Hvor mange af Haslevs skole blev beslaglagt af tyskerne?

Tirsdag 30. april 2019 kl. 10:00

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Hvor mange af Haslevs skole blev beslaglagt af tyskerne?
Foto: Erik Graversen

Byvandring: Kender du historien om hvordan mange af Haslevs skoler der blev beslaglagt i 1945 til brug for tyske lazaretter og vidste du, at seminariets smukke hvide hovedbygning blev malet sort af tyskerne for, at den ikke skulle være et synligt mål for engelske bombefly.

I krigens sidste del blev mange skoler i Danmark beslaglagt til oprettelse af lazaretter og flygtningelejre for tyske flygtninge. Flygtningestrømmen tog til i starten af 1945, hvor den sovjetiske hær rykkede frem fra øst mod Berlin. Fra de tyske havnebyer langs Østersøen blev flygtningene bl.a. sejlet til Danmark.

Fra februar til april 1945 anløb flere hundrede skibe danske havne med en strøm af tyske soldater og flygtninge. Nogle gange kunne der på en enkelt dag komme mere end 10.000 flygtninge, der skulle indkvarteres. En del af disse flygtninge og soldater blev indkvarteret på skolerne i Haslev.

Søndag den 5. maj har du mulighed for at høre en række af disse historier, som netop knytter sig skolerne i Haslev. Her har Haslev Kulturgruppe arrangeret en byvandring, som tager dig med igennem byen, og hvor en række af byens gode formidlere fortæller om de enkelte bygninger og de historier der knytter sig til dem.

Byvandringen starter ved Haslev Kirke kl. 13.00, hvor Werner Fischer Nielsen fortæller om den tyske afdeling af kirkegården, herefter går man til Emmaus hvor Grethe Olsen fortæller om, hvordan Emmaus blev anvendt under krigen.

Derefter til Håndværkerhøjskolen hvor Jørgen Hansen fortæller, dernæst til gymnasiet hvor Knud Jepsen fortæller og endelig til Seminariet, hvor Karsten Møller fortæller.

Byvandringen afsluttes på Kultunariet, Søndergade 12 i Haslev, ca. kl. 15.00, hvor der efterfølgende kan købes kaffe og kage og man kan få sig en hyggelig snak efter byvandringen.

Tid og sted: Søndag den 5. maj kl. 13.00 hvor vi mødes ved Haslev Kirke.
Deltagelse i byvandringen er gratis og tilmelding er ikke nødvendig. Men Haslev Kulturgruppe håber, at man vil besøge Facebook-siden „Haslev Kulturgruppe”, hvor arrangementet oprettes som en begivenhed. Her man kan tilkendegive om man ønsker at deltage, så Haslev Kulturgruppe har en idé om hvor mange der deltager.

© Copyright 2020 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Faxe Musikskole - faglighed, udvikling, fællesskab
- 55-årig sigtet for hærværk
- Åbne Atelierdøre gennemføres også i år
- Nu kan alle komme ud at ro - nye kurser for kajak og robåd
- Pokaler uddelt i Terslev
- Nu er Sofia boghandler
- Så skal der handles - masser af tilbud i Haslev
- Nu er Rasmus udlært
- Verdens Gang: Rend mig i traditionerne...
- Faxe Kommunes Arkiver genåbner
- Ydelseskontoret (sygedagpenge) holder lukket
- Mesterbageren sætter gang i Haslev på fredag
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst