At tænke sig...

Torsdag 23. maj 2019 kl. 15:11

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

At tænke sig...
Indlæg af:
Niels Østrup Olsen
Søvej 2
Faxe Ladeplads


Naturen eller måske Gud har skruet os mennesker sammen til at løbe, handle og tænke i flok. Som hestene i galoppen stræber vi hver især efter førertrøjen, altså score flere tøser end vennerne, nå højere op ad karrierestigen end kollegerne, ja løb til du falder med stress eller åndenød.

I fredags var det dog kirkens klokker der kaldte flokken til sin store bededag i maj kulde og livgivende regn til vore marker og haver. I 330 år har kirken kaldt os til hvile og bøn på denne fjerde fredag efter påske og det kan vel give stof til en smule eftertanke.

Min første tanke går til Struense, lægen med magten over vor mest sindssyge kong Christian den syvende og dermed over alle hans riger og lande fra Nordkap til Elben. Den økonomisk tænkende Struense afskaffede nemlig et stort antal bededage, men lod denne ene forblive til mandens hvile og Guds ihukommelse.

Grundlæggende mente han nemlig, at folket spildte arbejdstiden ved al den kirkegang, hvor mænd drømte om kroen, som de søgte efter præstens højtidelige amen, mens konerne ilede hjem for at anrette det bedste af det bedste til fatter, når han kom ravende fra bægerklang i lystigt selskab. I øvrigt siges det, at Struense tænkte to århundreder frem med både ytringsfrihed og forede kurve, hvor uønskede spædbørn kunne henlægges til det offentliges forsørgelse fremfor at henkastes i den nærmeste kloak, men netop derfor måtte han på hjul og stejle, thi flokken tåler ikke folk med egne tanker.


Vi kan vel også mindes en vis Jesus
I bededagens anledning kan vi vel også mindes en vis Jesus. Han forlangte, at disciplene selv skulle tænke. Selv og på egen hånd følge mesteren efter og søge Guds rige. Derfor sagde Jesus: I tror jeg er kommet for at stifte fred, men I tager fejl, jeg er tværtimod kommet for at så splid mellem mand og hustru, mellem fader og søn.

Da han drog ind i Jerusalem skreg alt folket Halleluja og en svagere sjæl, havde vel ladet sig friste og udråbt sig selv til konge og ført flokken til oprør mod romernes magt. Han stod fristeren imod og dybt skuffet skreg folket nu på hans blod: Korsfæst, korsfæst og lad Barabbas, røveren, gå fri.

40 år senere gjorde jøderne oprør og slutspillet var på klippefæstningen Masada, der blev belejret og erobret af de romerske legioner. Natten før stormen, begik jøderne kollektivt selvmord, hellere død end slave. Det var hvad Jesus forudså, da han valgte korset frem for kronen og ansvaret for flokkens liv på denne jord.

At tænke selv gør ofte ensom i særlig grad, hvis man søger at få andre med på vognen, thi medløberi med heil Hitler, Rød front, ned med kapitalens Europa og nej til A-kraft får adrenalinet op og blodet i kog, når vi slås med panserne. Vemodigt erindrer jeg ungdommen for 50 år siden, hvor vi udråbte socialismen til Gud og Karl Marx til profet.

Når jeg ser dagens valgplakater er der vist gået grøn skimmel i de røde faner, thi nu er klimaet Gud og kultveilte er den onde selv, men har det fået vælgeren til at sætte sig ind i sagen, se kritisk på beviserne, eller er han mon bare faldet ind i flokken og løber gerne forrest i hylekoret på sin vej til båsen.

Andre lokker med penge til os pensionister, der gerne drømmer om lange ferier i sydens varme, mens frosten knuger Danmarks rige. Og hvad skal jeg dog tro eller tænke om den store flab, der blæser med både velfærd og skattestop i samme mund. Håbe må jeg, at Gud give forstand til den han giver magten.

Måske bedre som min muslimske broder, vende valgtrommen ryg, folde hænderne og give Gud, hvad Guds er. Ak derover vil jeg tænke og tale med alle og enhver, som jeg måtte møde i den næste måneds tid. Så pas på lille stemme, hvor du går, thi Vorherre oppe dér ser ned på jorden her. Åh så mange tanker store bededag dog vækker i den silende regn.

© Copyright 2020 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Biografen Kanten åbner lørdag
- Gitte Olsen har jubilæum: 25 rigtige gode frisørår
- Har du hestene til det omrejsende cirkus?
- Hurtigere internet i Dalby og udsat generalforsamling
- To varetægtsfængslet efter biltyveri
- Udvalg i arbejdstøjet: Verdensmålene helt lokalt
- Jeg cykler der op, og så skal min mor på cykeltur
- Nye trænere i Haslev Tennisklub - en mand og en maskine
- Energipsykologi Danmark er flyttet til Haslev
- To mænd anholdt efter biltyveri
- Karise Spejderne klar igen efter Corona-pause
- Svalebækgård Landbørnehave har oprettet en førskole
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst