Dannebrog fejres med skuespil, sang og musik i Karise

Fredag 3. maj 2019 kl. 10:50

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Dannebrog fejres med skuespil, sang og musik i Karise
Henning Christensen er tovholder for fejringen af Dannebrog i Karise - en fejring der bl.a. kommer til at foregå på arealet bag hallen og skolen

Dannebrog fejres med skuespil, sang og musik i Karise
Ildhesten medvirker ved det store show i Karise. foto fra ildhesten.dk
Vores samlingspunkt, vort nationale symbol, Dannebrog, fylder 800 år i år. Det fejres med et kæmpestort arrangement i Karise lørdag den 15. juni.

Det er sikkert og vist, at Dannebrog faldt ned fra himlen under slaget ved Lyndanise (Tallin) i Estland den 15. juni 1219, hvor Valdemar Sejr vandt herredømmet over det nordlige Estland.

Og lige så sikkert er det at Dannebrog blev grebet af Karl af Rise, der var borgherre på Karisegård, så derfor gør Karise naturligvis særlig meget ud af fejringen af Dannebrog.

At begge ting nok ikke har noget med virkeligheden at gøre, er en detalje som vi ser bort fra her, for historierne er jo rigtig gode, men sande... det er de ikke.
Historier om at Karise er navngivet efter Karl af Rise, er heller ikke korrekt.
Navnet Karise stammer fra Kalweris - stedet hvor køerne græssede. Det var iøvrigt B.S. Ingemann der i en beretning, fortalte om Karl af Rise.

Kæmpe arrangement
Men selv om beretningen om at Dannebrog faldt ned fra himlen, og blev grebet af Karl af Rise, ikke er sandfærdig, så afholder det ikke Karise fra at fejre Dannebrogs 800 års dag. Og det gør byen med manér.

Det et „Kulturgruppen fru Marthe” der har taget initiativ til det store arrangement, og med sig har de fået Karise Håndværker- og Borgerforening, Danmarkssamfundet og Forsvarsbrødrene Karise Spjellerup.

Det hele starter i Karise Kirke lørdag den 15. juni kl. 9.00. Her er der en lille gudstjeneste, og de foreninger der har faner, vil være i kirken, ligesom Danmarkssamfundet vil overrække nye faner til nogle foreninger.

Efter gudstjenesten går man i samlet flok til Kulturhuset Leopold, med faner og musik i spidsen. Her vil der være taler af byrådsmedlem René Tuekær og Ole Kajhøj fra Danmarkssamfundet.

Efter disse taler går man, igen i samlet flok, til det store grønne område bag Karise Skole og Karisehallen. Man vil ankomme til pladsen omkring kl. 12, men pladsen vil være åben fra kl. 11.00.

Og på pladsen kommer der til at foregå rigtig mange spændende ting. Der vil være et historisk hesteshow opført af truppen Ildhesten. Der er middelaldermusik fremført af Almune og Aventura, ligesom Dei Gratia vil genskabe scenarier fra det store slag ved Tallin.

Og i den forbindelse vil man kunne opleve at Dannebrog vitterlig falder ned fra himlen - og at vort flag gribes af Karl af Rise. Hvis altså vejret arter sig. Man har nemlig allieret sig med Aversi Faldskærms Club.

Det kæmpestore arrangement forventes at slutte ved 17-tiden.

Foredrag og cykling
Inden den helt store dag den 15. juni, kan man i Kulturhuset Leopold, høre et foredrag af Kåre Johannessen. Det har titlen „Dannebrog - en 800 årig klassiker”.
Repræsentanter fra Danmarkssamfundet, cykler gennem Danmark for at markere Dannebrogs 800 års dag. De starter ved Husum og ender i København på selve dagen - men torsdag den 13. juni kommer gruppen til Karise. Her kan man møde dem ved Kulturhuset Leopold omkring kl. 15.

Når vi nærmer os den 15. juni vil man kunne læse meget mere om det store arrangement i Karise.

Fru Marthe
Hvis vi lige til sidst, ganske kort, skal fortælle hvem Fru Marthe, som kulturgruppen er opkaldt efter, er - så bliver det lige så speget som historien og Karl af Rise...

Sagnet fortæller at Fru Marthe var en særdeles god og from kvinde, der boede på Karisegård. Så from at en hellig kilde sprang efter hendes død.

Sagnet fortæller at da hendes kiste skulle bæres fra Karisegård til kirken, holdt bærerne et lille hvis - og der hvor de satte kisten, sprang der en hellig kilde.

Det sidste, det med kilden, er helt rigtigt. Den ligger tæt på præstegårdshaven. Om Fru Marthe så vitterligt har boet i Karise, er nok mere tvivlsomt...

Arbejdsgruppen
Arbejdsgruppen bag fejringen af Dannebrog består af:

Arbejdsgruppen bag fejringen af Dannebrog består af:

Henning Christensen, Jens Larsen, Jens Elbæk Larsen og Erik Ahrensberg fra Kulturgruppen fru Marthe
Eli Jacobi Nielsen fra Karise Håndværker- og Borgerforening
Finn Larsen fra Forsvarsbrødrene Karise Spjellerup
Preben Kosiara fra Danmarkssamfundet
Bent Simonsen fra Hjemmeværnskompagni Faxe leder marchen gennem byen.


Af Torkild Svane Kraft

© Copyright 2020 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Underholdning ved Mesterbageren er aflyst
- Æblehaven genåbner nogle aktiviteter
- Kirkehilsen er udskudt
- Alvorlig ulykke på Køgevej ved Faxe
- Faxe Musikskole - faglighed, udvikling, fællesskab
- 55-årig sigtet for hærværk
- Åbne Atelierdøre gennemføres også i år
- Nu kan alle komme ud at ro - nye kurser for kajak og robåd
- Pokaler uddelt i Terslev
- Nu er Sofia boghandler
- Så skal der handles - masser af tilbud i Haslev
- Nu er Rasmus udlært
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst