Ildsjæle i Kulsvierlauget

Tirsdag 7. maj 2019 kl. 08:44

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Ildsjæle i Kulsvierlauget
Ildsjæle i Kulsvierlauget
Oldermand Steen Jul Larsen, nærmest, fotograferet ved byggeri af aktivitetshus
Eskilstrup Kulsvierlaug: Det er ca. 5.000 år siden at mennesket begyndte at producere trækul.

Helt op til 1800-tallet var det typisk noget kulsviere kunne fremstille lokalt, bare der var egnet skov i nærheden. Man byggede miler. En svær kunst, der krævede viden og erfaring, hvis processerne skulle lykkes.

Denne viden har de også i Eskilstrup Kulsvierlaug, hvor Oldermand Steen Jul Larsen tager imod i laugets rustikke klubhus.

Eskilstrup Kulsvierlaug har eksisteret siden 2004, og har sin base på et naturskønt område i udkanten af Kongsted.

Det er en stor nysgerrighed og et ønske om at bevare de gamle håndværksfag, som er en fællesnævner hos de godt 25 medlemmer, som mødes en gang om ugen for at arbejde med forskellige projekter.

Steen understreger at folk mødes af lyst, og at der er en afslappet tone i lauget. Han bruger ofte ordet „hygge” - og det er vist et af formålene også! Hver måned har man så et møde, hvor ideer og nye initiativer tales igennem. Alle har indflydelse, og der er en demokratisk og energigivende stemning i lauget.

I øjeblikket er man ved at bygge et stort aktivitetshus, hvor en stor del af materialerne er træ fældet lokalt. Det er tanken at huset kan lejes ud til f.eks. spejdere eller andre der kun tænke sig at leve et par dage i pagt med naturen. I de lange vinteraftener har man også øvet gammelt håndværk i form af produktion af knive - lige fra smeltning og formning af jernbladet, til udformning af smukke håndrigtige træskæfter.

Grundlaget er stadig kulsviertraditionen.
Fra gammel tid har trækul været brugt til en røgfri varmekilde til madlavning og opvarmning. Senere til at opnå nok varme til at kunne udvinde jern, og endelig til produktion af krudt. At bygge en mile er ingen enkel sag. Steen hiver en række tegninger frem, og fortæller om opbygningen af milen.

I år vil man bruge asketræ, men det kunne lige så godt være eg, birk eller bøg. Der går 20 kubikmeter træ til en mile, og det giver ca. 1 ton trækul. Opbygningen er kompliceret, da man via kanaler skal styre ilttilførslen, så der ikke kommer for meget ilt ind i kernen.


Alle er velkomne til at komme forbi og kigge på
Man kan se om det er i orden, ved at kigge på røgens farve fra skorstenen. Uden på den kegleformede mile lægges grangrene og endelig jord. Dette arbejde tager en dags tid, og det er i år den 1. juni. Alle er velkomne til at komme forbi og kigge på.

Kulsvierfestival
Ved den store Kulsvierfestival, som er den 8. og 9. juni, kan man så blandt meget andet se milen fungere. Samtidig vises også en tjæremile. Her er det harpiksen i træet og rødderne, der skal udvindes til trætjære. Man bruger træ fra det nordlige Skandinavien, og udvinder efter finske traditioner med åben ild i milen, så harpiksen nærmest koger af, og kan tappes.

Kulsvierfestivalen er et par festdage, hvor gamle håndværk vises frem i åbne værksteder på pladsen i Kongsted. Steen understreger, at det ikke er et kræmmermarked. Staderne er gratis, men det skal være originalt håndværk, man præsenterer, - meget gerne produceret på stedet. Krims krams må finde andre steder at være!

Op mod 3000 gæster plejer at finde vej til festivalen, der har fri entré. Man hygger sig med forskellig fortæring. Det kunne være de berømte kulsvierpandekager med eller uden flæsk og tyttebær.

Anbefales kan også de salte grillstegte sild lavet nøjagtig, som vikingerne gjorde det. Dertil velsagtens en dram af en slags. Selvfølgelig er der kaffe og kage.
Prisniveauet er menneskeligt, og i det hele taget er det entydigt, at man gerne vil hygge om sine gæster, samt vise spændende håndværk fra en svunden tid.

Fra den lille scene er der levende musik, hvilket Faxe Kommune giver tilskud til. Det er så også det eneste tilskud, man får. Økonomien hænger sammen med fortjeneste på salg af trækul, diverse sponsorater, - og så hvad festivalen kan genere af overskud.

Masser af frivillige hjælper til, og festivalen afsluttes med fællesspisning, hvor omkring 100 deltagere får en hyggestund i det til lejligheden opstillede store telt.
Eskilstrup Kulsvierlaug lever helt sit eget liv, med fællesprojekter og godt håndværk i hyggelige og naturskønne rammer. Alle med en interesse for disse ting, er i øvrigt velkomne i lauget, som mødes hver onsdag efter arbejdstid, slutter ildsjælen Steen.

Elsilstrup Kulsvierlaug holder til bag Møllegårdens Dyretilbehør. Adressen er Elkilstrupvej 27, Kongsted.

Se mere om foreningen på hjemmesiden kulsvier.dk

Af Mik Hagenbo


Tjæremilen

© Copyright 2020 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Underholdning ved Mesterbageren er aflyst
- Æblehaven genåbner nogle aktiviteter
- Kirkehilsen er udskudt
- Alvorlig ulykke på Køgevej ved Faxe
- Faxe Musikskole - faglighed, udvikling, fællesskab
- 55-årig sigtet for hærværk
- Åbne Atelierdøre gennemføres også i år
- Nu kan alle komme ud at ro - nye kurser for kajak og robåd
- Pokaler uddelt i Terslev
- Nu er Sofia boghandler
- Så skal der handles - masser af tilbud i Haslev
- Nu er Rasmus udlært
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst