Motor og drivanker...

Onsdag 15. maj 2019 kl. 11:18

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Motor og drivanker...
Indlæg af:
Niels Østrup Olsen
Søvej 2
4654 Faxe Ladeplads


Jeg hører til de relativt få danskere, der fulgte sin hustru til graven, men netop kontrasten mellem os og de mange, der blev skilt, har foranlediget mig til at fundere over fænomenet fællesskab i almindelighed og ægteskab i særdeleshed.

Billedligt forestiller jeg mig en båd, stor til idrætsklubben, større til hele folket, hvor vi glade synger: adel og borger, præster og bønder, alle er vi i samme båd.

Enhver båd, også ægteskabets har brug for at kende retningen, målet, før vi sejler ud på det store ocean. Motoren bringer os fremad som ildsjælen i idrætsforeningen, men hvis motoren bliver træt og bølgerne høje kommer drivankeret til sin ret. Det holder nemlig stævnen op mod vind og bølger, men bringer os ikke tættere på målet.

Sådan er det i mange forhold, hvor den ene er motor, den anden drivankeret, som bare følger med. Desværre kan det hænde, at motoren begynder at harke og pruste, måske på grund af skidt i karburatoren eller andet.

Drivankeret forbavses forstår slet ikke, thi hun har jo altid sat gang i vort liv, inviteret, arrangeret ferie, i det hele taget sørget for indhold i det daglige liv for to „som gerne vil sammen være”, men altså også gerne vil se denne dag som bare lidt forskellig fra alle andre dage.

Af og til forfalder drivankeret til at sidde med fjernbetjeningen og bevidstløst zappe fra ditten til datten. „Sig dog noget, find dog på noget” skriger motoren fortvivlet, men får det dorske svar: „Du vil jo alligevel bestemme det hele”.

I nogle forhold er det manden, i andre kvinden, der fastlægger målet og driver båden fremad, mens den anden følger med. Heldigvis har jeg da set mangt et ægteskab, hvor de sammen talte om mål og retning og agerede dobbelt skruet motor på båden. Ægteskaber, hvor den ene gjorde, hvad den anden var på nippet til at gøre.

Omvendt har jeg set et par triste tilfælde, hvor krumtappen knækkede og motoren gik ned med stress, mødte for nylig en kvinde på stranden, en fritgående motor var hun, fritgående fordi hun ganske enkelt havde smidt drivankeret overbords og kappet fortøjningen for at frelse sig selv fra livet som levende død.

Så tag jer sammen, i dovne drivankre og kom i gang. Foreslå dog en tur i byen, biografen, ud at danse, noget nyt. Motoren gør straks knuder, thi den har gennem 10, 20 eller fyrre år vænnet sig til jobbet som ikke blot motor, men også som navigatøren, der finder rejsens mål.

Kære drivanker, „Tag førertrøjen på, sæt dig igennem, I dag er det dig, der bestemmer!”.

© Copyright 2020 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Mindre forbrug på daginstitutionerne bliver til bedre normeringer
- Hvem skal føle sig til grin, Henrik Friis
- Så er freden forbi
- Lægens bord
- Mere trafikpolemik
- Magtens tredeling stinker i det åbne land
- Mere støtte til lokalaviser er nødvendig
- DF-virkelighedsforvanskning? Døm selv…
- Udligningsreform med mangler
- Socialdemokratisk trafikpolemik eller DF-virkelighedsforvanskning?
- Den økonomiske situation i Faxe Kommune
- Socialdemokratisk trafikpolemik
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst