Det største fund af en mosasauer i Danmark

Onsdag 20. marts 2019 kl. 15:40

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Det største fund af en mosasauer i Danmark
Det største fund af en mosasauer i Danmark
Nyt mosasaurfund ved Stevns Klint: Det absolutte toprovdyr i Kridttidens hav der dækkede Danmark for 66 millioner år siden var mosasaurerne.

Mosasaurerne var en gruppe havlevede krybdyr i familie med slanger og firben der havde tilpasset sig et liv i havet, og som kunne blive op til 15 meter lange.

Ved Stevns og Møns Klinter i Danmark er der gennem tiden fundet fossiler fra tre forskellige arter af mosasaurer, men desværre altid i form af enkelte tænder og isolerede knoglestykker.

Nu er der gjort et nyt spændende fund ved Stevns Klint. Fundet er en stor kridtblok som blev fundet af den lokale amatørgeolog Peter Bennicke fra Tommestrup på Stevns. Under en af sine utallige fossil patruljer langs stranden, fandt han en kridtblok hvor der stak i hvert fald to tænder og nogle knoglestykker ud af.

Med stort besvær fik han bakset blokken med hjem og gik i gang med at præparere på den, og efter mange timers møjsommeligt arbejde var der kommet syv tænder til syne samt adskillige knoglefragmenter.

Tænderne kunne identificeres til den type mosasaur der hedder Plioplatecarpus, som havde lange slanke krumme tænder, perfekte til at snappe og fastholde et bytte med. I Danmark har Plioplatecarpus hidtil nu kun været kendt fra fund af enkelte løse tænder ved Stevns Klint.

Det er helt vildt
Museumsinspektør Jesper Milàn fra Geomuseum Faxe udtaler:

- I de 10 år jeg har været museumsinspektør her, er det her det største fund af en mosasaur jeg har set fra Danmark. Hidtil har vi været glade for at der blev fundet et par enkelte løse tænder om året, så sådan et fund hvor der pludselig ligger mange knogler og tænder sammen er helt vildt. Jeg glæder mig meget til at inkorporere det i vores udstilling om livet i Kridttidens hav.

Fundet er så sjældent og imponerende at det er blevet rapporteret til Danekræ-udvalget i Danmark og vil blive vurderet på næste møde som afholdes inden sommer.

Kom og hør om det nye fund
Fundet vil kunne ses på Geomuseum Faxe fra 1. april sammen med en række af de andre spændende fund der er gjort i løbet af vinteren, blandt andet et søpindsvin der er blevet angrebet af en mosasaur, næbbet fra en blæksprutte og mange andre spændende effekter.

Mandag den 1. april klokken 16 vil Museumsinspektør Jesper Milàn fortælle i udstillingen om alle disse fund, og alle der køber billet på dagen vil gratis kunne bytte den til et årskort til Østsjællands Museum.

© Copyright 2020 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Guldgravning for børn på Haslevs nye ”strand”
- Politiet efterlyser fortsat Frederik Dal Hansen
- Hvem skal have årets handicappris?
- Haslev: God snak om trafikkultur
- Har ikke tabt en hjemmekamp i næsten to år
- Nu er man gået i gang med Viften 2 i Haslev
- Per Nøddebo er blevet guvernør i Rotary Sjælland
- Den allerførste translokation på FGU i Faxe
- Sommertennis og landsholdsspillere i Haslev
- De blå Haslevspejdere har været på Sommerspejd
- Massage og wellness på den skønne naturlejrplads
- Y’s Men endelig i gang igen efter Corona-pause
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst