Asbest spænder ben for „Urklang” i Pyramiden

Onsdag 3. juli 2019 kl. 15:25

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Asbest spænder ben for „Urklang” i Pyramiden
Lene Vestergård og Birgit Løkke

Boesdal Kalkbrud: Foreningen KLINT udskyder koncertforestillingen „UrKlang i Spil” da der er asbest i jordprøver og tagplader.

Målinger foretaget af Dansk Miljø Rådgivning (DMR) viser, at der findes asbest i Pyramiden i Boesdal. Asbesten er konstateret i jordprøver samt i nogle af tagpladerne. Arbejdstilsynet fraråder alt arbejde, hvor der er risiko for at blive udsat for asbest.

Projektansvarlig for UrKlang i Spil, Lene Vestergård, blev 5. juni kontaktet af Tim Warner, som gennem 10 år har arbejdet med indeklima og forsegling af forurenende byggematerialer. Han gjorde opmærksom på, at det må betragtes som uforsvarligt at arbejde i Pyramiden, indtil forureningen af asbest kendes.

Lene Vestergård kontaktede dagen efter Flemming Petersen, formand for Teknik og Miljø Udvalget, som sendte bekymringen videre til Teknik og Miljø afdelingen i Stevns Kommune. De bestilte d. 7. juni målinger hos DMR.

Et stort antal tagplader er gennem årene gået i stykker og er faldet ned i bunden af Pyramiden Flemming Petersen har bekræftet at de oprindelige tagplader på Pyramiden er eternitplader, der indeholder asbest.

Lene Vestergård, instruktør og skuespiller, og Birgit Løkke, komponist og musiker, har sideløbende søgt vejledning hos Arbejdstilsynet. De havde ét råd: Indstil straks alle planer om at producere forestilling, hvis der er risiko for asbeststøv.

Arbejdstilsynet skriver: „Udføres der arbejde i Pyramiden i Boesdal og der ligger asbest affald på gulvet, vil der være en risiko for at de ansatte bliver udsat for asbest støv”. Arbejdstilsynets bekendtgørelse fastslår, „at det i videst muligt omfang sikres, at personer på arbejdspladsen og i omgivelserne ikke udsættes for eller kan blive udsat for støv fra asbest eller asbestholdige materialer”.

I bekendtgørelsen står der endvidere, at „antallet af personer, der udsættes for eller kan blive udsat for støv fra asbest eller asbestholdigt materiale skal begrænses til et minimum”.

Målingerne fra DMR viser, at der ikke er asbeststøv i to luftmålingerne fra Pyramiden, men at der er fundet asbestfibre i tre jordprøver, to inde i Pyramiden og én udenfor, og i to prøver af tagplader. DMR anfører også, at luftmålingerne er taget, mens kalklaget på gulvet var fugtigt i Pyramiden. De tager forbehold for, at målingerne kan falde anderledes ud ved tørt klima.

Foreningen KLINT er utryg ved som arbejdsgiver at lade ansatte og frivillige arbejde i Pyramiden, idet DMR anfører, at „der findes ingen afskæringskriterier*) for asbest i jord og afgørelsen om, hvorvidt indholdet udgør en helbredsmæssig risiko, beror altid på en vurdering om hvor vidt der vil ske en frigivelse af asbestfibre til inde/-udeluft”.

Foreningen kan således ikke garantere ansatte og frivillige, at de ikke bliver udsat for asbestfibre under arbejde i Pyramiden, fx med ophængning og nedgravning af kabler, kørsel med tårnlift, opstilling af stole mm.

Holdet bag UrKlang i Spil har arbejdet intenst på den nye forestilling siden oktober: Bo Karbergs fantastiske instrument UrKlang er udviklet med mange nye klange og muligheder, for at flere musikere kan spille på det samtidigt. Lene Vestergårds tekst blev til i januar-marts 2019. Birgit Løkkes nye komposition til UrKlang lå færdig i begyndelsen af juni.

Efter tre korprøver i maj-juni er korets rolle ift. tekst, musik og rum på plads. Pernille Planteners lysplan ligger klar. Flyers og plakater er trykt. Aftaler om ansættelser og samarbejder er blevet indgået.

Det er svært at bremse op midt i arbejdsprocessen, men hensynet til arbejdsmiljøet for ansatte og frivillige har gjort beslutningen nødvendig.

Nu forestår et stort arbejde med at informere tilskudsgivere, samarbejdspartnere, ansatte og frivillige. Samtidig bliver der tænkt i muligheder for at opføre værket på et senere tidspunkt et andet sted. Men der er endnu ingen konkrete planer.
Alle, der har købt billet, vil få dem refunderet.

*) Afskæringskriteriet angiver det niveau, hvorover der på arealer med meget følsom arealanvendelse (dvs. bolig, børneinstitution og legeplads) skal foretages fuldstændig afskæring fra jorden, så befolkningen ikke udsættes for den forurenede jord.

© Copyright 2020 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- På lørdag er der igen torvedag i Haslev
- Gang i Faxe på lørdag
- 20-årig ville ikke oplyse navn til politiet
- Cruise mod Corona på Grundlovsdag
- Lokallisten aflyser årets grundlovemøde
- Underholdning ved Mesterbageren er aflyst
- Æblehaven genåbner nogle aktiviteter
- Kirkehilsen er udskudt
- Alvorlig ulykke på Køgevej ved Faxe
- Faxe Musikskole - faglighed, udvikling, fællesskab
- 55-årig sigtet for hærværk
- Åbne Atelierdøre gennemføres også i år
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst