Ny efterskole for kloge hænder og praktiske hjerner?

Tirsdag 12. marts 2019 kl. 07:46

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Ny efterskole for kloge hænder og praktiske hjerner?
Her skal der være håndværkerefterskole, siger Jørgen Hansen og William Marcussen

Ny efterskole for kloge hænder og praktiske hjerner?
Trappen på Haandværkerhøjskolen er nærmest en skulptur
Haslev: Der var en gang hvor Haslev var kendt som uddannelsesby, men i centraliseringens hellige navn, skulle alle uddannelser samles i de store byer.

Det har man senest oplevet med Haandværkerhøjskolen. Her er der blevet uddannet masser af håndværkere gennem 100 år, men så besluttede EUC, at samle uddannelserne i Køge og Næstved. De 10.000 gode kvadratmeter i Haslev skulle ikke bruges mere.

Og hvad skal der så ske med bygningerne og den store grund? Der skal være boliger - både i de store gamle bygninger og på grunden, er der nogle der mener. Derfor er der lige nu en lokalplan i offentlig høring.

En del mennesker mener det vil være synd og skam hvis der skal indrettes lejligheder i den store gamle bygning - og opføres rækkehuse på grunden.
Haandværkerhøjskolen skal fortsat være et sted hvor der uddannes unge mennesker. Det mener i hvert fald William Marcussen, der er tidligere forstander på Haandværkerhøjskolen, Jørgen Hansen, tidligere afdelingsleder samme sted, og Erling Hugger Jacobsen, der er tidligere regionsråds- og byrådsmedlem.

Derfor stak de tre hovederne sammen, og kom til den konklusion, at der skal oprettes en efterskole for kloge hænder og praktiske hjerner - altså en efterskole hvor de håndværksmæssige færdigheder er i højsædet.

Alt for få får en erhvervsfaglig uddannelse, hvilket er et stort problem for Danmark. Der er brug for kloge hænder og praktiske hjerner - og netop en efterskole med dette for øje, kan måske være med til at få flere unge til at gå håndværkervejen.

På den nye efterskole skal man se bredt på begrebet håndværk, fortæller William Marcussen. Det skal nemlig omfatte murer, tømrer, beklædning, kok, tjener, it - ja, alt indenfor håndværk, men naturlig også alle de almene fag, der hører sig til når man går i 10. klasse.

Skal skaffe 40 millioner

Wlliam Marcussen, Jørgen Hansen og Erling Hugger har arbejdet intenst med planerne om en ny efterskole, og har udarbejdet en meget fint værk, der gerne skulle bane vejen for skolen.

I denne uge mødes de med bank og realkreditinstitut for at få lånemuligheder på plads - og det er vigtigt, for der skal nok bruges i omegnen af 40 millioner kroner.
Største udgift er køb af Haandværkerhøjskolen og udgifter til ombygning, men der er også afsat nogle millioner som startkapital.

1. oktober er deadline for den nye efterskole, for her skal Undervisningsministeriet modtage ansøgning om godkendelse, så skolen kan starte i august 2020.

Her og nu vil efterskolen kunne have plads til 110 elever, med det antal værelser der allerede er. De tre initiativtagere regner dog med at man starter med 60 elever. Ad åre er planen at der skal være 150 elever på efterskolen.

Selv om man ikke umiddelbart kan forstille sig at bank eller realkreditinstitut vil vende tommelfingeren nedad, kan man ikke låne sig til alle pengene, hvorfor man hurtigt skal i gang med at søge om midler hos private, fonde og virksomheder.

Generalforsamling

Tirsdag den 26. marts kl. 19.30 afholdes der stiftende generalforsamling i foredragssalen på Emmaus - og her håber Marcussen, Hansen og Hugger at rigtig mange vil møde op.

Hvis det lykkes at få Haandværkerefterskolen op at stå, er der tale om noget helt unikt - der findes nemlig ikke en sådan efterskole i Danmark. De efterskoler der findes har typisk fokus på idræt og musik.

Af Torkild Svane Kraft


William Marcussen og Erling Hugger inspicerer lokalerne på Haandværkerhøjskolen

© Copyright 2020 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Biografen Kanten åbner lørdag
- Gitte Olsen har jubilæum: 25 rigtige gode frisørår
- Har du hestene til det omrejsende cirkus?
- Hurtigere internet i Dalby og udsat generalforsamling
- To varetægtsfængslet efter biltyveri
- Udvalg i arbejdstøjet: Verdensmålene helt lokalt
- Jeg cykler der op, og så skal min mor på cykeltur
- Nye trænere i Haslev Tennisklub - en mand og en maskine
- Energipsykologi Danmark er flyttet til Haslev
- To mænd anholdt efter biltyveri
- Karise Spejderne klar igen efter Corona-pause
- Svalebækgård Landbørnehave har oprettet en førskole
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst