Sus i sejlene

Mandag 15. april 2019 kl. 08:55

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Sus i sejlene
Sus i sejlene
Sommeren nærmer sig, og længslen efter det frie liv på åbent hav melder sig hos søens folk. Det gjorde det også hos de fremsynede mænd fra Faxe Ladeplads Sejlklub, da de i 1985 var færdige med det store projekt at bygge sig en lille havn!

Derfor er havnen den dag i dag ejet af Sejlsportsklubben.

Faxe Kalkbrud har sin store del af industrihavnen ved siden af. I 1985 var der også 13 erhvervsfiskere i bassinet. Den sidste kutter er netop lagt op, da den stærkt reducerede ålekvote til sidst gjorde det umuligt for den gæve skipper at drive givtigt fiskeri fra Faxe Ladeplads havn.

Haslev-Faxe Postens udsendte møder ildsjæl og formand Gert Bøyesen i sejlklubbens lækre klubhus. Udsigten fås ikke bedre, og der er god plads til socialt samvær – der spottes også et billardbord.

Gert Bøyesen fortæller livligt om de aktiviteter klubben sætter i gang. Der er ca. 100 medlemmer, og deraf har ca. 1/3 egen båd. Hver onsdag fra maj til oktober arrangeres der kapsejlads. Såvel sæsonopstart kaldet standerhejsning, - og sæsonslut, kaldet standernedtagning, fejres behørigt. Selvfølgelig er der en årlig vinder, - og dette markeres med en sølvplade på en tavle til evigt minde om den sæson.

I august afholdes ”Bugten Rundt”, hvor de andre sejlsportsklubber inviteres til kapsejlads. Dette afsluttes selvsagt også med et lille arrangement.

Gert fortæller hvordan sejlsporten efter nogle magre år, igen har fået vind i sejlene. Mange unge har fundet en sund livsstil i sejlads, - og ikke nødvendigvis i dyre prestigebådtyper, - men ofte i lidt ældre velfungerende både.

Skal man have en bådplads i Faxe Ladeplads lystbådehavn, kan man købe en sådan for 20 – 30.000 kr.

Man kan så sælge pladsen, når man engang stopper. Alternativt kan man leje en plads for 5.000 kr. om året. Men så er der også sørget for alt, - f.eks. at sejlrenden ud i havet er gravet fri altid! Medlemsskab koster 950 kr. om året, - men man kan også få et medlemskab til hele familien for kun 1250 kr.!

Man er ved at indrette nye badefaciliteter, så gæstesejlere får lækre forhold, - også på dette punkt. Det er dyrt, - og uden kommunal hjælp, da havnen er privat. Det er dog noget der skal gøres, for at trække kræsne sejlere til i konkurrence med alle de andre (kommunale)lystbådehavne. Havnen er helt bevidst om sin turistmæssige magnetisme, - og selvfølgelig ligger der brochurer om alle områdets fantastiske attraktioner på havnekontoret.

Faxe Ladeplads Sejlklub tilbyder også jollesejlads til de unge mellem 6 og 18 år. Her stiller klubben både optimistjoller, zoom8 joller, samt laserjoller til rådighed. Hver torsdag er der sejlads under kyndig ledelse og med følgebåd, så sikkerheden er i orden. Det koster kun 700 kr. pr. sæson pr. purk, så det fås vist ikke billigere!

Som noget ret nyt har sejlklubben med hjælp af Veluxfonden og Friluftsrådet anskaffet sig et decideret skoleskib. Her kan alle voksne lære at sejle, - både med teoritimer i de mørke vinteraftener og med sejlads om sommeren. Her kan man så erhverve sig et duelighedsbevis. Det koster 950 kr. om året.

Næste store event er d. 25 maj, hvor der afholdes ”Havnens Dag”. Det er en del af et landsdækkende arrangement, hvor over 100 havne landet rundt lukker op for en masse aktiviteter på havneområdet under fællestitlen ”Vild med Vand”.

Sidste år besøgte godt 2000 mennesker Faxe Ladeplads ved den lejlighed.

Alle disse aktiviteter laver jo ikke sig selv, - og Gert Bøyesen er allerede travl med telefonen, da Haslev-Faxe Postens udsendte med frisk havvind i håret sætter kursen mod det egentlige fastland.

Af Mik Hagenbo


© Copyright 2019 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Europas historie - kommer det mig ved?
- Regn og kulde generede ikke Faxes friske børn
- Er det slut med at se fodbold på dit fjernsyn?
- En aften i duftens tegn
- Ny café i Faxe
- Plej parforholdet
- Kan fremtidige generationer brødføde sig selv?
- Søndags-matiné i Huset
- Hvor mænd mødes
- Samler på glade patienter
- Alle partier står bag Faxe Kommunes budget
- Kan Lise Lotte overleve en måned på Stillehavsø?
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst