Verdens Gang: Ich bin ein Berliner

Tirsdag 28. maj 2019 kl. 08:45

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Verdens Gang: Ich bin ein Berliner
Eiswerder Insel

Verdens Gang: Ich bin ein Berliner
Verdens Gang leveres af Aksel Wolter

Vi sidder i en lejlighed på en ø, Eiswerder Insel, i Spandau kvarteret i Berlin omgivet af søen, Spandauer See.

Øen, der er forbundet med fastlandet via to broer, var tidligere et kæmpe fabriksområde med fremstilling af krudt og kugler.

I 1890 grundlages en kemisk fabrik, der var et artilleriværksted og patron- og ammunitionsfremstilling til militæret. Efter 2. verdenskrig blev fabriksbygningerne brug som lagerlokaler. Fra 1950 til starten af 70erne havde filmproduktionsfirma CCC - Film studier i dele af de gamle fabrikshaller.

De gamle fabriksbygninger er nu ved at blive forvandlet til små iværksættervirksomheder og ejerlejligheder. Området har masser af træer og græs, et rigt fugleliv og masser af stier, hvor man kan cykle og gå. Familier kommer herud med madkurve, der sejles og fiskes på søen. Klubber for kano- og kajaksejlere har til huse ved søens bredder. Man føler sig mere på landet end i en storby.

Og dog!
Området er tæt på Tegel lufthavnen og overflyves døgnet rundt i lav højde af rutefly på vej til landing. Indendørs med moderne lyddæmpende vinduer hører du intet. Men udenfor og med åbne altandøre hører du støj fra fly konstant. Et sandt paradis for flyentusiaster. Du kan hele tiden kigge op og se flytype og selskab lige over dit hovede.

I går gik vi til fods langs søen til Zitadelle Spandau 1,2 km fra øen, hvor vi bor.
Det blev opført 1559-1594 og regnes for at være en af Europas mest betydningsfulde og bedst bevarede fæstninger fra renæssancen.

Fæstningsanlægget er opført på en ø nordøst for Spandauer Altstadt, hvor floderne Havel og Spree møder hinanden og blev bygget for at beskytte byen, der helt frem til 1920 var selvstændig.

Arkitekten var italieneren Francesco Chiaramella de Gandino. Byggeriet afspejler datidens byggetekniske ideal - den er symmetrisk, har fire bastioner og således ingen blinde vinkler.

Her havde Spandau fængslet tidligere til huse. Med kendte nazistiske fanger, heriblandt Rudolf Hess.

Den 10. maj 1941 fløj Rudolf Hess på eget initiativ mod Skotland. Han navigerede ved hjælp af radiosenderne i Kalundborg. Hans mål var hertugen af Hamiltons gods nær den skotske by Glasgow. Han mente, at de kunne mødes med Kong George og få overtalt Winston Churchill til at slutte fred med Tyskland.

Da Hess landede (han sprang ud med faldskærm for at undgå at blive skudt ned af engelske jagere), prøvede han at nå Hamiltons gods, men blev fanget af den britiske Home Guard. Hans mission mislykkedes. Churchill var ikke interesseret i at slutte fred med Tyskland. Hitler blev rasende over flugten, og han betegnede den som forræderi begået af en sindssyg person. Hess blev frataget alle sine hverv, og Bormann blev udnævnt som hans efterfølger.

Hess blev overført til Tower of London og siden flyttet til Mytchett Place i Aldershot (Surrey), hvor han forsøgte selvmord ved at springe ud over balkonen.
Efter afslutningen af 2. verdenskrig startede Nürnbergprocessen, hvor 21 topnazister kom for retten og blev dømt til døden eller fik lange fængselsdomme.
Hess blev kendt skyldig i følgende anklagepunkter:
Forbrydelser mod freden
Deltagelse i sammensværgelse om at begå forbrydelser mod freden.
I sit afsluttende indlæg i Nürnberg var Hess stadig helt og fuldt Hitlers mand: „Jeg fik gennem mange år af mit liv lov til at arbejde for den største søn, mit folk i løbet af sin tusindårige historie har frembragt.... Jeg fortryder intet...”

Dommerne havde indtil den udtalelse hældt til en frifindelse p.g.a, at Hess under det meste af retsagen fremstod mentalt utilregnelig.

Tilbage til Zitadelle Spandau.
Dommen blev fængsel på livstid i Spandau-fængslet, hvor han sad til sin død i 1987. Andre af de dømte sad også i fængslet, men flere af dem blev løsladt på grund af svigtende helbred. Fra 1966 var Hess den eneste fange, og mange arbejdede for hans løsladelse. Churchill mente, at Hess var blevet mere et psykiatrisk tilfælde end et kriminelt. Men Sovjetunionen modsatte sig en løsladelse.

Han var stærkt svækket mentalt og døde 93 år gammel efter 46 års samlet fængsling d. 17. august 1987.

Hess blev i første omgang begravet i Wunsiedel, men i 2011 blev graven, som følge af nynazistiske, heltedyrkende demonstrationer på lokalbefolkningens foranledning sløjfet, og Hess’ jordiske rester kremeret og spredt i Nordsøen. Gravstenen, med indskriften „Ich hab’s gewagt” (Jeg har vovet det) blev knust.

I 1987 blev Spandau fængslet revet ned, primært for at forhindre at det skulle blive et nynazistisk valfartssted efter Rudolf Hess’ død. Han sad alene i 20 år, efter at Albert Speer og von Schirach blev løsladt i 1966. For at sikre fængslets endelige fjernelse blev der lavet parkeringspladser og Britannia Centre Spandau på tomten, og alle bygningsrester endte i Nordsøen.

Vi gik over den åbne plads og så en portrætudstilling på ZAK - Zentrum für Aktuelle Kunst: Clemens Gröszer - Die Portraits
Berliner maleren Clemens Gröszer (1951-2014) var både i det sene DDR og nu i Tyskland i en radikal position . Med over 60 portrætter med groteske, surrealistiske toner er udstillingen speciel, og svær at tage stilling til. Men male kunne han!!

De tidligere militære anlæg og fabrikker er blevet populære som bolig, rekreative, erhvervs- og udstillingssteder. Og er en del af Berlin, hvor det er værd at være turist, når man vil have en pause for de store seværdigheder.

© Copyright 2020 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Underholdning ved Mesterbageren er aflyst
- Æblehaven genåbner nogle aktiviteter
- Kirkehilsen er udskudt
- Alvorlig ulykke på Køgevej ved Faxe
- Faxe Musikskole - faglighed, udvikling, fællesskab
- 55-årig sigtet for hærværk
- Åbne Atelierdøre gennemføres også i år
- Nu kan alle komme ud at ro - nye kurser for kajak og robåd
- Pokaler uddelt i Terslev
- Nu er Sofia boghandler
- Så skal der handles - masser af tilbud i Haslev
- Nu er Rasmus udlært
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst