På vandet med Carsten

Mandag 1. juli 2019 kl. 12:48

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

På vandet med Carsten
Carsten Nørregaard

En sejltur ved Præstø: Carsten Nørregaard er 75 år gammel og bor i Præstø.

Han har sejlet hele sit liv og haft egen sejlbåd i 40 år. De sidste 23 år har det været en Faurby 36 med navnet Chavima – en sammensætning af de to første bogstaver fra hver af hans døtres navne; Charlotte, Vibeke og Marianne.

Jeg har netop været henne og høre om den nye online havneportal sammen med en række havnefogeder, havneformænd og et par andre journalister og får nu lov til at komme en tur på vandet sammen med Carsten på Chavima, der ligger i Præstø Havn.

En galant herre
Jeg ved absolut ingenting om sejlbåde, og første udfordring kommer allerede, da jeg skal forsøge at komme ombord på båden med kamera-tasken over den ene skulder og papirer og skriveblok i hånden - uden at falde i vandet.

Heldigvis er Carsten en galant herre, der tilbyder at holde mit udstyr, så jeg har begge hænder fri og kan holde balancen.

Man skal sno sig lidt for at komme hen over stævnen og ned på dækket. Der hænger stålwirer ned på kryds og tværs, og jeg er usikker på, hvor jeg må holde fast. Tænk hvis jeg kommer til at hive i noget, jeg ikke må.

Carsten forsikrer mig om, at man kan holde fast alle steder på skibet, uden der sker noget, og man må træde alle de steder man vil. Også på puderne på træbænkene. Men det kan jeg alligevel ikke få mig selv til at gøre.

Fantastisk ferieform
Jeg får udleveret en redningsvest og Carsten sætter bådens motor i gang. Det er strålende sol, og vandet glimter som små diamanter, da vi tøffer ud af havnen. Dannebrog vajer agterud - det er jo den rene idyl.

Som vi sejler ud af, kan jeg allerede mærke, hvordan jeg slapper af. Jeg sidder bare der og mærker solen og vinden i mit ansigt. Det må være en fantastisk måde at holde ferie på.

- I mange år sejlede vi fire uger hver sommerferie, fortæller Carsten.
- Vi havde børnene med. Den yngste var kun seks måneder, da hun var med første gang. Vi har sejlet alle steder omkring Danmark og flere steder i udlandet, fortsætter han.

Jeg er sikker på, at Carsten ville kunne fortælle en masse spændende historier, hvis man tog med ham på sejltur ude i verdenen. Lige nu må jeg nøjes med historierne fra Præstø Fjord, men dem kan Carsten også rigeligt af. Han peger og fortæller om først den ene lille ø, så den anden lille ø, mens vi sejler afsted med en hastighed på bare 3,6 knob. Det er vist lidt langsommere end normalt.
Han udpeger forskellige steder på land og fortæller om de huse, vi kan se inde på bredden.

Han forklarer om sejlrender og bøjer og om at ”kaste anker”.
- Man behøver ikke at sejle i havn for natten. Man kan nøjes med at lægge til ved en bøje. Der findes ikke noget bedre end at vågne og høre vandets skvulpen og mågernes skrig, siger han.
Det kan jeg levende forestille mig.

Fællesskab og kapsejlads
Det er tid til at vende om og komme i havn igen. Carsten beder mig om at holde fast, og så vender han skuden. Det der før var bagbord er nu styrbord – eller også er det omvendt. Eller måske er det bare det samme som før. Jeg synes stadig, jeg har meget at lære om både og sejlads, men ifølge Carsten er det ikke så svært og noget alle kan lære.

Han fortæller, at der er mange mennesker, der køber en sejlbåd. En del af dem sælger den igen efter et par sæsoner. Så var det alligevel ikke noget for dem. Resten bliver ved med at sejle. Tager på kortere og længere ture. Er en del af det fællesskab, der opstår med de andre sejlere, og deltager måske i forskellige kapsejlads. Carsten har været med i Sjælland Rundt 15 gange.

Nu hvor børnene for længst er voksne, flyttet hjemmefra og selv har fået børn, er det ikke så tit, de alle er med ude at sejle. Men Carsten og hans kone fortsætter med at sejle, så meget det kan lade sig gøre. Det er jo en livsstil.

Af Birgitta Kristina Carlberg


Sejlbåden Chavima

© Copyright 2021 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Ny erhvervsrådgiver i Møns Bank
- B&W i Haslev er stadig i Tornerosesøvn...
- Byggeri af fjernvarmeværk i Haslev er sat i stå
- Ole Nielsen fra Dansk Outlet søger medejer i Haslev
- Bestil en smuk buket og få den leveret på kirkegården
- Lokal udgiver bog
- Politiet: Pas på svindel-sms'er
- Patientbefordring - Region Sjælland
- Flyttede lige rundt om hjørnet
- Det gjorde ikke ondt eller noget
- Alsidigt 2021-program i Hygge- og Kulturklubben
- Alle plejehjemsbeboere er snart vaccineret
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst