Regeringens opholdskrav er en bombe under a-kasserne

Onsdag 30. januar 2019 kl. 11:09

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Regeringens opholdskrav er en bombe under a-kasserne
Indlæg af:
Per B. Thomsen,
formand 3F Midt & Østsjælland


I december vedtog regeringen og Dansk Folkeparti nye regler om opholdskrav for dagpenge, som har alvorlige konsekvenser for dig, der allerede nu arbejder i udlandet og dig, der overvejer at gøre det.

Men hvad medierne ikke har haft øje for er, at regeringen og Dansk Folkepartis nye regel også risikerer at få ødelæggende konsekvenser for det danske A-kassesystem.

Jeg er meget bekymret for, hvad det betyder for A-kasse-medlemskabet.
Hvis man allerede er ansat udenlands, efterlader de nye regler ikke mange incitamenter for fortsat at indbetale til forsikringsordningen nu - eller de næste mange år.

Hvis man overvejer at søge arbejde i udlandet, vil de nye regler give incitament til at man melder sig ud af A-kassen.

Det er en bombe under den danske model, når regeringen underminerer A-kassesystemet. Fælles arbejdsløshedsforsikring er en af hjørnestenene i den velfungerende arbejdsmarkedsmodel, som vi har opbygget i Danmark igennem flere hundrede år. Jeg kan ikke lade være med at overveje, om det er gjort helt bevidst fra regeringens og Dansk Folkepartis side, eller om det bare er en glædelig sideeffekt for dem.

Ingen dagpenge, men „overgangsydelse” - hvis du er „heldig”.
Reglerne betyder kort, at din ret til dagpenge afhænger af, hvor mange år du har været i Danmark eller EU ud af de sidste 12 år. I år skal du have været i Danmark de sidste 5 ud af 12 år, næste år er det 6 ud af 12 år og i 2021, når loven er trådt helt i kraft, er kravet 7 års ophold i Danmark ud af de sidste 12 år.

Reglerne gælder med tilbagevirkende kraft og er helt blinde for, om du har indbetalt til en dansk A-kasse i et, fem eller tredive år. Så hvis du arbejder i udlandet nu eller har gjort det i løbet af de sidste 12 år, så risikerer du at stå i skudlinjen.

I stedet for dagpenge, kan du have ret til integrationsydelse, som nu hedder „overgangsydelse”, og er en meget lav kontanthjælp. Men det forudsætter selvfølgelig, at du har ret til kontanthjælp - hvilket langt de fleste ikke har, fordi de rammes af den gensidige forsørgerpligt.

Alt i alt er der meget uretfærdigt i den nye lov. Det mindsker 3F’ernes muligheder for at tage til udlandet efter arbejde og nye erfaringer. Værst af alt risikerer det at underminere A-kassesystemet og på sigt den samlede danske model.

© Copyright 2019 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Infrastruktur - grib chancen
- Undskyldning til tidligere anbragte børn
- Skarven er et grundlæggende problem
- Åbent brev til Teknik og miljø i Faxe Kommune
- Nekrolog over kirkebladet
- Bussemand...
- Enhver nyfaxianer - til anbefaling
- God vind fremover, Ivan Lilleng
- Til Ole Vive, Michael Rosendahl og Knud Erik Hansen
- Bierne og blomsterne...
- Fodboldbaner med kunstgræs: Nej tak!
- Det mener René Tuekær om kunstgræsbaner
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst