De gik omkring to og to, altid med det nye testamente i bæltet for at være forbillede for andre.

Når de var indviede kunne de være sikre på at komme direkte i Paradis. Selvfølgelig var det en torn i øjet på den katolske kirke, at dette djævelskab bredte sig i Sydfrankrig. Men også for den franske konge som oplevede en uafhængighedsbevægelse med hovedsæde i Toulouse.

Der var derfor basis for en alliance mellem kongen og paven Innocent III, som bestemt ikke var spor uskyldig. Det drejede sig om magt og rigdom. Et korstog blev sat i gang i 1208 med det formål at omvende eller dræbe alle katharer, mænd, kvinder og børn. Montsegur var deres sidste højborg, og her måtte de sidste overgive sig i 1244 efter 4 måneders belejring.

Montsegur er svært tilgængelig. Det tog os 40 minutter at kæmpe os op til borgen til fods af smalle, stejle stier med glatte sten. Da vi trådte ind i resterne af borgen, var en guide i gang med at opføre en slags enakter af en teaterforestilling, hvor han levende og med diverse fagter fortalte Montsegurs og katharernes historie. Det tog en timers tid. Jeg forstod ikke det hele, men det jeg forstod, var spændende at høre.

Dagen efter kørte vi mod bjergene til vores næste opholdssted.

Mere herom i Feriens Gang 2...


Cathédrale Saint-Maurice de Mirepoix

© Copyright 2020 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Underholdning ved Mesterbageren er aflyst
- Æblehaven genåbner nogle aktiviteter
- Kirkehilsen er udskudt
- Alvorlig ulykke på Køgevej ved Faxe
- Faxe Musikskole - faglighed, udvikling, fællesskab
- 55-årig sigtet for hærværk
- Åbne Atelierdøre gennemføres også i år
- Nu kan alle komme ud at ro - nye kurser for kajak og robåd
- Pokaler uddelt i Terslev
- Nu er Sofia boghandler
- Så skal der handles - masser af tilbud i Haslev
- Nu er Rasmus udlært
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst