Ildsjæle - i Haslev Kegleklub

Tirsdag 5. marts 2019 kl. 09:02

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Ildsjæle -  i Haslev Kegleklub
Træningsaften i Haslev Kegleklub

Ildsjæle -  i Haslev Kegleklub
Formand Henry Hansen
Ildsjæle: Siden antikken har man spillet keglespil. Ved udgravninger i Ægypten har man fundet kalkmalerier, hvor der spilles kegler.

Spillet med de 9 kegler har altså en lang historie, og har bredt sig til bl.a. Tyskland hvor f.eks. Martin Luther, ud over at reformere, også var en ivrig keglespiller.

I Haslev behøver man ikke at grave ud for at finde beviser på at keglespillet trives. Man går blot ned i kælderen på Nordskovsskolen i Haslev og her møder man så Haslev Kegleklub. Med 4 fine baner er rammerne i orden og der hygges gevaldigt, når der trænes 2 gange om ugen.

At spille kegler er svært! Langt sværere end afarten bowling, der i øvrigt opstod da intenst hasardspil forsøgtes stoppet med lovgivning mod at spille „kuglespil med 9 kegler” - hvorefter handlekraftige folk „opfandt” bowling med ti kegler.

I Danmark var det før i tiden ikke unormalt at kroer og store værtshuse havde en keglebane også. Her blev der spillet kegler og drukket øl. På mange måder har nutidens kommercielt drevne bowlinganlæg overtaget denne del. Tilgangen til den gamle og svære keglesport er nu for de mere seriøse.

Når man ser banen forstår man, at det er svært. Banen er 23,5 meter lang, kun 35 cm bred, og så er den udhulet. Kuglen er halvt så stor som en bowlingkugle og vejer 2,8 kg. For at vælte mange kegler skal kuglen op at rulle på kanterne, så den nærmest bliver sendt i zigzag frem ad banen.


Oprykning til
1. division?
Formanden i Haslev Kegleklub hedder Henry Hansen. Han er tidligere dansk mester, og også primus motor på det hold Haslev Kegleklub har i 2. division. Holdet ligger i øvrigt godt i forhold til oprykning til den landsdækkende 1. division.

Haslev Kegleklub er en lille forening, oprindelig startet i 1939 på det nuværende B&W i Jernbanegade. Efter en årrække hvor man måtte tage til hhv. Ringsted og Sorø for at spille, byggedes det nuværende anlæg på Nordskovsskolen i 1974. Selve banen er af træ, og man skal til Tyskland, for at finde en tømrer, der kan lave banen på den helt rigtige måde. Dette også ved reparationer!

Tidligere havde Haslev Kegleklub en god ungdomsafdeling, men en vandskade i 2003 hvor anlægget var lukket i længere tid betød stort medlemstab. Dette arbejder man nu på at gøre noget ved. Sammen med skolen laves et 12 ugers projekt hvor 33 børn fra 3. klasse skal indføres i det svære spil.

Det er i øvrigt billigt at spille kegler. 25 kr. pr. måned for børn og 75 kr. for voksne mens studerende slipper med en halvtredser. Træning to gange om ugen - så længe man har lyst!

Da Haslev-Faxe Postens udsendte er på besøg, er man færdig med træningen og der socialiseres i rigt mål, - med hjemmebagte boller og rigeligt med kaffe.

Kælderen under skolen rummer i øvrigt også et lækkert billardanlæg. Henry Hansen understreger, at man er meget glad for samarbejdet med Faxe Kommune, som virkelig har forstået at skabe rammerne for aktivitet for alle. Skolen bliver brugt flittigt - også uden for skoletiden.

Haslev Kegleklub råder over en transportabel keglebane. Den er kortere end de rigtige baner, men giver en fornemmelse af spillet. Ved Foreningernes Dag på det gamle seminarium, søndag d. 1. september bliver banen stillet op, og så er alle velkommen til at prøve - helt gratis.

Sjællandsmesterskab 16. marts i Haslev
Vil man se de dygtige spillere fra Haslev Kegleklub i aktion, afholdes der Sjællandsmesterskab allerede lørdag d. 16 marts i Haslev.

www.haslevkegleklub.dk

Af Mik Hagenbo


Mobil kort keglebane

© Copyright 2020 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Biografen Kanten åbner lørdag
- Gitte Olsen har jubilæum: 25 rigtige gode frisørår
- Har du hestene til det omrejsende cirkus?
- Hurtigere internet i Dalby og udsat generalforsamling
- To varetægtsfængslet efter biltyveri
- Udvalg i arbejdstøjet: Verdensmålene helt lokalt
- Jeg cykler der op, og så skal min mor på cykeltur
- Nye trænere i Haslev Tennisklub - en mand og en maskine
- Energipsykologi Danmark er flyttet til Haslev
- To mænd anholdt efter biltyveri
- Karise Spejderne klar igen efter Corona-pause
- Svalebækgård Landbørnehave har oprettet en førskole
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst