Tilbage til Morten Korch - besøg Blåbæk Mølle

Tirsdag 11. juni 2019 kl. 08:54

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Tilbage til Morten Korch - besøg Blåbæk Mølle
Lisbeth og Steen Nielsen inviterer alle indenfor i Blåbæk Mølle

Tilbage til Morten Korch - besøg Blåbæk Mølle
Der er kommet nye hjul i vandmøllen
På søndag den 16. juni inviterer ikke mindre end 108 historiske møller rundt om i landet til Åben Mølle - en af møllerne er Blåbæk Mølle lidt uden for Faxe. Her er der åben mølle fra kl. 10 til 16.

Steen og Lisbeth Nielsen inviterer alle på besøg i deres Morten Korch-idyl. Og idyl er der for alle pengene. Der er den store smukke møllesø, Faxe Å der snor sig forbi - og så selve møllegården. En firlænget gård hvoraf en del er vandmøllen, der stadig fungerer.

Den gamle vandmølle har gennemgået en større renovering for godt et år siden. En del bærende bjælker er udskiftet og der er lavet to nye møllehjul - et indendørs og et udendørs - ligesom stensætningen ved vandmøllen er renoveret.

Og sådan en omfattende renovering er ikke bare noget man gør. Blåbæk Mølle er fredet, så alt hvad Lisbeth og Steen Nielsen skal foretage sig i deres hjem, skal forhåndsgodkendes af Slots- og Kulturstyrelsen, så man er helt sikker på at det gøres ordentligt, og historisk korrekt.

Det betød da også at denne renovering kostede over én million kroner. Lisbeth og Steen har derfor fået økonomisk tilskud fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Augustinusfonden, Slots- og kulturstyrelsen samt Michael Jebsen, der bl.a. ejer Rosendal Gods.

Tag madkurven med og hyg dig i møllehaven
Steen Nielsen fortæller at man er meget velkomne til at tage madkurven med, og hygge sig i den smukke gamle møllehave - og hvis vejret ikke arter sig, kan man sidde og spise i møllestuen.

I løbet af dagen vil Steen vise rundt på møllen, og vise hvordan vandmøllen fungerer, så alle kan se hvordan man lavede mel i de gode gamle dage.

På dagen kan man også møde trædrejer Ole Loving Madsen. Han medbringer en drejemaskine, så man kan se hvordan han arbejder med træet - og børnene kan selv prøve at dreje i træ.

Der tages entré ved arrangementet. 25 kr. for voksne og 15 kr. for børn.

Om Blåbæk Mølle
Blåbæk Mølle omtales første gang i 1472. Vandmøllen blev fredet i 1953. Møllegården er i sin nuværende skikkelse er opført ca. 1838, men enkelte dele stammer far 1660’erne.

Blåbæk Mølle hørte oprindeligt under Lystrup, men blev handlet ind under Rosendal, hvor den var fæstemølle.

Blåbæk Mølle var den sidste fæstegård der blev solgt fra Rosendal. Det var Steen Nielsens oldefar, Niels Jensen, der købte den fri i 1870 - og lige siden har møllen været i familiens eje.

Den egentlige drift af vandmøllen stoppede i 1939.

Af Torkild Svane Kraft


Blåbæk Møllesø

© Copyright 2019 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Julen kom tidligt i år
- Nanna Katrine - ny præst i Roholte
- En truet dyreart
- Borger- og politikermøde om Østbanen
- Biskoppen besøger Paraplyen
- Novellekonkurrence for unge mellem 12 og 25 år
- To påvirkede bilister
- Maren Uthaug besøger Boghuset på tirsdag
- Ni læsninger og Newday Gospel i Bråby Kirke
- Andreas fra Bygma på studieophold i Island
- Køb juletræer hos Hansens Cykler
- Masser af penge men krise i Julens Glæde
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst