Nyt liv på Hesede Hovedgård

Onsdag 17. april 2019 kl. 13:20

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Nyt liv på Hesede Hovedgård
Nyt liv på Hesede Hovedgård
Kit og Claus har overtaget forpagtningen af Hesede Hovedgård
Hesede Hovedgård: For kort tid siden kunne Kit Kjølhede og hendes mand, Claus Krüger, holde åbningsreception på Hesede Hovedgård.

Udover at bo der privat, har Kit Kjølhede bl.a. atelier og kunsterbutik på gården, og parret tilbyder desuden vinsmagninger og lægger lokaler til alt fra strategimøder til yoga- og meditationsevents. Hesede Hovedgård hører under Gisselfeld Kloster og husede i mange år Isabella Smith. I december sidste år overtog Kit og Claus forpagtningen af gården.

669 kvadratmeter råder parret nu over. En lille del af huset er kun til privat brug, men langt det meste er åbent for offentligheden.

- Vi kom fra 66 kvadratmeter på Frederiksberg, så det er en stor omvæltning med alt den plads, siger Kit.

- Vi har måttet ud at finde rigtig mange møbler til at fylde det hele ud. Mange har vi købt brugt for at holde den gamle stil, fortæller hun.

På jagt efter historien
Når man flytter ind i en stor, ældre bygning og i øvrigt er helt ukendt på egnen, er man selvsagt meget interesseret i at kende historien bag. Desværre findes der ikke så meget lettilgængeligt materiale, men indtil videre har Kit og Claus fundet ud af, at der i området oprindeligt lå en landsby, der hed Hesede. Navnet Hesede menes at stamme fra ordet, hes, der betyder noget i retning af hjort eller dyr, samt ordet, ede, der betyder sted. Landsbyen bestod af otte huse.

Med tiden er landsbyen ophørt med at eksistere. I 1827 blev Hesede Hovedgård så opført som avlsgård for Gisselfeld. Gården er dog ret atypisk i forhold til Gisselfelds andre bygninger, hvor man oftest ser det karakteristiske røde bindingsværk og flotte gavl-udskæringer. Hesede Hovedgård består af den store hvide hovedbygning og de foranliggende avlsbygninger, og Claus Krüger mener, at byggestilen er tysk-inspireret. Det er dog ikke blevet bekræftet.

Otte flotte gæsteværelser
I dag har Kit og Claus indrettet hovedhuset med privat bolig i halvdelen af stueetagen og atelier og kunstnerbutik i den anden halvdel. Førstesalen består af tidligere „gjæste-værelser”, som i dag er ved at blive gjort flot i stand. Specielt heroppe lægger man mærke til at huset er af ældre dato, med mange små charmerende krinkelkroge, karnapper og dybe vindueskarme. I husets underetage, hvor det før var tjenere og jomfruer, der huserede, er der nu også indrettet værelser. I alt vil der være otte værelser, der alle er smukt og enkelt indrettet med Kit Kjølhedes kunst på væggene.

Fra by til land
Mens Claus har et fuldtidsarbejde i IT-branchen, bruger Kit i dag sin tid kreativt. Hun er oprindeligt uddannet på Handelshøjskolen og havde i mange år et godt job i Udenrigsministeriet, Da hun var i midten af 30’erne, fandt hun ud af, at det hun virkelig ville var at være kunstner. Hun trappede derfor langsomt ned på jobbet og brugte mere og mere tid på det kreative, indtil den dag hun kunne kalde sig fuldtids-kunstner. I flere år havde hun atelier midt i København og boede sammen med Claus i en lille lejlighed på Frederiksberg. På et tidspunkt meldte ønsket om en lille kunst-butik sig, og hun begyndte at kigge sig om efter et lokale på Frederiksberg, som hun bestemt ikke ville flytte væk fra. Men man skal jo aldrig sige aldrig, og tilfældigheder gjorde, at Kit og Claus pludselig stod med muligheden for at overtage Hesede Hovedgård.

Som sagt, så gjort. Og på Hesede Hovedgård får Kits kunst rigtig lov at komme til sin ret. Bl.a er det første man ser, når man træder ind i entréen Kits flotte broderier, der har en lidt pudsig baggrund. Det lyder mærkeligt, men det er faktisk spam-mails, der er baggrunden for dem. Kit havde i et stykke tid lagt mærke til de sjove formuleringer, der ofte er i emnefeltet på spam-mails, og hun satte sig for at brodere dem ordret og indramme dem i gamle, brugte rammer. I gamle dage broderede man ord og citater fra Biblen, for på den måde at ophøje teksten. Og det er det, Kit så gør her. Ophøjer teksten og kombinerer det gamle og det nye.

Samler på komplimenter
Det er dog ikke kun spam-citater Kit samler på. Hun samler også på komplimenter. Det resulterede på et tidspunkt i at hun bl.a. fik lov at dekorere væggen ved Metro-byggeriet på Enghave Plads med et uddrag af de indsamlede komplimenter. Bogstaverne hertil er lavet af udskåret træ. Bogstaverne kan man i dag købe i Kits kunstner-butik. I butikken kan man også købe ting, der gør folk glade. På postkort har Kit fået trykt flere komplimenter og positive kommentarer, hun har hørt gennem tiden. Enkelt og ligetil. Umiddelbart er det, det samme indtryk, man får, når man derefter ser de malerier, Kit også laver. De er for det meste enkle og holdt i klare farver. Men bag dem alle, ligger der en dybere mening, som Kit meget gerne fortæller om. Hun fortæller også gerne om sin kunst, mens hun udfører den. Hun kan nemlig bedst lide at have liv omkring sig, og kan sagtens stå og male med et publikum på.

Arrangmenter i atelieret
I første omgang vil kunstbutikken have åbent lørdage og søndage fra klokken 12.00 - 16.00. Derudover er man meget velkommen til at booke atelieret til forskellige arrangementer, hvor Kit og Claus vil sørge for forplejningen. Der er også mulighed for overnatning i et af de otte gæsteværelser.

Er man til en spændende vin-aften sørger Kit og Claus også for det. Her er det mest Claus, der kommer på banen, da han som søn af en vinhandler nærmest er flasket op på vin.

Man kan læse meget mere om Kit, Claus og Hesede Hovedgård på www.hesedehovedgaard.dk

Af Birgitta Kristina CarlbergKits komplimenter skæres ud i træ....

© Copyright 2023 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Sætter ord på billeder
- Kasper og Simon nåede målet: roede over Atlanterhavet NU MED VIDEO
- C.F. Tietgens kalkbrud
- Skye Consort & Emma Björling i Haslev Folk Club
- Lars DK Band gæster B&W Café
- Micke fra Faxe skal til DM i Skills
- Nak & Æd-Jørgen i Karise
- Kom tæt på verdens vigtigste fossil
- Ny direktør for Bygma Haslev
- Mirco Reimer-Elster fortæller om USA
- Tre højskoledage om Ukraine
- Livet er en gåde...
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst