Solceller og hjerneceller

Torsdag 4. april 2019 kl. 15:18

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Solceller og hjerneceller
Indlæg af:
Lars Folmann
Regionsrådsmedlem
Byrådsmedlem
Dansk Folkeparti Lokalforening Faxe


De statslige interesser i kommunalplanlægning siger om kulturarv og landskab i sin indledning, „Det er en national interesse, at planlægningen af det åbne land er med til at sikre, at de værdifulde landskaber bevares!”

Dette var da også mit udgangspunkt og mantra da vi i Plan og Kulturudvalget fik de første konkrete sager om anlæggelse af de store solenergianlæg. Jeg argumenterede insisterende for, at udvalget tog udgangspunkt i kommuneplanen som ved sidste opdatering blev baseret på en faglig og økonomisk tung landskabs-analyse, der ganske tydeligt afgrænser landskaber og kulturarv som er bevaringsværdig.

Ydermere forudså jeg at de første anlæg vi skulle behandle kun var starten på en „solcelle-tsunami” og jeg foreslog derfor, at vi i Faxe kommune som minimum burde overholde kommuneplanen og yderligt synliggøre vores holdning ved, at indføre faste retningslinjer for opstillingen af denne type anlæg som tillæg til kommuneplanen, så både borgere og ansøgere på forhånd kendte de vilkår, vi ville behandle ansøgningerne efter.

Min profeti har ret hurtigt vist at blive virkelighed da nye ansøgninger er tilgået og de første tilladelser til 215 hektar er givet og hvor klagefristen løber til 25. april 2019.

I Danmark har vi et princip om „lighedsbehandling” når vi skal foretage afgørelser. Vi skal gøre det ud fra en faglig, konkret og individuel betragtning og vi skal behandle alle efter samme principper. Derfor er det godt at have en overordnet plan, for så sikrer man sig at alle behandles ud fra denne og eventuelle klager vil blive afvist hvis de relaterer sig til „forskelsbehandling”.

I Faxe kommune er det allerede nu begyndt at „gøre ondt”, for det er ikke urealistisk at der inden året er omme, er behandlet ansøgninger for inddragelse af op mod 1000 hektar landbrugsjord eller mere til opstilling af solenergianlæg.
Jeg er bekymret for at mine kollegaer vil behandle kommende ansøgninger ud fra stemningen blandt vælgerne, for ikke at blive ramt af deres „vrede” ved næste valg, hvilket kan synes ok for omkringboende naboer, men ikke for den ansøger der ikke var „hurtig” nok.

Når solen skinner kan hovedet blive for varmt og hjernecellerne kan spille den sunde fornuft et puds. Dette gælder tilsyneladende også når der er tale om „refleksioner” over solcelleparker. Udvalget burde fra start have fulgt landskabs-analysen og kommuneplanen, så havde de nye „udfordringer” løst sig selv.

© Copyright 2019 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Budgettet vidner om et byråd der vokser med opgaven
- Hul i hovedet...
- Haslevs 150 års stationsbyjubilæum
- Slut med fortidens lappeløsninger
- Forudsigelighed for plejefamilier
- Hvor er visionerne for Faxe Kommune?
- Mere trivsel og nærvær om fravær
- Verdens bedste velfærdssamfund - for nogen
- Svar til Mikkel Dam - om at være til for borgerne
- Stakkels arme mig...
- Giv borgerne reel indflydelse i Faxe Kommune
- Spørgsmål til Ole Vive
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst